Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lehet, hogy mégsem a reggelizés, hanem pont a reggeli KIHAGYÁSA segít a fogyásban?

Kötelező reggelizni, ha fogyni szeretnénk? Erre a kérdésre keresték a választ ausztrál kutatók.

A napokban kerültek publikálásra a brit orvosi szaklap (British Medical Journal) hasábjain az ausztrál Monash Egyetem friss kutatásának eredményei, amelyek szerint a rendszeres reggelizés nem jelent garanciát a fogyásra, viszont a reggeli elhagyása még akár segíthet is a kilók csökkentésében.

Az ausztrál egyetem kutatói az elmúlt 30 évben megjelent 13 kutatás eredményeit elemezték újra (metaanalízis). Ezek részben azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a reggelizés a testtömeg változására, részben pedig azt, hogy a kihagyott reggeli milyen hatással volt a napi kalóriabevitelre. A metaanalízis megállapításai szerint azok a résztvevők, akik kihagyták a reggelit átlagosan ~fél kg-val voltak soványabbak a reggelizőknél, ill. a rendszeresen reggelizők napi kalóriabevitele magasabb volt a a nem reggelizőkénél.

Ezeket a megállapításokat érdemes azonban erős fenntartásokkal kezelni, hiszen, ahogy a publikálók is közlik, a vizsgált korábbi kutatások minőségileg vitathatóak, nagy részük módszertanilag nem volt megfelelő, illetve nem tartottak elég hosszú ideig ahhoz, hogy valóban érdemi következtetéseket lehessen levonni belőlük.

Mégsem volt igaza anyunak, és nem a reggeli a legfontosabb étkezés?

Sokan nőttünk úgy fel, hogy azt sulykoltánk belénk: a reggeli a legfontosabb étkezés. Biztos mindenkinek megvan a mondás: „Reggelizz úgy, mint egy király!”. Ennek valószínűleg az lehetett – és lehet, még ma is az oka -, hogy a reggeli rohanásban sokan nem szánnak időt a reggelire.

Én szakemberként sem gondolom azt, hogy a reggeli önmagában meg fogja oldani bárkinek is a súlyproblémáját, vagy hogy ha elkezd reggelizni az, aki eddig nem reggelizett, akkor fogyni fog. Ez nyilvánvalóan nincs így, hiszen a reggelit nem lehet elkülönítve kezelni az egyén többi étkezésétől, az életmódjának egyéb jellemzőitől. Egyáltalán nem mindegy, hogy mit reggelizünk, és természetesen az sem, hogy mennyit. Azzal szerintem nem árulok el nagy titkot, hogy van különbség egy megfelelően összeállított, fehérjékkel, zöldségekkel gazdagon megpakolt teljes kiőrlésű szendvics és a reggeli rohanásban a gyorspékségben megvásárolt 10 deka barackos párna között.

Egy kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes, életmódváltáson alapuló fogyókúránál meghatározott az egyes étkezések – és így a reggelié is – energia- és tápanyagtartalma (pl. szénhidrátok), és a megfelelően beállított étrend, illetve az egyéb életmódelemek (pl. sportolás, megfelelő alvás, stresszkezelés stb.) EGYÜTTESEN segítik elérni fogyási céljainkat.

Annak érdekében, hogy sikeres legyen a fogyás, mindig érdemes dietetikust (is) felkeresni, hiszen mi vagyunk azok a szakemberek, akik össze tudjuk úgy állítani az étrendet, hogy az alkalmazkodjon a hozzánk forduló életkörülményeihez, segítse őt céljai elérésében – és mindezt úgy, hogy menet közben az egészsége sem szenved hiányt semmiben.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Sat, 2019-02-02 14:46

Én az iskolában hallottam ezt, hogy úgy reggelizzünk, mint a király, ebédeljünk úgy mint a herceg és vacsorázzunk úgy, mint a koldus. Szerintem ez azon alapul, hogy a reggelit valószínűleg le fogjuk mozogni az ebéddel együtt. Míg a vacsorát már nem valószínű. Amerikában élek és látom az eredményét a fordítottjának, mert itt a vacsora a legbőségesebb. A gyerek korom óta nagyon sok minden változott, pl. sokkal több az ülő munka, mint a fizikai, szóval nem mozogjuk le a bőséges reggelit, az élelmiszerek is más minőségűek és mi sem vagyunk egyformák. Manapsag rengeteg az étel allergiás is. Egyértelmű, hogy az étkezésnek személyre szabottnak kellene lennie. Ez csak az én laikus véleményem.

libaláb
libaláb Fri, 2019-02-01 20:29

Nagy összegben fogadni mernék, hogy valamelyik müzligyártó cég kezdte el ezt sulykolni, hogy a reggeli a LEGFONTOSABB. Ugyanez a cég nyilván telenyomja a termékeit jó sok cukorral, hogy könnyebben eladható legyen... :D A sok birka meg csak átvette a gondolatot, mert annyiszor hallotta. Egy csomó ember ránézni sem képes délig az ételre, reggelente egyszerűen nem éhesek, az ember hallgasson inkább saját teste jelzéseire, mint milliárdos cégek által szponzorált, hazug kutatásokra.