Így menti meg az ukrán kukorica a magyart

Szomorú időszak köszöntött a hazai kukoricaföldekre és -termesztőkre. Évtizedek óta először nem terem elég az országban, úgy tűnik, Ukrajna lesz a megmentőnk.

Nehezen hisszük, sajnos azonban igaz: 1990 óta nem volt példa rá, de Magyarország importra szorul kukoricából – írja a 24.hu.

Magyarország importra szorul kukoricából

Ugyan még tart az aratás, de az már biztos, hogy nem lesz meg a szükséges mennyiség hazai kukoricából. Átlagos évben 4–4,5 millió tonna a belföldi szükséglet, jó években pedig ennek inkább a duplája szokott megteremni, vagyis bőven jutott exportra.

Az elmúlt évtizedben jellemzően 6–8 millió tonna termett, most viszont egyenesen hiány lesz, hiszen a betakarított mennyiség a belföldi szükségleteket sem fedezi majd.

Élelmiszerhiányról természetesen nincs is szó, de az idei aszály lefelezte a magyar kukoricatermést. Megtermékenyítéskor akkora sokkot kaphattak a növények a hőségben, hogy nem tudtak kiteljesedni a csövek

– magyarázta Raskó György, egykori földművelésügyi államtitkár.

Ukrán import

Importra tehát mindenképpen szükség van, sőt, Ukrajnából már érkeznek is a szállítmányok. Egyes források szerint az ukrán export kukorica nagyobb része, akár kétharmada is nálunk landolhat. Eddig mintegy 1 millió tonna kukoricát importáltak a magyarok.

A 4–4,5 millió tonnás összes belföldi felhasználás így alakul:

  • az etanolgyárak évi 2–2,5 millió tonna kukoricát vesznek fel,
  • 1,8 millió tonnát takarmányként hasznosítanak,
  • humán célokra pedig 200 ezer tonnára van szükség,

Az Ukrajnából érkező kukorica legnagyobb felvevői az ipari felhasználók, az olcsóbb import gabona pedig fokozatosan nyomja lefele az árakat.


További aktuális:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!