Lisztkukac a hűtőben? Mostantól alapanyagként is használhatod, ha mered!

Az EU élelmiszerbiztonsági hatósága a világon elsőként állapította meg, hogy a lisztkukac fogyasztása biztonságos, ráadásul még fenntartható is.

Bár Európában még nem elterjedt szokás a rovarok fogyasztása, belátható időn belül akár az étterem étlapjain is megjelenhetnek olyan ételek, amelyek nem kis mennyiségben tartalmaznak lisztkukacot.

Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága a világon elsőként állapította meg, hogy a lisztkukac emberi fogyasztása is teljesen alkalmas, magas fehérjetartalommal rendelkezik, ráadásul fenntartható is, hiszen a közönséges lisztbogár lárváit sokkal kisebb területen, sokkal kisebb energiafelhasználással, ezáltal kevesebb károsanyag-kibocsátással lehet nevelni, mint például a csirkéket, sertéseket vagy marhákat - írja a 444.hu a Guardian cikkére hivatkozva.

Állítólag mogyoróíze van

Akik eddig kóstolták, azt mondják, a lisztkukac íze olyan, mint a mogyoróé. A szárított kukacokból ledarálva liszt készíthető, ebből az alapanyagból pedig szinte bármilyen főételt vagy desszertet elő lehet állítani. Az uniós hatóság szakértői szerint a lisztkukac fogyasztása nem ajánlott azoknak, akik allergiások a poratkára vagy a rákhúsra, ezeket az érzékenységeket ugyanis erősítheti a lisztkukac fogyasztása.

Az EU élelmiszerbiztonsági hatóságának mostani engedélye új fejezetet nyithat az európai élelmiszer-előállításban, hiszen a jövőben már az egész EU-ban lehet majd forgalmazni és gyártani a lisztkukacból készült termékeket. A 444.hu információi szerint hatóság jelenleg több rovar fogyaszthatóságát is vizsgálja, néhány éven belül akár még a sáskák és tücskök is követhetik a lisztkukacok térnyerésének példáját.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?