Célkeresztben a levendula: veszélyesnek minősítheti a gyógynövényt az EU

Veszélyes növénynek minősítheti az Európai Unió a levendulát. A gyulladáscsökkentőként és stresszoldóként is előszeretettel használt gyógynövény az allergének miatt kerülhet listára.

Veszélyes növénynek minősíthetik a levendulát az Európai Unióban - derül ki az Index.hu cikkéből. Az egyelőre még csak rendelettervezetként benyújtott szabályozás szerint minden levendulatartalmú termékre figyelmeztetést kellene kiírni a lehetséges allergének miatt.

Bár az allergének feltüntetése minden, emberi fogyasztásra szánt termék forgalmazásánál ajánlott vagy kötelező, a levendula esetében eddig nem volt kötelező az allergének jelölése. A tervezet hírére sok francia felkapta a fejét, lévén, az országban csaknem 1500 vállalkozás és több mint 30 ezer ember él levendulatermesztésből.

Sok francia termelő adott hangot véleményének a hírrel kapcsolatban. Többségüknek nem magával az allergiakockázat terméken való feltüntetésével van baja, hanem azzal, hogy nem szeretnék, ha a természetes anyagokból álló termékekre olyan címkék kerülnének, mint amilyeneket a vásárlók az ipari vegyi anyagok címkéin olvashatnak. Az Index cikkében leírtak szerint sok kistermelő nem engedheti meg magának a drága vizsgálatokat és az elemzési eljárást, az új szabályozás veszélybe sodorhatja ezen kisvállalkozások működését.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek