A hisztaminintoleranciáról írtunk már korábban itt és itt is, a lényege, hogy a szervezet a DAO-enzim-hiánya miatt a magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztását követően szerteágazó tüneteket produkál. Ez lehet szédülés, fejfájás, bőrkiütés, bőrpír, puffadás, hasmenés, emésztési zavar, stb.
A legmagasabb hisztamintartalmú ételek:
- érlelt sajtok (de sokaknál minden tejtermék)
- a pácolt-, füstölt húskészítmények
- tengeri halak, kütyük
- savanyított-, fermentált zöldségek, szószok (pl. szójaszósz, halszósz)
- a vörösbor, pezsgő, sör
- paradicsom, padlizsán
- a csokoládé, kakaó, koffein
Na de mit ehetünk ennyi tiltással, ha szendvicsfeltétekben gondolkodunk? Maradjunk a hisztaminbarát cukkini, sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, olívaolaj, tojássárgája és zöldfűszerek tengelyén, és készítsünk mentes kenyérfeltéteket!
Katt a képre, nyílik a hisztaminbarát szendvicsfeltétek galériája!
Kapcsolódó cikkek: