Ezt a légkondit vedd meg, ha a legjobbat szeretnéd

Idén mivel tudunk hatékonyan hűteni? Vagy inkább fűteni? Most kiderül, hogy mely légkondicionálók a legjobbak erre.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel együttműködve 48, hazánkban is megvásárolható inverteres, oldalfali split klímaberendezést tesztelt. Vizsgálták a termékek hűtési és párátlanító hatékonyságát, egyéb sokoldalú használati lehetőséget biztosító funkciókat – mint a szellőztetés, energiatakarékos üzemmód, okostelefonos távvezérlés -, a készülékek zajszintjét, a felhasználói élményt, illetve, hogy milyen gyorsan tudják biztosítani a komfortos hőmérsékletet különböző körülmények között. Mindemellett nem feledkeztek meg a fűtési hatékonyság vizsgálatáról sem, mert igen, ezek a készülékek erre is alkalmasak, s lehet ez jól jöhet még a jelenlegi energiaválságos időszakban.

Ezt a légkondit vedd meg, ha a legjobbat szeretnéd

Az eredmények segíthetnek, tudatos döntést hozni vásárlás előtt, mert így nemcsak márkanevek és árak, hanem valós teljesítmények alapján választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb darabot.

Azonban mielőtt klímát szereltetünk az otthonunkba, érdemes átgondolnunk, hogy az egyéb szükséges lépéseket megtettük-e otthonunk megfelelő energiagazdálkodásának biztosítása érdekében? Mint például a homlokzat- vagy tetőszigetelés, ami télen és nyáron is jól jön; az árnyékoló, redőny, vagy roló felszerelése az ablakokra, erkélyre; illetve az átgondolt szellőztetési rend kialakítása. Ezek azért is fontosak, mert a hűtő-fűtő légkondicionáló berendezésünk csak egy energiapazarló készülék lesz, alacsony hatékonysággal, ha az általa megtermelt hűs, vagy éppen meleg levegő szabadon távozik a nagyvilágba a rossz szigetelés miatt, vagy nyáron az árnyékolástól eltekintünk és a készülék az üvegházként melegedő lakásunk hűtésével kell küzdjön a folyamatosan beömlő napsugarak ellen. Ha már mindent megtettünk és úgy érezzük nincs más megoldás, jöjjön a klíma, mert jó lenne már átaludni egy nyári éjszakát, akkor hasznos lehet számunkra a legfrissebb termékteszt.

A tesztelt inverteres klímák, a régebbi hagyományos típusú klímákhoz képest sokkal hatékonyabb hőgazdálkodást és energiafogyasztást tudnak biztosítani. A bennük található inverter ugyanis egy elektromos eszköz, amelynek a legfőbb feladata a kompresszorának a fordulatszámát a kívánt hűtési vagy fűtési hő terheléshez igazítani.

Vagyis működésének minden pillanatában éppen akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a körülmények megkívánnak, nem pedig egy beállított fix teljesítményen, ha indokolt, ha nem.

Ne felejtsük el, hogy a légkondikat használhatjuk fűtésre is

Jó hír, hogy 30 termék végzett „jó” eredménnyel, vagyis összesítésben 60-80%-os értékelést kaptak. Itt meg kell említsük azt is, hogy 80% feletti eredményt egy termék sem ért el. Holtversenyben a két legjobb termék egy LG és egy Mitsubishi légkondi lett 79%-os értékeléssel. A minimum 60%-os eredményt elért termékek közül egy Panasonic termék érhető el a legkedvezőbb, 265 000 Ft-os átlagáron.

Ne felejtsük el, hogy a légkondikat használhatjuk fűtésre is. Jó alternatívái lehetnek a gázzal való fűtésnek. Ha esetleg még napelemes rendszerünk is van otthon, akkor pláne. A termékek fűtési hatékonyságát vizsgálták különböző külső időjárási viszonyok szimulálásával is, így a tesztből részletesen tájékozódhatunk a különböző termékek erre vonatkozó hatékonyságáról. Minden termék fűtési hatásfoka (COP értéke) szerepel a termék adatlapján.

Ez az érték azt mutatja, hogy a készülék 1kW elektromos energiából hány kW hőt termel. Klímák esetében ez az érték sokszor többszörös, vagyis igen hatékonyan használják fel az energiát. Ezek a teszteredmények is segíthetik a döntésünket, ha nem csak a hűtési, de a fűtési funkcióját is szeretnénk majd használni a terméknek.

A csendes működés tekintetében több LG, Samsung és Mitsubishi légkondi is a legjobb eredményt elértek közé került. A legkiemelkedőbb e tekintetben a Samsung AR09TXEAAWKN/AR09TXEAAWKX terméke lett. De találunk Samsung terméket akár az összesített lista alján is. A Samsung AR12TXHQASIN/AR12TXHQASIX éppen, hogy csak elhűtöget, elfűtöget és összesítésben mindössze 43%-os értékelést sikerült összegyűjtenie teljesítményével. Csupán márka alapján döntenünk éppen ezért nem érdemes. S ár alapján se. A legdrágább tesztelt termék egy Daikin, mely 688 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Ugyan szép, 71%-os eredményt ért el összesítésben, de ugyanilyen eredménnyel végzett még több más termék is, melyek kedvezőbb 350-480 000 Ft-os átlagáron érhetőek el , s például a legfontosabb vizsgált hűtési és/vagy fűtési hatékonyság kategóriában még akár jobb eredményt is értek el.

A teljes tesztet itt találjátok.  

Címlapról ajánljuk