Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiderült: a legfiatalabb testvérek a legviccesebbek...de vajon milyen az egyke gyerek?

Ahány család, annyi testvérkapcsolat, de az biztos, hogy a versengés nem maradhat ki belőle. Ki az okosabb, sikeresebb, viccesebb...nos, utóbbi kérdésre is fény derült.

A testvérek ugyanazoktól az emberektől kapják a génjeiket, és ugyanabban a közegben nőnek fel, mégis teljesen eltérő személyiségek lesznek, és ez így van jól. A karakterbeli különbözőségek okai között pedig a tudomány szerint a születési sorrend is szerepet játszik – persze ezt eddig is tudta minden testvér, de a kutatók ezt most mérhető módszerekkel is igazolták.

Alfred Adler (1870-1937) pszichoterapeuta úgy gondolta, hogy a testvérek születési sorrendje hatással van az ember személyiségének fejlődésére, alakulására.

Még ha a testvérek ugyanabban a háztartásban is nőnek fel, eltérő pszichológiai hatásoknak vannak kitéve, mégpedig az örökösödési sorrendben elfoglalt helyükből adódóan.

Az elmélet számos kutatót kíváncsivá tett az elmúlt évszázadban, és a mai napig folynak kutatások a témában. Egy friss tanulmány, amelyet a YouGov angol piackutató cég végzett, érdekes megállapításokra jutott. Az 1782, 18 évesnél idősebb személy bevonásával végzett kísérletben a résztvevőknek saját magukat kellett összehasonlítaniuk a testvérükkel bizonyos paraméterek szerint, például, hogy ki mennyire felelősségteljes, laza, vicces stb.

Az eredmények:

a legnagyobb különbségek a humor terén mutatkoztak a testvérek között. A kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a legkisebb gyerekek a család mókamesterei, emellett jóval lazábbak testvéreiknél. A legidősebb gyerekek sokkal felelősségteljesebbnek, összeszedettebbnek és sikeresebbnek tartották magukat testvéreiknél.

A „nagyobb”

A teóriát kidolgozó kutatók szerint minden gyerek keresi azt a területet a családban, ahol sikeres lehet, és így fejlődik ki a személyisége. Ennélfogva, az elsőszülött gyereknek jut az a megtiszteltetés, hogy elsőként és szabadon találhassa meg azt a területet, amiben kiteljesedhet. Ők általában felelősségteljessé és lelkiismeretessé válnak, megpróbálnak a szüleik kedvére tenni, és odafigyelnek a testvéreikre.

A „kisebb”

Az utolsóként világra jött gyerekek ebből adódóan gyakran ellenállnak az idősebb testvér fennhatóságának, és alternatív utakat keresnek az önkifejezésre. Minthogy ők már nem lehetnek felelősségteljesek és jó magaviseletűek, más módon próbálnak kitűnni, így érzelmesebbek, kreatívabbak és viccesebbek lesznek.

A „középső”

Hogy a középső gyerekeket se hagyjuk ki, meg kell említeni, hogy mivel ők sosem voltak egykék a legidősebbekkel ellentétben, ugyanakkor nem kapnak annyi figyelmet, mint a legkisebbek, így náluk gyakori érzés a féltékenység. Általában ők a fekete bárányok, a lázadók a családban, ugyanakkor jól tudnak alkalmazkodni más emberekhez, és nagyon szociálisak.

Az egyke

Az egykék helyzete egészen más, hiszen a szülők összes figyelme rájuk irányul, így elkényeztetetté válhatnak, ugyanakkor a felnőttek támogatása és az idősebb emberek társasága miatt nagyon intelligensek és motiváltak, akik nagy valószínűséggel lesznek sikeresek a jövőben.

Neked vannak testvéreid? Nálatok ki a család bohóca?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!