Ezért fürdesd meg a koszos sütőrácsokat a kádban

A sütőt magát viszonylag egyszerű tisztán tartani, a rácsokra azonban kevésszer veszi rá magát az ember: macerás is, nehézkes is az összes ételmaradékot eltávolítani. Meglepő módon a fürdőkádban történhet meg a csoda.

A koszos-ragacsos sütőrács nagy bosszúságot okoz a konyhában: egyrészt kézzel is nehéz megtisztítani, másrészt nagy mérete miatt nem fér be a mosogatótálba sem. A gépbe sem tudjuk tenni, ezzel tovább szűkül a lehetőségek tárháza. Ahhoz, hogy mégis tisztává tudjuk varázsolni a sütőrácsot, a konyhán kívül kell gondolkoznunk: vegyük az irányt a fürdőkád felé!

Ahhoz, hogy mégis tisztává tudjuk varázsolni a sütőrácsot, a konyhán kívül kell gondolkoznunk

Mivel a sütőrácsok nagyméretűek, ezért nem tudjuk őket bepasszintani a mosogató táljába. Helyette szükségünk lesz egy sokkal nagyobb tálra, azaz egy kádra, mégpedig a fürdőkádra. Igen, a fürdőszobában születhet újjá a koszos rács, nézzük, hogyan!

Persze meg kell tennünk néhány elővigyázatos lépést, nehogy tönkretegyük a kádunkat, hiszen akkor koszos rácsunk és használhatatlan fürdőszobánk is lenne egyszerre.

A rács tisztításához szükséges eszközök:

  • régi törölközők
  • forró víz
  • mosogatószer (gép vagy kézi is jó)
  • nem karcolós súrolóeszköz

A tisztítás folyamata pedig így megy végbe:

  1. Béleljük ki a kádat a régi törölközőkkel: így elkerülhetjük, hogy karcos legyen a kádunk felülete, és a takarítás is egyszerűbb lesz.
  2. Öntsük le nagyon-nagyon forró vízzel a rácsokat. Ha kell, forraljunk külön vizet.
  3. Csorgassuk/szórjuk a rácsokra a tisztítószert. Lehet kézi vagy gépben használt mosogatószer is. Nagyjából 200 ml/g mennyiségű szert adjunk a kádhoz.
  4. Hagyjuk állni a rácsokat a kádban minimum 4 órát, de akár egy egész éjszakát is adhatunk nekik.
  5. Az áztatás után súroljuk át a rácsokat: a kosznak könnyedén le kell jönnie.
  6. Szárítsuk meg a rácsokat, és tegyük őket vissza a sütőbe.

Forrásunk volt.


Otthoni tippek, trükkök, praktikák:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.