Koccintás előtt és után: káposzta

A természetes orvoslás már régóta használja gyógyszerként a káposztát. A benne lévő értékes anyagok (A- , B1-, B2-, B6-, E-, C-, K-vitaminok, folsav, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, vas, polifenolok, ballasztanyagok) nemcsak a gyomrot és a beleket „hozzák lendületbe”, hanem makacs daganatok és bőrbetegségek, vízkór, ízületi gyulladások, nyílt sebek kezelésénél is segítenek.

Már az ókorban is ismerték a káposzta jótékony hatását, többek között Plinius és Püthagorasz is egyetemes gyógyszernek tartotta, Cato pedig úgy vélte, hogy akár a pestis ellen is hatásos szer.

A rómaiak borogatás formájában belső és külső tisztítószernek használták. A német császári udvari orvos, Rembert Dodeus, 1557-ben a „Hostorie des Plantes” című könyvében a következőket írta róla: „A káposzta nedve puhítja a hasat és elősegíti a székletet. Tisztítja és kezeli a régi daganatokat. Mézzel összekeverve kiváló szirupot ad a köhögés és a rekedtség ellen. Röviden megfőzve és salátának elkészítve könnyű hashajtónak és vízhajtónak alkalmas. Főzött káposzta javítja és gyógyítja a fekélyeket. Zöld, enyhén összetördelt káposztalevelek meggyógyítják a daganatokat és a sebeket.”

Szilveszteri receptek

Ez egy igazán megfontolandó tanács, különösen az eljövendő szilveszteri és farsangi bulik idején.

Részegség ellen is igencsak ajánlják a káposztát, amit az ivás előtt kell enni – ha elfeledkeznénk róla, utána is pótolhatjuk egy jó kis savanykás korhelylevessel. A másnaposság, a rossz közérzet oka – az elfogyasztott alkohol mennyiségével összefügg! –, hogy megváltozik, savas lesz ott belül a kémhatás, aztán ellenkező irányba vált, vagyis erősen lúgossá válik. Nos, ennek közömbösítésére kiválóak a savanyú káposztával készült ételek, saláták.

1739-ben megjelent Johann Georg Heinrich Kramer (aki a második török háború alatt a magyar táborban Savoyai Jenő herceg katonaorvosa volt) Kis házi patika vagy a legjobb házi szerek gyűjteménye betegeknek a városban vagy vidéken című műve, amelyben először említi meg a savanyú káposzta áldásos szerepét a skorbut kezelésénél. Egy másik könyvében már odáig merészkedik, hogy a káposztának akár a szifilisz gyógyításában is jelentős szerepe van.

Hollandiában káposztaleveleket használnak a reumára; káposztacsírák kivonatával legyőzik a bélgilisztákat; borban főzött káposztalevelek a bőrbetegségek gyógyításánál bizonyítottak.

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...