Így menti meg az ukrán kukorica a magyart

Szomorú időszak köszöntött a hazai kukoricaföldekre és -termesztőkre. Évtizedek óta először nem terem elég az országban, úgy tűnik, Ukrajna lesz a megmentőnk.

Nehezen hisszük, sajnos azonban igaz: 1990 óta nem volt példa rá, de Magyarország importra szorul kukoricából – írja a 24.hu.

Magyarország importra szorul kukoricából

Ugyan még tart az aratás, de az már biztos, hogy nem lesz meg a szükséges mennyiség hazai kukoricából. Átlagos évben 4–4,5 millió tonna a belföldi szükséglet, jó években pedig ennek inkább a duplája szokott megteremni, vagyis bőven jutott exportra.

Az elmúlt évtizedben jellemzően 6–8 millió tonna termett, most viszont egyenesen hiány lesz, hiszen a betakarított mennyiség a belföldi szükségleteket sem fedezi majd.

Élelmiszerhiányról természetesen nincs is szó, de az idei aszály lefelezte a magyar kukoricatermést. Megtermékenyítéskor akkora sokkot kaphattak a növények a hőségben, hogy nem tudtak kiteljesedni a csövek

– magyarázta Raskó György, egykori földművelésügyi államtitkár.

Ukrán import

Importra tehát mindenképpen szükség van, sőt, Ukrajnából már érkeznek is a szállítmányok. Egyes források szerint az ukrán export kukorica nagyobb része, akár kétharmada is nálunk landolhat. Eddig mintegy 1 millió tonna kukoricát importáltak a magyarok.

A 4–4,5 millió tonnás összes belföldi felhasználás így alakul:

  • az etanolgyárak évi 2–2,5 millió tonna kukoricát vesznek fel,
  • 1,8 millió tonnát takarmányként hasznosítanak,
  • humán célokra pedig 200 ezer tonnára van szükség,

Az Ukrajnából érkező kukorica legnagyobb felvevői az ipari felhasználók, az olcsóbb import gabona pedig fokozatosan nyomja lefele az árakat.


További aktuális:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

3 meggymagozási módszer, ha macera nélkül úsznád meg a folyamatot

Eljött a nyárnak az az időszaka, amikor kilószám kell megtisztítanunk a meggy és a cseresznye bordó szemeit. A magozás ugyan nem egy bonyolult folyamat, de mivel gyakran akár órákig is eltarthat, jobb, ha néhány trükkel és aprósággal megkönnyítjük a saját dolgunkat. A meggymagozásra több lehetséges módszer is adott: nézzük, kézzel, késsel vagy evőpálcikával járunk a legjobban!

Lakos Benedek

További cikkek