Kerüld el az allergiát!

Viszkető bőr, vörös szemek, bosszantó orrdugulás vagy szénanátha. Az allergiás tünetek számtalan formában jelentkezhetnek, na de mit tehetünk ellenük? Bizony ilyenkor az ételek is képbe kerülnek.

Sokszor nem egyértelmű, hogy kellemetlen allergiás tüneteinket pontosan mi is okozza.A levegőben lévő pollenek, mindennap használt kozmetikumaink vagy olyan ételek, amelyeket nap mint nap fogyasztunk? Ahhoz, hogy fényt deríthess a probléma forrására, szükség lesz egy kis kísérletezésre.

Tudtad? A leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszerek közé tartoznak a tejtermékek, a tojás, a különböző tengeri rákfélék és a bogyós termésű növények.

Allergia vagy intolerancia – mi a különbség?

Az allergia pillanatok alatt bekövetkező, villámgyors reakció, ezzel szemben viszont például az ételintolerancia, csak az adott élelmiszer fogyasztása után pár órával megjelenő tüneteket produkál. Nagyon fontos tényező még az allergén anyag mennyisége, hiszen nem mindegy, hogy mennyi jut be ebből a szervezetünkbe. Az intoleranciánál nagy mennyiségű, míg az allergiánál egy kis mennyiségű allergén anyag is éppen elegendő a kellemetlen vagy gyakran nagyon súlyos probléma megjelenéséhez.

Tesztre fel!

Huzamosabb, gyakran hetekig tartó nyomozás szükséges ahhoz, hogy az allergiás reakciókért felelős bűnöst nyakon csíphessük, ezért érdemes a teszt időszakában egy naplóba vezetni, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk, és azt is, hogy milyen napszakban tapasztalunk allergiás reakciót. Hagyjuk el az eddig használt kozmetikumainkat, és cseréljük le a zuhanyozáshoz, hajmosáshoz, illetve a testápoláshoz szükséges kencéket vegyszermentes, antiallergén készítményekre. Ilyenkor az sem árt, ha szokványos mosószerünket és a hozzá tartozó öblítőt is valamilyen maximálisan bőrbarát termékkel váltjuk ki. Ezzel a módszerrel biztosan kideríthetjük, hogy mely élelmiszerek nem kívánatosak szervezetünk számára. Természetesen a teszt előtt mindenképpen kérjük ki bőrgyógyászunk véleményét!

Fontos! Kerüljük a mesterséges színező- és ízesítőanyagokat tartalmazó élelmiszereket, konzerveket, félkész termékeket, mert ezek gyakran kiválthatnak allergiás reakciókat!

Gyógyír az ételben

Már számtalan egészségügyi problémánál bebizonyosodott, hogy a fokhagymát igazi csodaszerként használhatjuk, és ez az allergia esetében sincs másképp. A mindennapok során rengeteget javíthat allergiás panaszainkon az, ha az általunk fogyasztott ételek egy-két gerezd friss fokhagymát is tartalmaznak. Gyógyitalként a körömvirágból, kamillából, cickafarkból, valamint az apróbojtorjánból készült teát is érdemes rendszeresen fogyasztanunk.

6 tipp a tavaszi megújulásért >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

4 ötlet, hogyan tárold a karácsonyi dekorációkat konyhai eszközök segítségével

A karácsonyra való hangolódás elengedhetetlen része, hogy ünnepi dekorációval dobjuk fel a lakást. Amíg a díszítgetés fázisában vagyunk megesik, hogy a tárolódobozt kidobjuk, legyen az az eredeti csomagolása, akár az, amiben elővettük a régebbit. Ha pedig vége a karácsonyi szezonnak nincs miben elpakolni. Erre az eshetőségre megosztunk most veletek 4 ötletet, ráadásul nem kell messzire menni, mert mindent megtalálsz a konyhádban, hogy hogyan tárold a karácsonyi dekort!

Balogh Lilla

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek