A lila „ruhás” rokon

Ha megütjük valahol a testünket, néhány nap múlva igencsak vinete, vagyis kékeslila lesz a bőrünk. Persze mi nem így mondjuk, de talán nem ismeretlen ez a szó nálunk sem.Nem is kell ahhoz Romániába elmenni, hogy találkozzunk a vinete (vagy vineta) kifejezéssel. Az erdélyi konyha is ezen a néven használja, és mi másról lenne szó, mint a padlizsánról (az arab badinjan szóból). A franciák is a színéből indultak ki, aubergine (sötétlila) a neve, így ismerik az angolok és a németek is. Hívják még törökparadicsomnak, tojásgyümölcsnek, tojáscsucsornak (merthogy a csucsorfélék családjába tartozik, a burgonyához, paradicsomhoz fűzik rokoni szálak).

Bruschetta kecskesajttal, padlizsánnal

Mindegyik elnevezése beszédes: törökparadicsom, mert hozzánk török közvetítéssel került. Tojásgyümölcsként ismerik például a Távol-Keleten, és ott is a színéről és formájáról kapta nevét. Nem tévedés, a színéről, mert a lilán kívül még létezik fehér, sárga, zöld, csíkos változata is, mint ahogy lehet tojás formájú, hosszú, uborka alakú, de kerek, paradicsomot „utánzó” is.Nálunk a lila változata ismert. Mindig olyan padlizsánt válasszunk, amelyik szép fényes, közepes méretű, a csészelevelei zöldek. A túlérett kezd ráncosodni, veszít fényéből, húsa puha és kesernyés, magjai barnásak és nagyok. Az egyetlen, amire, éppen rokonságából fakadóan, vigyázni kell: az éretlen termés mérgező vegyületet tartalmaz, a keserű ízű, zöld színű szolanint. Ugyanez a méreganyag van ugyanis a burgonyagumó zöldes színű részében és az éretlen paradicsomban is.

Elkészítésének ezernyi módja létezik, még az egyszerű padlizsánkrém receptje is megosztja híveit, ki erre, ki arra a változatra esküszik. Rántva vagy roston, töltve vagy töltelékként, mindegy, csak minél többször szerepeljen étrendünkben. A fogyókúrás menüknek is fontos alapanyaga, alacsony energiatartalma miatt – természetesen, csak ha nem bő zsiradékban sütött változatát fogyasztjuk. Lehetőleg a héjával együtt készítsük el, mert éppen a lilás színét okozó antocianinoknak (vagy antocianidok) köszönhetően rákellenes hatású, vagyis semlegesíti a szabadgyököket (antioxidáns).Felsorolni is hosszú azokat a vegyületeket és ásványi anyagokat, melyeknek köszönhetően az egészséges táplálkozás hívei körében is közkedvelt. Néhányat megemlítve: vitaminok (A, B, C), kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas.Arról pedig majd legközelebb ejtünk szót, hogy a padlizsán vagy tojásgyümölcs gyümölcs-e vagy zöldség.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek