Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lehet, hogy jobb is, hogy a várandósoknak reggeli rosszulléteik vannak

Aki várandósan reggeli rosszulléttől, hányingertől vagy hányástól szenved, annál kisebb a magzat elvesztésének a veszélye egy friss amerikai kutatás szerint.

Egy nagy létszámmal végzett friss amerikai kutatás szerint, azoknál a várandós nőknél, akik  reggeli rosszulléttől, hányingertől vagy hányástól szenvednek, kisebb a magzat elvesztésének a veszélye.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) kutatóinak új elemzése eredményezte az eddigi legerősebb bizonyítékot a két jelenség összefüggésére – idézte a Science Daily tudományos ismeretterjesztő portál a JAMA Internal Medicine című orvosi szaklapban megjelent cikket. A tanulmányt a NIH Eunice Kennedy Shriver Országos Gyermekegészségügyi és Fejlődéstani Intézete (NICHD) és más intézmények kutatói készítették.

A terhességi hányinger és hányás általában reggel jelentkezik – ezért nevezik gyakran reggeli rosszullétnek – és a nap folyamán rendszerint elmúlik. A várandósok többsége az első négy hónapban éli át. Oka ismeretlen, ám egyes kutatók szerint az a szerepe, hogy óvja a magzatot az ételekben és italokban lévő mérgektől és kórokozóktól.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Elterjedt, hogy a hányinger egészséges terhességet jelez, ám nem volt elegendő jó minőségű bizonyíték, ami ezt a nézetet alátámasztotta volna. Kutatásunkban értékeltük azokat a tüneteket, amelyek a fogantatástól kezdve jelentkeztek és megerősítettük, hogy a hányinger és a hányás, valamint a vetélés kisebb kockázata összefügg egymással” – magyarázta Stefanie N. Hinkle, a kutatás vezetője, a NICHD epidemiológiai osztályának munkatársa.

A kutatásban 797 várandós nő vett részt, akik a terhesség 2. hetétől a 8. hetéig feljegyezték, hogy éreztek-e reggel hányingert vagy hánytak-e, majd az egész terhesség alatt havonta kérdőívet töltöttek ki a tüneteikről.

A 797 nő közül 188 veszítette el a magzatát. A terhesség 8 hetéig a résztvevők 57,3 százaléka számolt be hányingerről, 26,6 százalékuk hányingerről és hányásról. és az adatok elemzése után a kutatók azt találták, hogy ezeknél a nőknél 50-75 százalékkal kisebb volt a vetélés kockázata, mint azoknál, akik se hányingert, se hányást nem tapasztaltak.

[via NOSALTY/MTI]

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisanci
kisanci / kisanci Mon, 2016-10-03 16:56

Ellenpélda: elhalt a baba.. 2 héttel később derült ki... még utána is hánytam...

fagyimanyi
fagyimanyi Fri, 2016-09-30 15:52

"Aki várandósan reggeli rosszulléttől, hányingertől vagy hányástól szenved, annál kisebb a magzat elvesztésének a veszélye" -ezt megerősíthetem! Félidőig úgy szenvedtem, mint a kutya,...reggeli é,elygés, hányás, már egy szagtól is,.. viszont a kiírt időponton túl egy héttel született a lányom, jó nagy súllyal, hajjal,.. :)