A nyári szezon elindulásával újra napirendre kerül a „balatoni árak” kérdése. A közösségi médiát és a híroldalakat ellepik a bejegyzések arról, hogy 3000 forint egy lángos, 7000 egy pizza, és alig találni 600 forint alatt egy gombóc fagyit. De vajon tényleg a lehúzásról van szó, vagy mélyebb okai vannak annak, hogy ennyire megugrottak a „balatoni árak”?
A Forbes nemrég interjút készített Németh Tamással, a balatonboglári Fuel Klubétterem mesterszakácsával, aki többek között a balatoni árakról, a helyi alapanyagokról és a vendéglátás rejtett nehézségeiről is beszélt.
„A hal ára csak a kezdet”
Sokan gondolják, hogy a balatoni éttermek irreálisan áraznak, de a séf szerint ez a kép erősen torzít. Példaként hozza fel a harcsát:
Leveszed a fejét és kicsontozod, ott rögtön a harmadát elbukod. Ha 5000 forintért vesszük kilóját, azonnal 7500-ra jön ki a feldolgozott hús ára.
– mondta Német Tamás.
Az adagméretekkel sem lehet trükközni
„A nagy könyv szerint 16 deka lenne ideális, de ha nem adsz oda 18-20-at, akkor megnézheted magad a Google-értékelésekben, hogy kicsi volt a porció” – teszi hozzá.
És még csak itt tartunk a nyersanyagnál. Egy 20 dekás halrész 1500 forint, ehhez jön a köret 400–500 forint értékben, az energia, a bér, a hely bérleti díja – a végösszeg pedig egy 4000 forintos tányérétel, amit sokan elsőre drágának találnak. Pedig valójában ez az ár fedezi a minőséget és a működést.
Minőség kontra kompromisszum
„Ugyanaz a helyzet, mint a kézműves sörnél” – mondja Németh.
Nem adhatod Borsodi áron, ha 800-900 forint a beszerzése. Persze van, ahol 3000 forintért adnak kétfogásos menüt, de ott a hasábburgonyát reggel kisütik, majd visszadobják melegre, a hús pedig már a lejárat határán van.
A séf szerint ez nem az ő világa: „Nálam ez elvi kérdés. Az vagy, amit megeszel.”
Balaton nem egyenlő tengerpart
Gyakori érv a drágaság ellen, hogy „ennyiért már az Adrián nyaral az ember." Németh Tamás ezt a párhuzamot nem érti: „A Balaton az Balaton. Nem hasonlítgatom az Adriához, mert az egy másik világ. Itt más az alapanyag, más a környezet, más a kultúra. Tavaly láttam egy pizzát 7000 forintért. Először én is megdöbbentem. Aztán megnéztem: minőségi liszt, kiváló paradicsom, olasz sonka – és kijön. Nem lehet olcsóbban csinálni, ha jót akarsz adni.”
Északi part vs. déli part – nem ugyanaz a világ
A séf szerint az is számít, melyik parton járunk. „Más közönséget vonz Füred vagy Szigliget, mint Siófok. Az északi parton több az értelmiségi, a művész, több a tematikus hely. A déli part egyenes, nem minden sarkon van élmény, de aki tudja, mit keres, az itt is megtalálja.”
A balatoni vendéglátás nem feltétlenül a túlárazásról szól – sokkal inkább a minőség, a fenntarthatóság és az elvek kérdése. Aki pedig a gyors, olcsó és tökéletes kombinációt keresi, az gyakran szembesül azzal, hogy valamit mindig el kell engedni. Aki viszont tudatos döntést hoz, annak a Balaton idén nyáron is nyújt élményt – csak másképp, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt.
Tippek, hogy olcsóbban egyél a Balatonnál
- Nézz körül a parttól beljebb!
A közvetlen vízparti helyek mindig drágábbak. Ha 2-3 utcával beljebb mész, gyakran ugyanazt a minőséget kapod, jóval olcsóbban. - Ebédelj, ne vacsorázz!
Több helyen van napi menü vagy kedvezményes ebédajánlat délután 3-ig. Ugyanaz az étel este akár 30-40%-kal is többe kerülhet. - Nézd a kiírt árakat!
Mindig nézd meg az étlapot (és ne csak az árat, hanem az adagot is). Sok helyen transzparensen jelzik a porció méretét – segít elkerülni a túlárazott „kis adagos” helyeket. - Egyetek közösen!
Ha ketten vagytok, válasszatok egy nagyobb pizzát vagy tálat, és osszátok meg. Így egy kiadós étkezés fejenként akár 2000–3000 Ft-ból is kijöhet. - Piknik – a balatoni klasszikus
Vásárolj be a helyi piacokon vagy boltokban, és tarts pikniket a parton. Egy friss kenyér, paradicsom, sajt, balatoni bor – élmény és spórolás egyszerre. - Ne rendelj italt minden étkezéshez
Az italárak könnyen megduplázzák a számlát. Egy palack víz a táskádban sokszorosan megtérül.
Még több friss hír: