A legjobb téli zöldséges egytálétel fél óra alatt

Az egyik legjobb téli zöldséges egytálétel, ami villámgyorsan megvan: roppanós kelbimbók fűszeres morzsába hempergetve, tejfölbe tunkolva.

Ritkán kívánom meg, de akkor nagyon. Fogalmam sincs miért, de gyerekként nagyon különleges fogásnak gondoltam, pedig egy végtelenül egyszerű ételről van szó. Lehet a "lengyelesen" szó teremtett misztikumot köré a képzeletemben, és az, hogy édesanyám is pont úgy volt vele, mint én: ritkán készítette, csak amikor megkívánta, de olyankor már a gondolatától is beindult a nyálelválasztásom.

Kelbimbó lengyelesen recept - Kattints!

Pont ezt éreztem én is a minap, amikor gyönyörű kelbimbókat láttam a piacon, és eszembe jutott ez a recept. Azóta persze már tudom, hogy attól lengyeles ez, hogy a zöldség vajban pirított morzsaköntöst kap, amit én megcifráztam, és tettem rá még három lapáttal. A kenyérkockákat sütőben némi olívaolajjal és kakukkfűvel szép barnára pirítottam. Ehhez adtam még egy marék illatos diót és reszelt citromhéjat. Nem tudom, hogy ezek után lengyelnek nevezhető-e, de határozottan jót tett neki az extra fűszerezés. Ja, és igen, még egy ízfokozót adtam az ételhez, pirított pancettát, ami persze lehet bacon is, de én nagyon rákaptam az előbbire. Ami befejezésnek nem hiányozhat a tetejére, az egy emberes adag tejföl a tunkoláshoz!

Zene főzéshez:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili