5 fogamzásgátló(?) megoldás, amit érdemes elkerülni

Gyakran alkalmazott megoldások, amelyek hatékonysága semmiképpen nem tekinthető megbízhatónak.

Korábbi bejegyzésünkben összegyűjtöttük, mit kell tudnunk az egyes fogamzásgátlási módszerekről, milyen hatékonyak, és hogyan kell alkalmazni őket.

Most azokat a megoldásokat vesszük sorra dr. Horányi Dániel, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyásza segítségével, amiket jobb, ha elkerülünk, mivel nem elég biztonságosak.

dr. Horányi Dániel szülész-nőgyógyász

1. Megszakításos közösülés

A megszakításos közösülés, azaz a pénisz idő előtti kihúzása nem nyújt kellő védelmet, mivel már az ondó kilövellése előttspermiumok juthatnak a hüvelybe és megtermékenyítést okozhatnak.

2. Naptármódszer

Csak a termékeny napok kiszámításával, azaz az úgynevezett naptármódszerrel védekezni veszélyes, hiszen magas a teherbeesések száma, szabálytalan vagy rövid ciklusú nőknél igen kis hatékonyságú. A menstruációs ciklus ismeretében a termékeny és terméketlen napok nagyjából meghatározhatók a mensesnaptár alapján: a kevésbé termékeny napok a ciklus első 6 napjáig illetve a 21-től a menstruációig tartanak, ilyenkor ugyan "nehezebb" teherbe esni, de lehetséges.

Olvastad már?

Minden, amit a HPV-ról tudnod kell

3. Ébredési hőmérséklet mérése

A tüszőrepedés jeleként, a legalább három napig tartó, minimum 0,2 C hőmérséklet-emelkedés általában a 12-16. ciklusnapon szokott történni. Termékeny napoknak a hőmérséklet emelkedését megelőző 4 nap és az emelkedést követő 4 nap tekinthető, ez a módszer azonban még szabályos ciklusú nők esetében sem jelent biztonságos védekezési lehetőséget.

4. Öblítés

Az aktust követően a hüvely kiöblítése ugyancsak megbízhatatlan módszer: azon túl, hogy nem gátolja meg a megtermékenyülést, káros mellékhatásokkal is járhat a hüvelyi egyensúly felborítása miatt.

Olvastad már?

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudnod kell

5. Spermaölő szerek

A spermicid szerek önmagukban használva sem elég megbízható megoldások, mellettük mindenképpen más kiegészítő módszer is javasolt. Különböző formában (krém, hab, zselé és kúp), recept nélkül kaphatóak, a krémek és zselék hatékonysága kisebb, mint a haboké, kúpoké vagy habzó tablettáké, mivel előfordulhat, hogy nem egyenletesen oszlanak el a hüvelyben.

Aktív nemi élet mellett, legyünk életünk bármelyik szakaszában is, mindenképpen szülész-nőgyógyásszal egyeztetett fogamzásgátlási módszereket alkalmazzunk. Fontos, hogy gyermekeinkkel (nem csak a lányokkal!) időben megismertessük a hatékony fogamzásgátlási (és nemi betegség elkerülési) módszereket, semmiképpen ne tekintsünk ezekre kényelmetlen témákként.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek