Koccintás előtt és után: káposzta

A természetes orvoslás már régóta használja gyógyszerként a káposztát. A benne lévő értékes anyagok (A- , B1-, B2-, B6-, E-, C-, K-vitaminok, folsav, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, vas, polifenolok, ballasztanyagok) nemcsak a gyomrot és a beleket „hozzák lendületbe”, hanem makacs daganatok és bőrbetegségek, vízkór, ízületi gyulladások, nyílt sebek kezelésénél is segítenek.

Már az ókorban is ismerték a káposzta jótékony hatását, többek között Plinius és Püthagorasz is egyetemes gyógyszernek tartotta, Cato pedig úgy vélte, hogy akár a pestis ellen is hatásos szer.

A rómaiak borogatás formájában belső és külső tisztítószernek használták. A német császári udvari orvos, Rembert Dodeus, 1557-ben a „Hostorie des Plantes” című könyvében a következőket írta róla: „A káposzta nedve puhítja a hasat és elősegíti a székletet. Tisztítja és kezeli a régi daganatokat. Mézzel összekeverve kiváló szirupot ad a köhögés és a rekedtség ellen. Röviden megfőzve és salátának elkészítve könnyű hashajtónak és vízhajtónak alkalmas. Főzött káposzta javítja és gyógyítja a fekélyeket. Zöld, enyhén összetördelt káposztalevelek meggyógyítják a daganatokat és a sebeket.”

Szilveszteri receptek

Ez egy igazán megfontolandó tanács, különösen az eljövendő szilveszteri és farsangi bulik idején.

Részegség ellen is igencsak ajánlják a káposztát, amit az ivás előtt kell enni – ha elfeledkeznénk róla, utána is pótolhatjuk egy jó kis savanykás korhelylevessel. A másnaposság, a rossz közérzet oka – az elfogyasztott alkohol mennyiségével összefügg! –, hogy megváltozik, savas lesz ott belül a kémhatás, aztán ellenkező irányba vált, vagyis erősen lúgossá válik. Nos, ennek közömbösítésére kiválóak a savanyú káposztával készült ételek, saláták.

1739-ben megjelent Johann Georg Heinrich Kramer (aki a második török háború alatt a magyar táborban Savoyai Jenő herceg katonaorvosa volt) Kis házi patika vagy a legjobb házi szerek gyűjteménye betegeknek a városban vagy vidéken című műve, amelyben először említi meg a savanyú káposzta áldásos szerepét a skorbut kezelésénél. Egy másik könyvében már odáig merészkedik, hogy a káposztának akár a szifilisz gyógyításában is jelentős szerepe van.

Hollandiában káposztaleveleket használnak a reumára; káposztacsírák kivonatával legyőzik a bélgilisztákat; borban főzött káposztalevelek a bőrbetegségek gyógyításánál bizonyítottak.

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!