A Magyar Cukrász Ipartestület immár tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a „Magyarország Tortája” pályázatot, amely az augusztus 20-i állami ünnep, az államalapító Szent István napja, az ország szimbolikus születésnapja alkalmából kerül meghirdetésre. Az esemény évről évre egyre népszerűbb, és rengetegen várják kíváncsian, hogy melyik sütemény nyeri el a rangos címet. A verseny célja olyan torták megalkotása, amelyek a magyar cukrászat hagyományaira és hazai alapanyagokra épülnek.
A 2025-ös Magyarország Tortája kiírás a „Dobostorta 140” témára fókuszál, mivel idén van a legendás dobostorta megalkotásának 140. évfordulója. Dobos C. József 1884-ben készítette el híres desszertjét, melyet a nagyközönség először az 1885-ös Budapesti Országos Általános Kiállításon ismerhetett meg.
A pályázók számára előírás volt, hogy a dobostorta jellegzetes alapanyagait– mint a tojás, cukor vagy karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor vagy vaníliarúd – tetszőleges arányban és sorrendben építsék bele süteményeikbe.
Emellett az ipartestület elvárása volt, hogy a versenyművek legalább két, meghatározott alapanyagcsoportból tartalmazzanak egy-egy összetevőt. Ezek a következők voltak:
- A Kárpát-medencében őshonos fűszerek (például kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor),
- Hungarikumként nyilvántartott pálinkák vagy a régió őshonos szőlőfajtáiból készült borok (mint a barack-, szilva-, alma- vagy meggypálinka, illetve borok: kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka),
- Hazai, őshonos gyümölcsök (például berkenye, kajszi, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva).
A cukormentes kategóriában is izgalmas fejlemények történtek: a „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny előzsűrizése már lezajlott az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervezésében, a Cukrász Ipartestület szakmai segítségével. A döntőre – amelyre a „Magyarország Tortája” fináléjával egy időben, júniusban kerül sor – a következő édességek jutottak tovább:
- Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda (Vác)
- Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda (Makó)
- Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda (Szigetszentmiklós)
- Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda (Hódmezővásárhely)
- Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház (Balatongyörök)
A nyertes torták kilétére augusztus elején derül fény, a nagyközönség pedig elsőként az állami ünnepségek alkalmával, augusztus 20-án kóstolhatja meg őket. Ezután országszerte több száz cukrászda kínálja majd az elismerésben részesült süteményeket.
Még több növényes cikk erre: