Ezért fürdesd meg a koszos sütőrácsokat a kádban

A sütőt magát viszonylag egyszerű tisztán tartani, a rácsokra azonban kevésszer veszi rá magát az ember: macerás is, nehézkes is az összes ételmaradékot eltávolítani. Meglepő módon a fürdőkádban történhet meg a csoda.

A koszos-ragacsos sütőrács nagy bosszúságot okoz a konyhában: egyrészt kézzel is nehéz megtisztítani, másrészt nagy mérete miatt nem fér be a mosogatótálba sem. A gépbe sem tudjuk tenni, ezzel tovább szűkül a lehetőségek tárháza. Ahhoz, hogy mégis tisztává tudjuk varázsolni a sütőrácsot, a konyhán kívül kell gondolkoznunk: vegyük az irányt a fürdőkád felé!

Ahhoz, hogy mégis tisztává tudjuk varázsolni a sütőrácsot, a konyhán kívül kell gondolkoznunk

Mivel a sütőrácsok nagyméretűek, ezért nem tudjuk őket bepasszintani a mosogató táljába. Helyette szükségünk lesz egy sokkal nagyobb tálra, azaz egy kádra, mégpedig a fürdőkádra. Igen, a fürdőszobában születhet újjá a koszos rács, nézzük, hogyan!

Persze meg kell tennünk néhány elővigyázatos lépést, nehogy tönkretegyük a kádunkat, hiszen akkor koszos rácsunk és használhatatlan fürdőszobánk is lenne egyszerre.

A rács tisztításához szükséges eszközök:

  • régi törölközők
  • forró víz
  • mosogatószer (gép vagy kézi is jó)
  • nem karcolós súrolóeszköz

A tisztítás folyamata pedig így megy végbe:

  1. Béleljük ki a kádat a régi törölközőkkel: így elkerülhetjük, hogy karcos legyen a kádunk felülete, és a takarítás is egyszerűbb lesz.
  2. Öntsük le nagyon-nagyon forró vízzel a rácsokat. Ha kell, forraljunk külön vizet.
  3. Csorgassuk/szórjuk a rácsokra a tisztítószert. Lehet kézi vagy gépben használt mosogatószer is. Nagyjából 200 ml/g mennyiségű szert adjunk a kádhoz.
  4. Hagyjuk állni a rácsokat a kádban minimum 4 órát, de akár egy egész éjszakát is adhatunk nekik.
  5. Az áztatás után súroljuk át a rácsokat: a kosznak könnyedén le kell jönnie.
  6. Szárítsuk meg a rácsokat, és tegyük őket vissza a sütőbe.

Forrásunk volt.


Otthoni tippek, trükkök, praktikák:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...