Ha túl híg lett a lecsód, mentsd meg alábbi 4 tippünk segítségével

A lecsót mindenki máshogy szereti, egy tulajdonságát illetően azonban viszonylag egyszerű egyetérteni: a túl híg, vizes lecsó bizony kerülendő.

Igen nagy a különbség egy híg és egy szaftos étel között, ez az eltérés pedig talán a legjobban a lecsó példáján keresztül érzékelhető. A magas nedvességtartalmú paradicsomból és paprikából főzött ragu tényleg akkor sikerül a legjobban, ha a zsiradék, zöldségek és fűszerek közösen létrehoznak egy kellemesen kanalazható-tunkolható, gazdag, mégsem túl tömény szaftot. Ha azonban ez valamiért mégsem jönne össze, vessük be az alábbi tippek egyikét, a lecsó besűrítésére.

Lecsó főzése: paprika és paradicsom fazékban
Ha túl híg lett a lecsód, mentsd meg alábbi 4 tippünk segítségével

Forrald fedő nélkül

A híg állagot elsősorban a fazékban túltengő víz/folyadék okozza, amitől valamilyen módon meg kell szabadulnunk. Lehet, hogy túl nagyok, túl lédúsak voltak a felhasznált paradicsomok vagy elnéztük az arányokat: mindegy is.

A legegyszerűbb módja bármilyen étel besűrítésének a redukálás: ez mindössze annyit jelent, hogy alacsony-közepes lángon, fedő nélkül hagyjuk rotyogni a lecsót.

Keverjük meg rendszeresen, nehogy leégjen a ragu alja, illetve ne legyünk türelmetlenek. Az erőszakosan túl magasra tekert láng többet ront az ételünk ízén és állagán, mint javít rajta. Ennyit nem ér a gyorsaság.

Turmixold le egy részét

Azzal is előrébb vagyunk, ha a folyadékmennyiséget turmixolással csökkentjük: így a zöldségek egy része egyesül a lével, a szaft pedig sűrűbb, krémesebb lesz. Használjunk botmixert, amit közvetlenül a fazékban vessünk be: így jobban látjuk majd, hogy mikor érdemes abbahagyni a turmixolást és elkerülhetjük ezáltal a túl simára dolgozott ragut.

Használj még több fűszerpaprikát

Sokan nem tudják, de a lecsóba szórt fűszerpaprikának nemcsak ízesítő, de állagjavító szerepe is van. A karakteres fűszer képes sűrűbbé tenni a pörköltek, levesek, raguk szaftját – egyedül arra érdemes odafigyelnünk, mivel a paprika zsírban oldódik, hogy kellő mennyiségű olajat vagy zsírt használjunk az alap elkészítésekor.

Adj hozzá rizst/bulgurt/kuszkuszt

Legvégső esetben kénytelenek leszünk olyan durvább eszközökhöz nyúlni, amelyek megváltoztatják ugyan a klasszikus lecsó jellegét, közben mégis segítenek nekünk megszabadulni a fölösleges, híg létől.

Ha egy marék rizst, bulgurt, kuszkuszt vagy más gabonát szórunk a vizes lecsóba, a szemek szépen megfőnek, megpuhulnak és mind magukba szívják majd a nemkívánatos nedvességet. Ráadásként pedig a lecsónk is laktatóbb, tartalmasabb lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos konyhai tanácsokat leshetsz el innen is:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...