A szakértő elárulta, miért ilyen drága minden a Balatonnál

Minden nyáron visszatérő téma, hogy mennyibe kerül egy lángos, egy pizza vagy egy gombóc fagyi a Balatonnál. A sokak által ismert balatoni séf, Németh Tamás most elárulta, mi áll a magas árak mögött – és miért nem ilyen egyszerű a képlet.

A nyári szezon elindulásával újra napirendre kerül a „balatoni árak” kérdése. A közösségi médiát és a híroldalakat ellepik a bejegyzések arról, hogy 3000 forint egy lángos, 7000 egy pizza, és alig találni 600 forint alatt egy gombóc fagyit. De vajon tényleg a lehúzásról van szó, vagy mélyebb okai vannak annak, hogy ennyire megugrottak a „balatoni árak?

A Forbes nemrég interjút készített Németh Tamással, a balatonboglári Fuel Klubétterem mesterszakácsával, aki többek között a balatoni árakról, a helyi alapanyagokról és a vendéglátás rejtett nehézségeiről is beszélt.

Egy lángost esznek késsel villával
A szakértő elárulta, miért ilyen drága minden a Balatonnál
Getty Images

„A hal ára csak a kezdet”

Sokan gondolják, hogy a balatoni éttermek irreálisan áraznak, de a séf szerint ez a kép erősen torzít. Példaként hozza fel a harcsát:

Leveszed a fejét és kicsontozod, ott rögtön a harmadát elbukod. Ha 5000 forintért vesszük kilóját, azonnal 7500-ra jön ki a feldolgozott hús ára.

– mondta Német Tamás.

Az adagméretekkel sem lehet trükközni

A nagy könyv szerint 16 deka lenne ideális, de ha nem adsz oda 18-20-at, akkor megnézheted magad a Google-értékelésekben, hogy kicsi volt a porció” – teszi hozzá.

És még csak itt tartunk a nyersanyagnál. Egy 20 dekás halrész 1500 forint, ehhez jön a köret 400–500 forint értékben, az energia, a bér, a hely bérleti díja – a végösszeg pedig egy 4000 forintos tányérétel, amit sokan elsőre drágának találnak. Pedig valójában ez az ár fedezi a minőséget és a működést.

Minőség kontra kompromisszum

„Ugyanaz a helyzet, mint a kézműves sörnél” – mondja Németh.

Nem adhatod Borsodi áron, ha 800-900 forint a beszerzése. Persze van, ahol 3000 forintért adnak kétfogásos menüt, de ott a hasábburgonyát reggel kisütik, majd visszadobják melegre, a hús pedig már a lejárat határán van.

A séf szerint ez nem az ő világa: „Nálam ez elvi kérdés. Az vagy, amit megeszel.”

Baatoni kilátás egy étteremből
Komoly okai vannak a magas áraknak
Getty Images

Balaton nem egyenlő tengerpart

Gyakori érv a drágaság ellen, hogy ennyiért már az Adrián nyaral az ember." Németh Tamás ezt a párhuzamot nem érti: A Balaton az Balaton. Nem hasonlítgatom az Adriához, mert az egy másik világ. Itt más az alapanyag, más a környezet, más a kultúra. Tavaly láttam egy pizzát 7000 forintért. Először én is megdöbbentem. Aztán megnéztem: minőségi liszt, kiváló paradicsom, olasz sonka – és kijön. Nem lehet olcsóbban csinálni, ha jót akarsz adni.”

Északi part vs. déli part – nem ugyanaz a világ

A séf szerint az is számít, melyik parton járunk. „Más közönséget vonz Füred vagy Szigliget, mint Siófok. Az északi parton több az értelmiségi, a művész, több a tematikus hely. A déli part egyenes, nem minden sarkon van élmény, de aki tudja, mit keres, az itt is megtalálja.”

A balatoni vendéglátás nem feltétlenül a túlárazásról szól – sokkal inkább a minőség, a fenntarthatóság és az elvek kérdése. Aki pedig a gyors, olcsó és tökéletes kombinációt keresi, az gyakran szembesül azzal, hogy valamit mindig el kell engedni. Aki viszont tudatos döntést hoz, annak a Balaton idén nyáron is nyújt élményt – csak másképp, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt.

Tippek, hogy olcsóbban egyél a Balatonnál

  • Nézz körül a parttól beljebb!
    A közvetlen vízparti helyek mindig drágábbak. Ha 2-3 utcával beljebb mész, gyakran ugyanazt a minőséget kapod, jóval olcsóbban.
  • Ebédelj, ne vacsorázz!
    Több helyen van napi menü vagy kedvezményes ebédajánlat délután 3-ig. Ugyanaz az étel este akár 30-40%-kal is többe kerülhet.
  • Nézd a kiírt árakat!
    Mindig nézd meg az étlapot (és ne csak az árat, hanem az adagot is). Sok helyen transzparensen jelzik a porció méretét – segít elkerülni a túlárazott „kis adagos” helyeket.
  • Egyetek közösen!
    Ha ketten vagytok, válasszatok egy nagyobb pizzát vagy tálat, és osszátok meg. Így egy kiadós étkezés fejenként akár 2000–3000 Ft-ból is kijöhet.
  • Piknik – a balatoni klasszikus
    Vásárolj be a helyi piacokon vagy boltokban, és tarts pikniket a parton. Egy friss kenyér, paradicsom, sajt, balatoni bor – élmény és spórolás egyszerre.
  • Ne rendelj italt minden étkezéshez
    Az italárak könnyen megduplázzák a számlát. Egy palack víz a táskádban sokszorosan megtérül.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek