Így válassz köretet a főételhez – nem mindig a rizs a nyerő

Bizony, egy menü összeállításánál nemcsak a főételekre kell figyelni, hanem a köretekre is. A hűséges kiegészítőkre ugyanolyan nagy felelősség hárul, ezért abszolút nem mindegy, mit teszünk a tányérra. Jöjjenek (szó szerint) az alapok!

Ugyan triviális kérdésnek tűnhet, mégis sok múlik a megfelelő köret kiválasztásán. Ami előtte finom volt, a hozzá tökéletesen illő kiegészítővel isteni lesz, meglepetések, harsányabb ízek és izgalmasabb textúrák születnek a jól eltalált párosításokból. A különböző főételekhez köretet választani hálistennek gyerekjáték, ha figyelembe vesszük a lentebb felsorolt szempontokat.

Így válassz köretet a főételhez – nem mindig a rizs a nyerő

Állagban legyen eltérő

Ez azért nagyon fontos, hogy ne unjuk halálra magunkat, miközben esszük a vacsorát. Ha egyforma állagú, textúrájú köretet és főételt teszünk egymás mellé, az élvezeti érték csökken.

Például nem érdemes két krémes, puha ételt a tányérra tenni, vagy a tésztás fogás mellé krumplis köretet adni.

Gondolkozzunk mindig ellentétpárokban:

  • szaftos főétel+”rágósabb” köret, ami jól felveszi a szószt (pörkölt és rizs/nokedli)
  • ropogós, sült főétel+krémes, puha és lágy köret (rántott hús és krumplipüré)
  • rizses egytálétel+zöldséges saláta (rizses hús és uborkasaláta)
  • tésztaétel+zöldsaláta

Ízben legyen hasonló

A textúráknak ellentétre, az ízeknek azonban kiegészítésre és támogatásra van szükségük. Ha a főételünkben van valamilyen jellegzetes fűszer vagy aromás hozzávaló, érdemes felhasználni azt a köretben.

Így a hasonló ízek összekötik majd az egész étkezést, a kettő (vagy több) elemből egy komplett, egységes étkezés lesz.

A következő ízeket használhatjuk duplán:

Megjegyzés: az olyan nagyon erős fűszerek (chili, currypor, kurkuma, füstölt paprika, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, stb.), amelyekből a főételbe is csak kevés kell, inkább ne tegyünk a köretbe. Az ilyen esetekben ugyanis jól jön majd az ízlelőbimbóknak egy kis pihenés, fellélegzés.

Az elkészítési módok variációi

Itt szintén rengeteg izgalmat csempészhetünk a fogásokba. A főzés, párolás, pirítás, sütés, de akár a nyersen hagyás is mind szerepet játszhat a párosításban.

  • pirított vagy sült hús+párolt/főtt köret
  • főtt rizses vagy tésztás egytálétel+nyers köret
  • főtt szaftos egytálétel+ropogós sült köret

Legyen szezonális

Ez a szempont azért kifejezetten fontos, mert ha figyelünk a szezonalitásra, biztos, hogy mindig finom, teljes ízű alapanyagokkal dolgozhatunk majd. Az éppen kapható zöldségek kiválasztásával egész évben változatosan tudunk majd étkezni.

Legyen egy teljes étkezés része

Tekintsünk a tányérunkra úgy, mint egy kördiagramra. A körön belül lehetőleg szerepeljen az összes hasznos tápanyag. Zöldségből, esetleg gyümölcsből mindig tegyünk bőven (mindegy, hogy főételként vagy köretként). Kisebb mértékben, de szintén kerüljön a tányérra hús vagy valamilyen növényi alapú fehérjeforrás, illetve szénhidrát is.

Ha mindenből megfelelő mennyiségben teszünk a tányérra, nemcsak laktató és izgalmas, hanem egészséges is lesz az ebédünk vagy vacsoránk.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Segítséget nyújtunk minden konyhai feladathoz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Címlapról ajánljuk

6 tipp a tényleg finom töltött padlizsánhoz

Sokan ódzkodnak a különböző töltött zöldségektől, így a töltött padlizsántól is, amely averziónak gyakran egy negatív múltbéli élmény adja az alapját – nézzünk hát most pár trükköt, ami a jövőben segít majd kikövezni az utat a fogás megkedvelése felé.

Lakos Benedek