Gyomként írtjuk, pedig tele van vitaminnal ez a kerti növény

A kövér porcsinnal biztosan te is találkoztál már a kertekben, azt azonban talán még te sem tudtad, hogy a gyomnövényként kezelt pozsgás valójában igazi vitaminforrás, ráadásul levesekben, főzelékekben, de savanyúságként is kiváló!

A kövér porcsin bár eredetileg Ázsiában őshonos, Európa, Afrika és Amerika mérsékelten meleg részein is jól eláll. Kitűnően bírja a szárazságot, a kertek igen gyakori lakója. A legtöbb ember gyanútlanul gyomnövényként tekint rá, pedig ahogy a Sokszínű vidék cikkéből is kiderül, ez a húsos szárú, zöldellő levelű növény igen hasznos, és tele van vitaminnal!

A kövér porcsin

A tojásdad alakú levelekkel és apró sárga virágokkal rendelkező növény vadon a talaj mentén, vízszintesen nő, található benne B-vitamin, C-vitamin és az E-vitamin is. Remek Omega-3 zsírforrás, magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag, éppen ezért ajánlott emberi fogyasztásra is.

A kövér porcsin csökkenti a koleszterinszintet, javallott izomgörcsökre és reumára, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére valamint érelmeszesedés ellen is.

Akár ültetett növényként is bánhatunk vele, bár az ültetést érdemes a fagyok utánra, tavaszra időzíteni, napos helyen, jó vízelvezetésű talajban elültetve akár három hét után fogyaszthatjuk a leveleket. Többszöri átmosás után salátában, levesekben és főzelékekben is jól mutat, érdemes azonban frissen fogyasztani, szárítva ugyanis elvész az ízélmény.

Görög saláta kiváló kiegészítője lehet a porcsin!

A friss, még virágzás előtt leszedett porcsin íze enyhén savanykás, sóskaszerű. Akár télire is érdemes elrakni belőle, ide kattintva egy tökéletes praktikát találhatsz a kövér porcsin konzerválására.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek