Észak-Macedónia kevésbé lebeg lelki szemeink előtt, amikor izgalmas regionális ízekről és receptekről fantáziálunk, pedig van egy-két igencsak figyelemreméltó fogásuk. Amikor nyáron pár napot kalandoztam az országban, finom halételekkel és a görög konyhához hasonló ízekkel bőven találkoztam, azonban volt egy kis hiányérzetem, mert a híres paprikás babragujukat nem sikerült megkóstolnom.

Nem tudom, hogy csak nekem nem volt szerencsém, vagy a június végi hőhullámban egyszerűen nem főzik ezt az inkább télies fogást, mindenesetre a november óta uralkodó fogvacogtató időjárás megihletett arra, hogy saját kezűleg készítsem el a tavče gravčét, ezt a nagyon laktató, ugyanakkor meglepően egyszerű (majdnem) egytálételt.
A tavče gravče alapja és lelke nem meglepő módon a bab, aminek elkészítésén áll vagy bukik az egész hadművelet. Babot főzni nem leányálom, ráadásul rendesen puffaszt is...
...viszont ha bevetünk pár trükköt, mennyei és kevésbé puffasztó lesz a babunk:
- A babot a főzés előtti nap estéjén áztassuk be bő, sós vízbe, és adjunk hozzá szódabikarbónát is. Az így előkészített bab könnyebben puhul majd, ráadásul kevésbé fog puffasztani.
- Bár egytálételről van szó, a babot érdemes külön főzni. Az első forralóvizet ugyanis le kell öntenünk róla, ami szintén azt segíti elő, hogy ne feszüljön rajtunk a nadrág egy tányér ragu után. Ráadásul így ízesebb lesz az alapunk is, amit külön le tudunk pirítani, amíg fő a bab.
- Ha van otthon kuktánk, ezúttal érdemes bevetni: az előforralt, majd új vízzel felöntött babot ebben töredék idő alatt készre főzhetjük. Persze az se gond, ha nincs, de akkor azért számoljunk vele, hogy 1-2 óra biztosan kelleni fog a bab megpuhulásához.

A macedón babragu másik fontos összetevője a paprika, ami többféle módon és formában is belekerül az ételbe.
Érdemes már egyből a babhoz is hozzácsapni egy-két (nem nagyon erős) chilipaprikát, és ha már ott vagyunk, pár gerezd fokhagyma, babérlevél és egy fél fej hagyma is mehet mellé. Ezeket véletlenül se dobjuk ki, amikor a bab már puha, mert szerepük lesz még!
Amíg a bab egy külön edényben vagy kuktában puhul, bőven van időnk elkészülni az alappal. Kevéssé meglepő módon finomra aprított hagyma és fokhagyma pirításával kezdjük, amihez hozzáadunk egy darab, finomra aprított kápia paprikát is (vagy bármilyen más édes, húsos csemegepaprikát). Fűszerként mehet rá kömény, só, bors, jó adag sűrített paradicsom - na meg jóféle füstölt fűszerpaprika.

A sűrítést okosan, magával a megfőtt babbal fogjuk megoldani
Turmix
Egy tálba szedjük ki a bab harmadát, valamint a vele főtt hagymákat is. Adjunk hozzá 2-3 decit a főzővízből, majd az egészet turmixoljuk krémesre. Ha nagyon csípősre szeretnétek, akkor a chilit is hozzáturmixolhatjátok, de ezt csak haladóknak javasoljuk. (Aki pedig nem bízik a bab sűrítőerejében, vagy esetleg véletlenül sok folyadékot tettünk bele, akkor 1-2 kanálka keményítővel orvosolhatjuk a problémát.)
A tavče gravče végső formáját azután nyeri el, hogy a leturmixolt babot, a lepirított paprikás alapot, valamint a maradék leszűrt főtt babot alaposan összekeverjük.
Ekkor adunk még hozzá egy darab, karikákra szeletelt paprikát, amit elkeverünk benne - ha túl sűrűnek tűnne a ragu, ezen a ponton még nyugodtan önthetünk hozzá a bab főzővizéből, vagy annak hiányában vizet.
Sütés
Amikor pedig mindezzel megvagyunk, díszítsük az egész tetejét kápia- és hagymakarikákkal és pár szem szárított chilivel, majd tegyük sütőbe 20-25 percre. Ezalatt a ragu egy kicsit még sűrűsödik, a tetejére fektetett zöldségek pedig gyönyörűen megpirulnak - nem véletlenül ez a jellegzetes, legtöbbet fotózott arca az ételnek.

A kész macedón babragut kínáljuk tálakba szedve egy-egy karéj jóféle kovászos kenyérrel, vagy tunkoljuk egyenesen a lábasból - kinek hogyan szimpatikusabb!
Itt a tavče gravče teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További izgalmas, tisztán növényi fogást itt találsz: