Lisztmentes ünnepi torták

Az ünnepek alatt mindenki a kalóriák miatt aggódik, pedig egyes ételeknél nem árt az energiamegoszlásra is odafigyelni. Két ünnepi torta következik, szigorúan liszt nélkül!

Szilvalekváros máktorta liszt nélkül recept

Bizony, liszt nélkül is lehet elképesztően finom tortákat sütni! De mi a baj a hagyományos fehér liszttel? A teljes kiőrlésű változattal szemben sem a korpát, sem a gabona csíráját nem tartalmazza, ebből következően a teljes kiőrlésű liszteknek magasabb az élelmirost-, a vitamin-, a fehérje-, az ásványi anyag- és a nyomelemtartalma. Tévhit, hogy azért ajánlják egyes diétákhoz, mert a finomított változathoz képest kevesebb energia- és/vagy szénhidráttartalom lenne benne. Minimális különbség van ugyan, de nem számottevő.

Liszthelyettesítők

Van, aki nem csupán az egészséges táplálkozástól vezérelve, hanem gluténérzékenység miatt kénytelen mellőzni étrendjéből mind a fehér-, mind pedig a teljes kiőrlésű lisztet. Szerencsére számukra is van alternatíva, így az ünnepek közeledtével nekik sem kell lemondaniuk a jobbnál-jobb édességekről! Rizsliszt, kukoricaliszt vagy kölesliszt – mindet bátran használhatjuk. Süteményekben liszthelyettesítésre én leginkább a mandulalisztet vagy a darált mandulát preferálom. A kettő közötti legnagyobb különbség, hogy míg az előbbi hántolt, addig az utóbbi héjas mandulából készül. Azért szeretek vele dolgozni, mert sokkal könnyebb lesz tőle a desszert, de ennek a hátránya, hogy képes vagyok belőle sokkal többet is megenni…

Lisztmentes almatorta recept

Liszt nélkül kevesebb a kalória?

Aki a lelkiismeretét szeretné ezzel nyugtatni, az ne olvassa el a következő mondatokat! Sajnos nem feltétlen kevesebb a kalória. Tény, hogy a mandulaliszt szénhidráttartalma jóval kevesebb, mint a finomliszté, de energiatartalomban már nem ekkora az eltérés. Egy lisztmentes máktorta esetében ugyan több kalóriát viszünk be, mintha sima lisztből készítenénk, de a torta szénhidrát tartalma alacsonyabb, ásványi anyag tartalma (pl. kalcium) és nyomelemtartalma (pl. vas) pedig magasabb.

Döntsön mindenki saját belátása szerint, és ünnepek alatt ne csupán a kalóriákat számolgassa, hanem nézze meg az egyes alapanyagok tápanyagmegoszlást is, érdemes!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!