Lehet, hogy európai uniós CSIRKESTOP elé nézünk?

Több okból is jelentős túltermelés és árzuhanás alakult ki a hazai baromfipiacon, a szakmai szervezetek az EU-t sürgetik, mert szerintük egy megoldás van a problémára.

Túltermelés, túlkínálat, ebből következően pedig áresés jellemzi jelenleg az európai és magyarországi baromfipiacot - a hazai ágazati szakmai szervezetek illetve a terméktanács ezt a külföldről érkező import áru korlátozásával oldaná meg - írja a Napi.hu.

A fő ok a hotelek/éttermek leállása és az import hús

Az európai uniós tagállamokban egyenként 20-40 százalékos kiesést okoz a baromfihúspiacon a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) teljes leállása. Ez azt jelenti, hogy mindenhol túltermelés van, ami áresést okozott - mondta el Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója.

Az importőrök viszont - hogy ne veszítsék el szállítási jogaikat - a túltermelés és az említett szektor leállása ellenére szállítják a már megrendelt árut Brazíliából, Ukrajnából, Thaiföldről, várva, hogy az éttermek/hotelek újrainduljanak.

Az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) és az Európai Élőbaromfi-termelők és Tojáskeltetők Egyesülete (ELPHA) elmondta: óriási a túlkínálat, az élő csirke kilogrammonkénti felvásárlási ára jelenleg 230 forint körül van, míg "békeidőben" 250 forint körül volt, az átlagos önköltség viszont 240-245 forint.

A megoldást abban látnák, ha az EU a harmadik országokból érkező beszerzést átmenetileg felfüggesztené.

A nemzetközi szervezetek szerint az nem elfogadható, ha az uniós termelőknek úgy kellene csökkenteniük termelésüket, hogy közben továbbra is hazánkba érkezik az import baromfihús.

Plusz nehezítő körülmény, hogy újra megjelent a madárinfluenza, ami miatt milliós nagyságrendben kell leölni az állatokat.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?