Kókusz az édenkertből

Napjainkban a piacok mellett már minden nagyobb élelmiszerüzlet termékkínálatában találhatunk kókuszdiót, amelyet általában 100-300 Ft közötti áron szerezhetünk be. Van, aki a régi, jól bevált zacskós kiszerelésben kapható kókuszreszelék mellett dönt, mondván: minek bajlódni a kókusz feltörésével, ha a gyümölcs húsához készen is hozzájuthatok. Ezt egy ideig én is ugyanígy gondoltam, majd megtudtam, hogy mi a különbség a friss kókuszdió és a szárított, chips formában kapható termék között. Óriási! A kókuszdió lédús húsát rágcsálni, és belőle igazi, friss kókuszreszeléket készíteni, számomra maga a csoda. Nemhiába áll régóta a kókusz kedvenc gyümölcseim listájának első helyén.

Honnan származik?

A kókusz Dél-Ázsia területeiről származó, ma a világ minden trópusi szegletében megtermő pálmanövény. Gigantikus, gyakran 30 m-es törzsei a föld felé hajolnak. Virágai ún. gömbös fűszervirágzatok, amelyekből 8-10 termés is kifejlődhet. Csonthéjas termése a 2kg-ot is elérheti.

A kemény héjrész alatt

A zsenge, ovális formájú kókuszdió, kezdetben zöldes-fehéres, szivacsos, rostos állományú, majd az érési folyamat során megbarnul, és vastag, csontos héjrész keletkezik a gyümölcs húsán. A friss, még kifejletlen kókusz belseje kezdetben rengeteg édes kókuszvizet rejt magában, majd ez a kókuszvíz idővel besűrűsödik és gyümölcshússá alakul.

Hogyan hámozd ki kemény héjából az értékes kókuszhúst? Kókuszdió feltörése lépésről lépésre >>

Miért jó fogyasztani?

A kókuszhúsban található magnézium jó hatással van a szívre, telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően, gyakori fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Kalcium-, cink-, valamint vastartalma is igen említésre méltó. Magas kalciumtartalma miatt a kókusz kiváló természetes csonterősítő.

Tipp: A kókuszhúst magas energiatartalma miatt, kimondottan érdemes fogyasztani műtét utáni lábadozás, makacs betegségek elleni küzdelem, illetve az influenzaszezon időszakában.

Kókuszvíz vagy kókusztej?

Sokan összetévesztik a kókuszvizet a kókusztejjel, amely egy zsírdús, közvetlenül az éretlen kókuszból nyert nedű. A kókuszvíz, kalóriaszegény ital révén, remekül fogyasztható a sportolás ideje alatt is. Káliumtartalma segít pótolni edzés után az izzadással elveszített nátrium-, illetve káliummennyiséget, amely a megfelelő izommunkához elengedhetetlen.

Kókuszzsírt a konyhába!

A finomított kókuszzsír vagy kókuszolaj, egy semleges ízű, illatanyagmentes növényi olaj, amely kiválóan használható sütésre-főzésre. Rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott laurinsav-tartalma miatt, amely nagymértékben hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez.A kókuszzsír, antiszeptikus hatása miatt, a vírusok és baktériumok elleni harcban is jeleskedik. Mivel a kókuszzsír zsírsavai a vékonybélben azonnal felszívódnak, ezért semmiképpen nem vesznek részt a zsíranyagcserében. A kókuszzsír tehát energiává alakul, és nem zsírszöveteinket vastagítja.

Kókuszzsírral készülő, egészséges ételek itt >>

A rovat további cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek