6 különleges konyhai trend, amit a világméretű karanténnak köszönhetünk

Ki hitte volna néhány évvel ezelőtt, hogy otthonunk berendezését egy világméretű járvány fogja majd meghatározni? Az elmúlt másfél évet meghatározó karanténidőszakok új trendeket teremtettek, többek között a konyhában is.

Praktikus, kényelmes, otthonos - a 2020-as évben ez a három jelző nem csak öltözködésünket, de otthonunk kialakítását is meghatározta. Tavaly a szokásosnál is több időt kellett a négy fal között eltöltenünk, melynek következtében a konyha még azon emberek életében is meghatározó helyiséggé vált, akik azelőtt csak rántotta készítésére vagy mikrózásra használták.

A karantén új trendeket teremtett, az addig divatos hófehér, monokróm, minimalista konyhák helyét pedig átvették az otthonosabb, barátságosabb színekkel teli stílusok, melyeknek köszönhetően a konyha nemcsak egy funkcionális helyisége, de igazi központja lett az otthonoknak. Íme az év legszebb és legpraktikusabb karanténos konyhatrendjei, amelyeket még jó pár évig szeretni fog a közönség.

1. Meleg színek

Bár a fehér szín a jövőben is népszerű lesz, a melegebb árnyalatok hamarosan felváltják az elmúlt évek hűvös tónusait. A bézs, a pasztell és púder színek, a föld színek és a természetes zöld különböző árnyalatai szépen, feltűnés nélkül lopakodtak be otthonunkba, ezek a színek ugyanis nyugtató hatással vannak a szemre és az elmére is. Amennyiben a falak ezekben az árnyalatokban pompáznak, úgy arany-bronz-réz kiegészítőkkel, világítótestekkel még egy kis izgalmat belecsempészhetünk a konyhai létbe.

2. Természetközeliség

Az elmúlt években zömmel egyszínű, monokróm konyhatrendekkel találkoztunk, a természetesnek ható anyagok, úgy mint például a fa mintázat teljesen kiment a divatból. Ennek a korszaknak most vége, a fa pedig nemcsak a konyhabútor alapanyagaként jelenik meg az új konyhákban, de fontos szerepe van mind a szekrények, mind a padlózat vagy éppen a csempe tekintetében.

Persze jóból is megárt a sok, a fa mintázatot érdemes valamilyen világosabb színnel kombinálni, drappal, pasztell zölddel vagy tört fehérrel. A kiegészítők tekintetében is használhatunk természetes anyagokat, a rattanból vagy nádból készült lámpabúrák, bárszékek, konyhai eszköztartók szintén barátságos hangulatot csempésznek a konyhába, ha pedig a helyiség még fényes is, jöhetnek a fűszernövények és a szobanövények is a szabad polcokra, ablakpárkányokra!

3. Az új csaptelep

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a magas, U- alakú, vagy hajlított csaptelepek. A pandémia következményeképpen most az úgynevezett érintésmentes csapok is divatba jöttek, melyeket egyszerűen el lehet zárni könyökkel vagy kézfejjel is. Pont, mint a kórházi bemosakodásnál.

4. Nagyobb hűtők, mini kamrák

Az elmúlt évben nemcsak az változott meg, hogy mikor és mit főzünk, az otthoni szakácsok új kisgépeket, eszközöket és több élelmiszert is vásároltak. Hova lehet rakni ezt a sok élelmiszert? Hát vagy lefagyasztjuk, vagy elrakjuk a kamrába!

Persze nem minden konyha rendelkezik annyi hellyel, hogy külön kamrát ki lehessen benne alakítani, a romlandó élelmiszerek tekintetében viszont valamivel könnyebb feladata van az embernek, egy nagyobb fagyasztórésszel rendelkező hűtő ugyanis könnyebben beszerezhető (természetesen pénz függvényében), akinek pedig nincs kamrája, az az elmúlt másfél évben szinte biztos, hogy kinevezett otthon egy kamraszekrényt, amiben a száraz élelmiszereket tárolja.

5. Az egyre nagyobb konyhasziget

A konyha ma már nemcsak a főzés helye, sokkal inkább az otthon szívcsakrája, ahol a főzés mellett nagyokat beszélgetünk, ahol ha kell, gyorsan megvacsorázunk, röviden tehát a konyha sok helyen olyan, mint ha az étkező és a nappali lenne egyszerre.

Az egyre nagyobb konyhaszigetek plusz munkafelületet és étkezőfelületet biztosítanak egyszerre. Ha van a konyhában olyan objektum, amely csak néhány éve lett itthon divat, de még jó ideig nem fog kikopni a köztudatból, az nem más, mint a konyhasziget.

6. A mini sütők kora

Gyors, kicsi, alapos - egy mini sütőnek számos jó tulajdonsága van, kisebb háztartásokban, sütő nélküli albérletekben remek segítség, az elmúlt másfél évben pedig igencsak keresett termék lett nemcsak a hordozható, de a beépített változat is. Ezek a kisgépek egyszerre működnek sütőként és mikróként is.


Ezek a trendek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt, képek

Címlapról ajánljuk

További cikkek