Köret és főétel egyben: kolbászok tésztaköntösben

Igazi jolly joker vacsora: a köret és főétel egyben, ráadásul szuperlaktató. Velejéig brit finomság, csak azoknak, akik nem a fogyókúrát fogadták meg az újévben.

Amióta beszereztem Jamie Otthonos ízek könyvét, azóta elég sűrűn forgatom. Csináltam már belőle csirke satay, arrabiatat (hű, hogy az mennyire jó, de ezt majd egy későbbi posztban) és ezt a toad in the hole-t is. Ez utóbbinál más apropó is vezérelt, mert isteni kolbászokat vettem a Marks & Spencerben. Bizony, a ruházati termékek mellett van egy kajás üzletáguk is, ami már itthon is elérhető, bár a kínálat még igen szerény, de erre csak azután jöttem rá, hogy Prágában elmentünk egy "igazi" boltba. Tömérdek mennyiségű szuper hozzávaló, elsősorban angol konyhára fókuszálva, de én így is eltöltöttem ott egy laza háromnegyed órát. Kacsatojás, cukorborsó, sütnivaló angol kolbász, báránymáj, rengetegféle fűszer, zöldség, pékáru, tészta és még sorolhatnám. Bízom benne, hogy egyszer mi is felnövünk ahhoz, hogy itt is megérje megnyitni egy ilyen boltot, bár a pénztárcám határozottan jobban örül, amíg 500 kilométeres távolságra van mindez.

Tésztában sült kolbászok

A kolbászokat már ezzel a céllal tettem a kosárba, mert rémlett az yorkshire puddingban sült kolbász receptje, amit egy nappal előtte lapozgattam. Hogy a yorkshire pudding miért nem honosodott meg nálunk azt nem értem. Egyszerűen kikeverhető tészta, amit istenien passzol a sűrű, ragus ételekhez, mondjuk egy jó sűrű marhapörkölthöz. Sokkal kevesebb macera van vele, mint mondjuk egy krumplifánkkal, pedig az eredmény hasonló: kívül ropogós, belül puha tészta, ami tunkolásért kiált.

Tésztában sült kolbászok

Szóval a "köntös" az egy ilyen pudding, ami meg benne van, az csupán némi friss fűszer és egy jó adag sütni való kolbász. Azért az így önmagában elég tömény, és hogy ha már tunkolhatnékunk támad tőle, amíg sül, addig könnyedén főzhetünk hozzá egy ízes mártást.

Tésztában sült kolbászok

Nem árt körbepirítani a kolbászokat azelőtt, hogy ráöntenénk a tésztát, így jobb íze lesz és ropogósabb is. Én ezt egy serpenyőben, kevés olajon követtem el, majd ugyanezt a serpenyőt használtam a mártáshoz is, mert az odatapadt apró kolbászpörcök isteni ízt kölcsönöztek neki. Ja és ha már Prága, meg brit kaja, akkor egy jóféle cseh barnasörrel öntöttem nyaki, ami nem csak a szószba, a vacsora mellé is jól csúszik. A lelkiismeretünk megnyugtatása végett egy adag zöldsalátát is vettem hozzá, de erre aztán tényleg nem kell más egy kis olívaolajon és balzsameceten kívül.

Zene sütéshez:

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.