Koccintás előtt és után: káposzta

A természetes orvoslás már régóta használja gyógyszerként a káposztát. A benne lévő értékes anyagok (A- , B1-, B2-, B6-, E-, C-, K-vitaminok, folsav, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, vas, polifenolok, ballasztanyagok) nemcsak a gyomrot és a beleket „hozzák lendületbe”, hanem makacs daganatok és bőrbetegségek, vízkór, ízületi gyulladások, nyílt sebek kezelésénél is segítenek.

Már az ókorban is ismerték a káposzta jótékony hatását, többek között Plinius és Püthagorasz is egyetemes gyógyszernek tartotta, Cato pedig úgy vélte, hogy akár a pestis ellen is hatásos szer.

A rómaiak borogatás formájában belső és külső tisztítószernek használták. A német császári udvari orvos, Rembert Dodeus, 1557-ben a „Hostorie des Plantes” című könyvében a következőket írta róla: „A káposzta nedve puhítja a hasat és elősegíti a székletet. Tisztítja és kezeli a régi daganatokat. Mézzel összekeverve kiváló szirupot ad a köhögés és a rekedtség ellen. Röviden megfőzve és salátának elkészítve könnyű hashajtónak és vízhajtónak alkalmas. Főzött káposzta javítja és gyógyítja a fekélyeket. Zöld, enyhén összetördelt káposztalevelek meggyógyítják a daganatokat és a sebeket.”

Szilveszteri receptek

Ez egy igazán megfontolandó tanács, különösen az eljövendő szilveszteri és farsangi bulik idején.

Részegség ellen is igencsak ajánlják a káposztát, amit az ivás előtt kell enni – ha elfeledkeznénk róla, utána is pótolhatjuk egy jó kis savanykás korhelylevessel. A másnaposság, a rossz közérzet oka – az elfogyasztott alkohol mennyiségével összefügg! –, hogy megváltozik, savas lesz ott belül a kémhatás, aztán ellenkező irányba vált, vagyis erősen lúgossá válik. Nos, ennek közömbösítésére kiválóak a savanyú káposztával készült ételek, saláták.

1739-ben megjelent Johann Georg Heinrich Kramer (aki a második török háború alatt a magyar táborban Savoyai Jenő herceg katonaorvosa volt) Kis házi patika vagy a legjobb házi szerek gyűjteménye betegeknek a városban vagy vidéken című műve, amelyben először említi meg a savanyú káposzta áldásos szerepét a skorbut kezelésénél. Egy másik könyvében már odáig merészkedik, hogy a káposztának akár a szifilisz gyógyításában is jelentős szerepe van.

Hollandiában káposztaleveleket használnak a reumára; káposztacsírák kivonatával legyőzik a bélgilisztákat; borban főzött káposztalevelek a bőrbetegségek gyógyításánál bizonyítottak.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek