Ki mondta, hogy csak nyáron lehet friss zöldséget falatozni? Salátázz egész évben!

Minden évszakban lehet friss salátát fogyasztani. Váljon életmóddá nálad is a saláta rendszeres falatozása!

Van pár rossz beidegződésünk a salátával kapcsolatban: az egyik az, hogy ez tulajdonképpen a köretek körete, és úszik a majonézben. Vagy az, hogy száraz, unalmas jégsaláta-levelekből áll. Sokan akkor kezdenek el "salátázni", ha úgy érzik, meg kell szabadulniuk pár extra kilótól - de mivel a hazai gasztronómiai hagyományok viszonylag kevés salátát ismernek, marad pár egyszerű kombináció, amitől egy hét után alábbhagy a kedvünk, és minden marad a régiben.

Pontosan ezért gondolom azt, hogy Bezzegh Éva csodálatos salátás könyve, a Tizenkéthónap abszolút hiánypótló munkának számít a piacon. A könyv egyszerre szakácskönyv és coffee table book, de több ennél - megmutatja, hogyan tudjuk beilleszteni a szezonális salátákat a mindennapi étkezésünkbe, legyen november, február vagy éppen augusztus.

Részemről évek óta igyekszem, hogy a napi három étkezésből legalább az egyik "egészséges", rostban, zöldségben, gyümölcsben gazdag fogás legyen.

Régóta dolgozom a gasztronómiában, de legkésőbb január végére elfogy a lendület, és csak a primőrök megjelenésével kapok újra észbe - Éva könyve azonban nekem is sok újat tudott mutatni. Mióta ott virít a konyhámban, heti 2-3 alakalommal izgalmas, új salátákat dobok össze belőle estére.

A havi 8, tehát összesen 96 salátarecept inspirációnak is bőven megfelel - hiszen, ahogy a szerző több helyen elmondta, ez egy nagyon kreatív műfaj, és ha egyszer ráérzünk az ízére, magunktól is menni fog egy ízekben, színekben, formákban is gazdag saláta összeállítása.

A quinoasaláta aszalt paradicsommal, rukkolával, pekándióval

A könyv elején lévő több, mint 30 oldalas összefoglaló a salátamágiába vezet be minket - megosztja velünk az alapokat a salátafajtákon át a kiegészítőkön keresztül egészen a különböző, izgalmas öntetekig és a tálalásig, rengeteg praktikus tanáccsal fűszerezve. Éva külön hangsúlyt fektetett könyve összeállításakor a szezonalitásra, illetve arra, hogy amikor csak tudunk, helyi alapanyagokkal dolgozzunk.

Ilyenkor télen, kora tavasszal persze importáruk is szerepelnek a receptekben, de a könyv nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ha van helyi alapanyag, aminek éppen szezonja van, akkor éljünk ezzel a lehetőséggel.

A könyv különleges hangulata - a hihetetlenül esztétikus tálaláson túl - Török-Bognár Reni csodálatos fotóinak, Ruzicska Tünde keramikus művész tányérjainak és Laki Eszter grafikus munkájának is köszönhető.

A quinoasaláta aszalt paradicsommal, rukkolával, pekándióval receptjéért ide kattins

Kedvcsinálónak én is megosztok veletek egy receptet Évától. Az Artbeet Facebookján február eleje óta Éva napi egy salátareceptet tett közzé. Ezek közül egyik sem szerepelt a kötetben. Innen választottam ezt a 10 perc alatt összedobható, függőséget okozó, laktató téli darabot.

A könyvet az Artbeet oldalán, tudod megrendelni, és itt tudsz belepillantani a receptlistába!

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Miközben a bolygó felmelegszik, te lehűtheted magad Donald Trump fejével!

Címlapról ajánljuk

További cikkek