Igen nagy a különbség egy híg és egy szaftos étel között, ez az eltérés pedig talán a legjobban a lecsó példáján keresztül érzékelhető. A magas nedvességtartalmú paradicsomból és paprikából főzött ragu tényleg akkor sikerül a legjobban, ha a zsiradék, zöldségek és fűszerek közösen létrehoznak egy kellemesen kanalazható-tunkolható, gazdag, mégsem túl tömény szaftot. Ha azonban ez valamiért mégsem jönne össze, vessük be az alábbi tippek egyikét, a lecsó besűrítésére.
Forrald fedő nélkül
A híg állagot elsősorban a fazékban túltengő víz/folyadék okozza, amitől valamilyen módon meg kell szabadulnunk. Lehet, hogy túl nagyok, túl lédúsak voltak a felhasznált paradicsomok vagy elnéztük az arányokat: mindegy is.
A legegyszerűbb módja bármilyen étel besűrítésének a redukálás: ez mindössze annyit jelent, hogy alacsony-közepes lángon, fedő nélkül hagyjuk rotyogni a lecsót.
Keverjük meg rendszeresen, nehogy leégjen a ragu alja, illetve ne legyünk türelmetlenek. Az erőszakosan túl magasra tekert láng többet ront az ételünk ízén és állagán, mint javít rajta. Ennyit nem ér a gyorsaság.
Turmixold le egy részét
Azzal is előrébb vagyunk, ha a folyadékmennyiséget turmixolással csökkentjük: így a zöldségek egy része egyesül a lével, a szaft pedig sűrűbb, krémesebb lesz. Használjunk botmixert, amit közvetlenül a fazékban vessünk be: így jobban látjuk majd, hogy mikor érdemes abbahagyni a turmixolást és elkerülhetjük ezáltal a túl simára dolgozott ragut.
Használj még több fűszerpaprikát
Sokan nem tudják, de a lecsóba szórt fűszerpaprikának nemcsak ízesítő, de állagjavító szerepe is van. A karakteres fűszer képes sűrűbbé tenni a pörköltek, levesek, raguk szaftját – egyedül arra érdemes odafigyelnünk, mivel a paprika zsírban oldódik, hogy kellő mennyiségű olajat vagy zsírt használjunk az alap elkészítésekor.
Adj hozzá rizst/bulgurt/kuszkuszt
Legvégső esetben kénytelenek leszünk olyan durvább eszközökhöz nyúlni, amelyek megváltoztatják ugyan a klasszikus lecsó jellegét, közben mégis segítenek nekünk megszabadulni a fölösleges, híg létől.
Ha egy marék rizst, bulgurt, kuszkuszt vagy más gabonát szórunk a vizes lecsóba, a szemek szépen megfőnek, megpuhulnak és mind magukba szívják majd a nemkívánatos nedvességet. Ráadásként pedig a lecsónk is laktatóbb, tartalmasabb lesz.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasznos konyhai tanácsokat leshetsz el innen is: