Köret és főétel egyben: kolbászok tésztaköntösben

Igazi jolly joker vacsora: a köret és főétel egyben, ráadásul szuperlaktató. Velejéig brit finomság, csak azoknak, akik nem a fogyókúrát fogadták meg az újévben.

Amióta beszereztem Jamie Otthonos ízek könyvét, azóta elég sűrűn forgatom. Csináltam már belőle csirke satay, arrabiatat (hű, hogy az mennyire jó, de ezt majd egy későbbi posztban) és ezt a toad in the hole-t is. Ez utóbbinál más apropó is vezérelt, mert isteni kolbászokat vettem a Marks & Spencerben. Bizony, a ruházati termékek mellett van egy kajás üzletáguk is, ami már itthon is elérhető, bár a kínálat még igen szerény, de erre csak azután jöttem rá, hogy Prágában elmentünk egy "igazi" boltba. Tömérdek mennyiségű szuper hozzávaló, elsősorban angol konyhára fókuszálva, de én így is eltöltöttem ott egy laza háromnegyed órát. Kacsatojás, cukorborsó, sütnivaló angol kolbász, báránymáj, rengetegféle fűszer, zöldség, pékáru, tészta és még sorolhatnám. Bízom benne, hogy egyszer mi is felnövünk ahhoz, hogy itt is megérje megnyitni egy ilyen boltot, bár a pénztárcám határozottan jobban örül, amíg 500 kilométeres távolságra van mindez.

Tésztában sült kolbászok

A kolbászokat már ezzel a céllal tettem a kosárba, mert rémlett az yorkshire puddingban sült kolbász receptje, amit egy nappal előtte lapozgattam. Hogy a yorkshire pudding miért nem honosodott meg nálunk azt nem értem. Egyszerűen kikeverhető tészta, amit istenien passzol a sűrű, ragus ételekhez, mondjuk egy jó sűrű marhapörkölthöz. Sokkal kevesebb macera van vele, mint mondjuk egy krumplifánkkal, pedig az eredmény hasonló: kívül ropogós, belül puha tészta, ami tunkolásért kiált.

Tésztában sült kolbászok

Szóval a "köntös" az egy ilyen pudding, ami meg benne van, az csupán némi friss fűszer és egy jó adag sütni való kolbász. Azért az így önmagában elég tömény, és hogy ha már tunkolhatnékunk támad tőle, amíg sül, addig könnyedén főzhetünk hozzá egy ízes mártást.

Tésztában sült kolbászok

Nem árt körbepirítani a kolbászokat azelőtt, hogy ráöntenénk a tésztát, így jobb íze lesz és ropogósabb is. Én ezt egy serpenyőben, kevés olajon követtem el, majd ugyanezt a serpenyőt használtam a mártáshoz is, mert az odatapadt apró kolbászpörcök isteni ízt kölcsönöztek neki. Ja és ha már Prága, meg brit kaja, akkor egy jóféle cseh barnasörrel öntöttem nyaki, ami nem csak a szószba, a vacsora mellé is jól csúszik. A lelkiismeretünk megnyugtatása végett egy adag zöldsalátát is vettem hozzá, de erre aztán tényleg nem kell más egy kis olívaolajon és balzsameceten kívül.

Zene sütéshez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a...

Ringló, cseresznyeszilva, lotyószilva, mirabella vagy egyszerűen csak fosóka. Mind jól ismerjük a magyar települések elmaradhatatlan útszéli gyümölcsét, de azt kevesen tudjuk, hogy mennyi mindenre fel lehet használni ezt az alulértékelt termést.

Gibanica, a százrét hajtott rétestészta, mely sósan és édesen is...

Rétes a Balkánról, mely rác, délszláv, avagy szerb származású, és létrejöttébe biztosan beleszólt a török hódoltság is. Az ő baklavájukba magok kerülnek, leggyakrabban pisztácia és dió, de mindenféle új változata létezik már. A gibanica viszont túrótöltelékkel sül, nézzük, a mi receptünk miben más!