Kókusz az édenkertből

Napjainkban a piacok mellett már minden nagyobb élelmiszerüzlet termékkínálatában találhatunk kókuszdiót, amelyet általában 100-300 Ft közötti áron szerezhetünk be. Van, aki a régi, jól bevált zacskós kiszerelésben kapható kókuszreszelék mellett dönt, mondván: minek bajlódni a kókusz feltörésével, ha a gyümölcs húsához készen is hozzájuthatok. Ezt egy ideig én is ugyanígy gondoltam, majd megtudtam, hogy mi a különbség a friss kókuszdió és a szárított, chips formában kapható termék között. Óriási! A kókuszdió lédús húsát rágcsálni, és belőle igazi, friss kókuszreszeléket készíteni, számomra maga a csoda. Nemhiába áll régóta a kókusz kedvenc gyümölcseim listájának első helyén.

Honnan származik?

A kókusz Dél-Ázsia területeiről származó, ma a világ minden trópusi szegletében megtermő pálmanövény. Gigantikus, gyakran 30 m-es törzsei a föld felé hajolnak. Virágai ún. gömbös fűszervirágzatok, amelyekből 8-10 termés is kifejlődhet. Csonthéjas termése a 2kg-ot is elérheti.

A kemény héjrész alatt

A zsenge, ovális formájú kókuszdió, kezdetben zöldes-fehéres, szivacsos, rostos állományú, majd az érési folyamat során megbarnul, és vastag, csontos héjrész keletkezik a gyümölcs húsán. A friss, még kifejletlen kókusz belseje kezdetben rengeteg édes kókuszvizet rejt magában, majd ez a kókuszvíz idővel besűrűsödik és gyümölcshússá alakul.

Hogyan hámozd ki kemény héjából az értékes kókuszhúst? Kókuszdió feltörése lépésről lépésre >>

Miért jó fogyasztani?

A kókuszhúsban található magnézium jó hatással van a szívre, telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően, gyakori fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Kalcium-, cink-, valamint vastartalma is igen említésre méltó. Magas kalciumtartalma miatt a kókusz kiváló természetes csonterősítő.

Tipp: A kókuszhúst magas energiatartalma miatt, kimondottan érdemes fogyasztani műtét utáni lábadozás, makacs betegségek elleni küzdelem, illetve az influenzaszezon időszakában.

Kókuszvíz vagy kókusztej?

Sokan összetévesztik a kókuszvizet a kókusztejjel, amely egy zsírdús, közvetlenül az éretlen kókuszból nyert nedű. A kókuszvíz, kalóriaszegény ital révén, remekül fogyasztható a sportolás ideje alatt is. Káliumtartalma segít pótolni edzés után az izzadással elveszített nátrium-, illetve káliummennyiséget, amely a megfelelő izommunkához elengedhetetlen.

Kókuszzsírt a konyhába!

A finomított kókuszzsír vagy kókuszolaj, egy semleges ízű, illatanyagmentes növényi olaj, amely kiválóan használható sütésre-főzésre. Rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott laurinsav-tartalma miatt, amely nagymértékben hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez.A kókuszzsír, antiszeptikus hatása miatt, a vírusok és baktériumok elleni harcban is jeleskedik. Mivel a kókuszzsír zsírsavai a vékonybélben azonnal felszívódnak, ezért semmiképpen nem vesznek részt a zsíranyagcserében. A kókuszzsír tehát energiává alakul, és nem zsírszöveteinket vastagítja.

Kókuszzsírral készülő, egészséges ételek itt >>

A rovat további cikkeit itt találod >>

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!