8 apró dolog, amin még ma kéne változtatnod, hogy ne miattad pusztuljon ki a Föld

Ma van a környezetvédelem világnapja, ebből az alkalomból pedig engedjétek meg, hogy egy kicsit komolyra fordítsuk a szót, és megpróbáljunk együtt tenni valamit Földünkért.

Június 5-ea Környezetvédelem Világnapja, ezen a napon pedig arra fókuszálunk, hogyan tehetünk Mi magunk valamit földünk védelméért.
,,Egyedül ugyan mit tehetnék?" - hangzik el sok ember szájából a kérdés. Rácsodálkozunk arra, hogy felmelegedés van, hogy egész állatfajok pusztulnak ki, hogy egész szeméthegyek és szigetek találhatóak az óceánokba és arra is, hogy egyes, még élő állatok szervezetében is kimutathatóak már a környezetszennyezés legapróbb jelei.
Hogy mit tehetnénk mi, egyedül? Talán a legtöbbet. A következőkben nyolc apró, az életünkbe könnyen beilleszthető tippet mutatunk, amit érdemes betartanod, ha egy élhetőbb életet szeretnél biztosítani unokáidnak.

5 trillió műanyagszatyor egyetlen év alatt - megéri?

Képek százai kerülnek fel az internetre, amelyeken elhullt állatok gyomrából operálják ki a műanyagszatyrokat. Másodpercenként 160 ezer műanyagszatyor kerül forgalomba, az éves közel 100 millió tonna műanyagnak pedig alig 10%-át hasznosítják újra.

A műanyag szatyor téma valószínűleg már a könyökötökön jön ki, de gondoljatok csak bele, egyetlen bevásárlás alatt hány zacskót használtok el. Külön szatyor az almának, a paradicsomnak, a paprikának? Legyen, de inkább használj vászonból készült kis zsákokat, amelyek könnyen tisztíthatóak, ráadásul abszolút megérik az árukat.

Ezt is olvasd el! - Isteni reklámplakátokkal biztat a Coca-Cola a szelektív hulladékgyűjtésre, nézd!

Ne vásárolj, inkább cserélj ruhákat

Csak az amerikai kontinensen egy év alatt 16 millió tonna textília került a kukába, ez nagyjából 300 millió ember éves mennyisége. Az elérhető áron készült ruhákat szinte már indokolatlanul nagy mennyiségben forgalmazzák a ruhaboltok, a túltermelés pedig nem csak rengeteg szeméttel, de megszámlálhatatlanul sok szegény ember kizsákmányolásával is együtt jár.

Minden ruhának jár egy második esély, amit te már nem hordasz, valaki számára még érték lehet! Egy garázsvásár alkalmával akár még egy kis plusz pénzt is kereshetsz megunt ruháid eladásával, ráadásul úgy védheted vele környezetedet, hogy az neked nem is kerül nagyobb erőbedobásba.

Gyűjts szelektíven!

Megint egy szinte már elcsépelt, régóta mantrázott tipp, ugyanakkor még mindig sokan vannak, akik nem tudják kihasználni a szelektív szemétgyűjtés adta lehetőségeket, a világon pedig a keletkezett szemét csupán 10%-át hasznosítják újra valamilyen formában.

A kék kukák a papírnak, a sárga kukák a műanyag és fémhulladéknak biztosítanak helyet, feldolgozás után pedig újrahasznosított palackok, ruhák és bútorok készülhetnek belőle. Ha már műanyag, legyen újrahasznosított!

Bánj jobban az ételekkel!

Az ételpazarlás több szempontból is komoly probléma, mi most a szavatossági időről szeretnénk ejteni néhány szót.

Attól még, hogy valami lejárt nem feltétlenül lesz rossz az íze vagy okoz gyomorrontást, a lejárati idő csak egyfajta útmutatás azt jelezve, meddig van legfrissebb állapotában az adott termék.Egyes élelmiszereknél - tejtermékek, pékáruk és húsfélék - jó, ha komolyan veszed a lejárati dátumot, hiszen ezek könnyen romlanak, máskülönben hagyatkozhatsz saját érzékeidre is, hiszen a romlott termékeknek furcsa színük és persze szaguk is van!

Készíts listákat, de ne papíron!

A bevásárlólisták nagyon hasznosak, általuk nem csak, hogy nem felejtjük el, mit szeretnénk vásárolni, de még spórolhatunk is némi pénzt azzal, hogy nem vásárolunk meg mindent, amit csak látunk.

De muszáj papírra írni? A mai okostelefonokba szinte végtelen számú jegyzet elfér, ráadásul mindig kézközelben van, miért kéne akkor feleslegesen papírt és tintát pazarolni?

Vásárolj be online

Tesco, Spar, Auchan, Príma vagy G Roby, ezekbe az áruházakba már el sem kell menned ahhoz, hogy bevásárolj, a szükséges termékeket már az interneten is megveheted. Bár a házhoz szállításért felszámolnak párszáz forintot, több tucatnyi ember megvásárolt termékeit csupán egy teherautó szállítja ki, ezzel is csökkentve az üzemanyag használatát és a káros anyag kibocsájtást.

Tarts zöldséges napot!

Csupán heti egy nap hús nélkül és nem csak te, de a Föld is jobban érzi majd magát! Minél kevesebb húst fogyasztunk, annál kevesebb káros anyagot bocsájtanak ki a húsfeldolgozó üzemek, mi pedig ezzel is kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után.

Légkondi helyett szabad levegő

Egyre forróbb napoknak nézünk elébe, sokan pedig rögtön beindítják az otthoni klímát, amely nem csak rengeteg energiát fogyaszt, de nem is igazán egészséges a szervezetünkre nézve.

Már a nyár első, meleg napjain érdemes éjszaka szellőztetni. Már akár egy pár percig tartó huzat is csodákra képes, a kellemesen hűvös levegőben pedig te is jobban tudsz majd aludni, és nem kell arra felkelned éjszaka, hogy a klíma jégveremmé változtatta az egész lakást.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via independent

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!