Lisztkukac a hűtőben? Mostantól alapanyagként is használhatod, ha mered!

Az EU élelmiszerbiztonsági hatósága a világon elsőként állapította meg, hogy a lisztkukac fogyasztása biztonságos, ráadásul még fenntartható is.

Bár Európában még nem elterjedt szokás a rovarok fogyasztása, belátható időn belül akár az étterem étlapjain is megjelenhetnek olyan ételek, amelyek nem kis mennyiségben tartalmaznak lisztkukacot.

Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága a világon elsőként állapította meg, hogy a lisztkukac emberi fogyasztása is teljesen alkalmas, magas fehérjetartalommal rendelkezik, ráadásul fenntartható is, hiszen a közönséges lisztbogár lárváit sokkal kisebb területen, sokkal kisebb energiafelhasználással, ezáltal kevesebb károsanyag-kibocsátással lehet nevelni, mint például a csirkéket, sertéseket vagy marhákat - írja a 444.hu a Guardian cikkére hivatkozva.

Állítólag mogyoróíze van

Akik eddig kóstolták, azt mondják, a lisztkukac íze olyan, mint a mogyoróé. A szárított kukacokból ledarálva liszt készíthető, ebből az alapanyagból pedig szinte bármilyen főételt vagy desszertet elő lehet állítani. Az uniós hatóság szakértői szerint a lisztkukac fogyasztása nem ajánlott azoknak, akik allergiások a poratkára vagy a rákhúsra, ezeket az érzékenységeket ugyanis erősítheti a lisztkukac fogyasztása.

Az EU élelmiszerbiztonsági hatóságának mostani engedélye új fejezetet nyithat az európai élelmiszer-előállításban, hiszen a jövőben már az egész EU-ban lehet majd forgalmazni és gyártani a lisztkukacból készült termékeket. A 444.hu információi szerint hatóság jelenleg több rovar fogyaszthatóságát is vizsgálja, néhány éven belül akár még a sáskák és tücskök is követhetik a lisztkukacok térnyerésének példáját.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...