Kiszámoltuk, olcsóbb-e a vegán körözött a klasszikusnál

Több oka is lehet annak, ha valaki áttér a vegán életmódra, vagy esetleg gyakrabban választ húsmentes ételeket. A bolygó megmentése, az egészségi állapoton való javítás vagy az állatvédelem mind hangzatos és jogos indokok, azonban azért is választhatjuk a veganizmust, mert egész egyszerűen olcsóbb. Legalábbis általában. A Kiszámoltuk cikksorozat januári különkiadásaiban ennek a kérdésnek fogunk utánajárni, mégpedig konkrét számok segítségével. Zöldüljünk és spóroljunk együtt!

Magyaros kencéink tárházának egyik ékköve a fűszeres körözött, amit kenyérre kenve (vagy titokban a hűtő előtt állva, kanállal) bármikor meg tudunk enni. Elkészítése pofonegyszerű, és az alapanyaglistája sem nyúlik túl hosszúra. Azonban ezzel a listával az elmúlt időben jelentkezett egy probléma: nevesen a tejtermékek mérhetetlen drágulása. És ha már a körözött is drága, akkor lehet, hogy drasztikus módszerekhez kell folyamodnunk. Hajlandóak lennénk például megkóstolni a vegán változatot?

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a vegán körözött a klasszikusnál

Klasszikus körözött: (sajnos) nem csak ízben „gazdag”

Pár hónappal ezelőtt még abszolút nem lett volna kérdés, hogy az „olcsó és gyors vacsora kell” dilemmára a körözött jelenti a választ. Ma már talán kétszer is meggondoljuk, hogy teszünk-e túrót a bevásárlókosárba, hiszen borsos ára szinte luxuscikké tette a tejterméket.

Termék Átlagár  A recepthez (600 g) 
Tehéntúró (1 kg)         2 153,00 Ft                                538,25 Ft
Juhtúró (1 kg)         5 156,67 Ft                            1 289,17 Ft
Vaj (1 kg)         7 970,00 Ft                                797,00 Ft
Vöröshagyma (1 kg)            408,00 Ft                                  40,80 Ft
Fűszerek                                 150,00 Ft
Hagyományos körözött                             2 815,22 Ft
Forrás: KSH, saját kutatás

Ez meg is látszik a körözött aktuális elkészítési költségén: még ha egyszerűen tehéntúróból készítjük, a drágább juhtúrót mellőzve, akkor is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Vegán körözött: egy meglepő és ízletes fordulat

Ha még nem kóstoltunk vegán körözöttet, lehet némi averziónk a kencével szemben. Mégis miből van? Hogyan készül? Hasonlít-e egyáltalán a klasszikusra? Nos, a vegán körözöttet a fermentált (erjesztett) köles teszi lehetővé, ami szemcsés állagával és savanykás aromájával kiváló túróhelyettesítőként lép színre.

Termék Átlagár  A recepthez (600 g) 
Köles (1 kg)         1 582,25 Ft                                158,23 Ft
Margarin (1 kg)         1 626,00 Ft                                243,90 Ft
Citrom (1 kg)         1 060,00 Ft                                159,00 Ft
Vöröshagyma (1 kg)            408,00 Ft                                  40,80 Ft
Fűszerek                                 250,00 Ft
Vegán köleskörözött                                 851,93 Ft
Forrás: KSH, saját kutatás

A legtöbb élelmiszerboltban már be tudjuk szerezni a gabonát, ami ráadásul nem a legdrágább dolgok egyike. A recepthez pedig mindössze 100 gramm köles kell, ezáltal kapjuk a nevetségesen alacsony elkészítési költséget. Adjunk egy kóstolási esélyt a vegán körözöttnek, ki tudja, hátha az új (olcsó) kedvencünk lesz.

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top 5 sütemény húsvétra, amivel kevés a munka

A klasszikusok mellett minden ünnepnek szüksége van olyan receptekre, amelyek hipp-hopp összedobhatóak, hogy ne kelljen a fél életünket a konyában eltöltenünk. Jöjjön most a top 5 sütemény húsvétra, ami tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába!