4 étterem, ahol állj meg enni, ha Kispestre sodor a sors

A Kispestről készült századeleji képek egészen megdöbbentőek a mai városképhez képest. Úgy képzeljük el, mint egy falut a pusztaságban, a városokra nem jellemzően széles utcákkal, egymástól messzire elhelyezkedő házakkal. 1950 első napján immár városként csatolták Budapesthez, Kispest tehát csak 72 éve a főváros része. Ide nem jutnak el a turisták és nem is különösebben szép fekvésű a kerület, de közel 60 ezer embernek nyújt otthont – néhány kiemelkedő gasztroponttal. Itt együnk Kispesten!

A Határ úttól kifelé terül el ez a nem túl nagy kerület, amelyet épp úgy meghatároz kiterjedt lakótelepe a tízemeletes házakkal, mint az egyedi, kertvárosias stílusban épült Wekerletelep, amely Kós Károly irányítása alatt a századelő egyik legjelesebb városképformáló projektje volt. A szocializmus évtizedei alatt ruhaiparáról és más üzemeiről volt híres, itt működött a Vörös Október Férfiruhagyár, a Kispesti Textilgyár, a Magyar Selyemipar Vállalat és a Carpathia Szövőgyár, és nem hiába építették meg itt az Élmunkás lakótelepet, hiszen munkások ezreit foglalkoztatták a gyárakban. A mai XIX. kerület

Étterem, kávézó, delikátesz és egyszerűen kultikus: A Másik Bolt

A kispesti Wekerle-telep hangulatát – ahol a Barátok közt jól ismert nyitó képsorait is rögzítették – Kós Károly építészete határozza meg. Ez egy kis város a városban, egyedi arcéllel, egymással nem párhuzamos utcákkal, sajátos karakterű házakkal és városképpel.

A Másik Bolt tökéletesen illik ebbe a külön kis világba, hiszen ők maguk is igen különösek.

Maga a bolt roskadásig van pakolva kiválóbbnál kiválóbb friss és tartós élelmiszerekkel, borokkal, manufaktúrákból származó ételekkel-italokkal. Ők maguk saját kovászos pékséget működtetnek, hideg- és melegkonyhájuk miatt pedig egyáltalán nem csak a wekerleiek járnak hozzájuk. Laciséf személye szintén kultikus, és náluk egyáltalán nem kell meglepődni a „Terápiás levesen" a rögtönzött, napi étlapon vagy azon, amikor gyászhírt tettek közzé a „másik kovász" elhalálozásának alkalmából.

Imádnivaló reggeliző, kávézó, szendvicsező, ebédmenühely / Fotó: A másik bolt Facebook-oldal

Imádnivaló reggeliző, kávézó, szendvicsező, ebédmenühely, romantikus vacsorahelyszín és delikátesz óriási választékkal. Végül, de nem utolsósorban A Másik Bolt vezeti az ország egyik legviccesebb, legszórakoztatóbb Facebook-oldalát, amit akkor is érdemes követni, ha nem vagyunk rendszeres vendégek, mert az egyre elkeserítőbb hírözönben egy állandó pozitív tartalomforrást jelentenek.

A Másik Bolt
Budapest 1192, Kós Károly tér 13.

Keresd a kis Buddhát: La-Guna Sushi Bár

A La-Gunába sem csak a kispestiek járnak. Mint tudjuk, a sushi bizalmi kérdés, hiszen a nyers hal fogyasztása egy tengerparttal nem rendelkező országban kizárólag igen gondos logisztikával lehetséges.

A La-Guna az autentikus sushiéttermek világát hozza, nem trendi, nem dizájnétterem, viszont a műfaj jó ideje megbízható pontja.

A La-Guna az autentikus sushiéttermek világát hozza / Fotó: La-Guna Sushi Bar Facebook-oldal

Az óriási étlap az ázsiai éttermek stílusát képviseli, a választást ételfotókkal segítve. A sushi-, nigiri-, sashimi-, temaki- és inariösszeállításokon kívül megérnek egy misét a soba tésztáik, wokos ételeik és a távol-keleti konyhák által is igen kedvelt bundázott, tempurázott ételeik. Bárhol megállná a helyét a városban.

La-Guna Sushi Bár
Budapest 1191, Üllői út 216/8.

Baráti sütésekből megbízható BBQ pont Pesten: Blokk BBQ

A pandémia időszakában nyitottak, és csak drukkolni tudunk nekik, hogy a rezsiválságban is fennmaradjanak. A Blokkban a BBQ műfaja által megkívánt alázattal adóznak a tűz és füst iránt.

A BBQ alapok, mint a pulled pork vagy sertésoldalas mellett tépett marhanyakat is sütnek, mégpedig Angusból, és házi kolbászt is készítenek.

Egy kis Amerika Kispesten / Fotó: Blokk BBQ Facebook-oldal

Egy kis Amerika Kispesten egészemberes burgerekkel, bostoni sült babbal és a stílusban kötelező sajttortával és brownie-val (ezek a Cukker Sütitől érkeznek). Minden kerületnek kijár egy tisztességes BBQ hely, Kispesten ez a Blokk.

Blokk BBQ
Budapest 1191, Üllői út 218/1.

All’Angolo

Az Üllői út mellett az Ady Endre út Budapest meghatározó főútja, itt találjuk az All’Angolo pizzériát, amelyet nem angyalokhoz címeztek, amire elsőre gondolhatnánk. Ez a pizzéria „a sarkon”, és bárcsak minden sarki pizzázó ezt a szintet hozná. Látszik, hogy nem az V. kerületben járunk, ahol a jó étel mellé elvárás a nagyvilági dizájn is.

Az All’Angolóban – akárcsak a La-Guna sushiban – nem tervezte sztárgrafikus az arculatot, de a pizza az olasz sztenderdeket hozza.

Bárcsak minden sarki pizzázó ezt a szintet hozná / Fotó: All'Angolo Pizzeria Facebook-oldal

A tiramisù az tiramisù, ahogy a szicíliai cannolo és a panna cotta is az. Nem ültek fel a nápolyi pizzavonatra, hanem egyszerűen jó vékonytésztás pizzát készítenek, amit annak rendje és módja szerint imádnak a kerületiek.

All’Angolo
Budapest 1196, Ady Endre út 71.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: A másik bolt Facebook-oldal


Ismerj meg további izgalmas budapesti környékeket is:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.