Laktató, hóvégi tészta: az olcsó kelkáposzta teszi krémessé a szószt

Kong a kassza, nincs több konyhapénz a hónapra? Új sorozatunk keretében olyan receptek rukkolunk majd elő, amelyekkel még a legszűkösebb heteket is ki lehet húzni. A januári fogás főszereplője a filléres kelkáposzta és a laktató tészta.

Biztosan nem ismeretlen senkinek az a dinamika, amelyben a hónap elején megengedőbbek vagyunk magunkkal és a költekezéseinkkel, míg a hetek előrehaladtával egyre szigorúbban húzzuk meg azt a bizonyos erszényt. Hóvégére persze nem elég a spórolás, olyan receptekre is szükség van, amelyekből valami értékelhető, laktató, neadjisten egészséges fogást rittyenthetünk. Az alábbi kelkrémes-kolbászos kagylótészta épp ilyen – lássuk, mitől lesz igazán szaftos!

Kelkrémes-kolbászos kagylótészta: tészta kelkáposztás szósszal és sült kolbásszal
A kelkrémes-kolbászos kagylótészta receptjéért kattints a képre!

Szezonális = olcsó

Amennyiben tényleg olyan ételeket szeretnénk készíteni, amelyek megkímélik a pénztárcánkat, fordítsunk nagyobb figyelmet az alapanyagok felé. Alapszabályként véssük fel a konyhánk falára, hogy aktuálisan mindig az a legolcsóbb és a legfinomabb zöldség-gyümölcs, ami szezonban van.

Lehet tehát, hogy a lecsó olcsó ételnek számít (bár manapság már ez inkább a megfizethető kategóriába csúszott át), de csak akkor, ha odakint épp verőfényes nyár van.

Kelkrémes-kolbászos kagylótészta: tészta kelkáposztás szósszal és sült kolbásszal
A kelkrémes-kolbászos kagylótészta receptjéért kattints a képre!

A télen vásárolt, szomorkás és hóka, üvegházban nevelkedett zöldségeknek nemcsak az árát fogjuk sajnálni, hanem az ízét is. Maradjunk tehát azoknál a hozzávalóknál, amelyek aktuálisan teremnek, illetve amelyek a hosszú eltarthatóság révén télvíz idején is szinte „frissen” kaphatók.

Szerencsétlen január nem sok szezonális finomsággal büszkélkedhet, a tartós gyökérzöldségek mellett a káposztafélék jelenthetnek még támaszt a konyhában. A kelkáposzta például egészen emberi áron kapható a boltokban piacokon – ráadásul, ha megfelelő módon készítjük el, még a finnyásaknak is megtetszik majd. De erről később.

Nézd meg videón is a kelkrémes-kolbászos kagylótészta elkészítését:

A kamra nagyágyúi

Szintén érdemes benézni a kamrába, a konyhaszekrényekbe – ilyenkor ugyanis a gyér frissalapanyag-felhozatalt meg kell támogatnunk konzervekkel, szárazáruval. Ezek nagy előnye a hosszú eltarthatóság (így simán lehet, hogy megvenni sem kell az adott konzervet, hisz’ az épp csak a felhasználásra vár hónapok óta a kamra egyik polcán), és persze a relatív alacsony ár is.

Januári kelkrémes tésztánkat például lencsekonzervvel tehetjük laktatóvá, sőt, a pestószerű tésztaszósz még krémességét is ettől nyeri majd, nem kell hozzá az eredeti, olasz (és mérhetetlenül drága) bazsalikomkrémhez felhasznált olajos mag vagy keménysajt segítsége sem. Lám, lám: mi mindenre nem jók az egyszerű, olcsó alapanyagok.

Szerény alapanyagok, merész ízek

Azt gondolhatnánk, hogy a furfangos, mesterkélt főzési módok, a trükközés és tippezés inkább az urizáló konyhaművészet eszközei – azonban annak, aki szegényesen, kevés pénzből főz, sokkal inkább érdemes megtanulnia rendesen bánni az alapanyagokkal és a különböző konyhai technikákkal.

Sült kelkáposztagerezdek tepsin
Na, így kell festenie a rendesen megsütött kelkáposztának!

Így lehet ugyanis a legkisebb költségű étel is élmény, gasztronómiai csoda, és szerencsére nem is őrülten bonyolult feladatokról, tennivalókról van szó.

  • A kelkáposztát jó magas hőmérsékleten, alaposan süssük meg, hogy karamellizálódjon, ezáltal előbújjon jellegzetes, édeskés-keserű aromája. Amikor úgy tűnik, odaégettük a zöldséget, akkor lesz igazán jó!
  • A kolbászokat pirítsuk le jó előre, hogy kisült zsírjukon indíthassuk el a hagymás alap dinsztelését. A végeredmény? Még több íz!
  • A tészta főzővizét ne öntsük ki, hanem tegyük félre. Ezzel hígíthatjuk majd a kelkáposztás szószt, ami még krémesebb, gazdagabb állagú lesz a vízben lévő keményítőtől.
  • Ne mosogassuk el a káposztás tepsit sem: miután lekerültek róla a gerezdek, öntsünk bele némi forró tésztafőzővizet, és egy fakanállal kapargassuk fel a leragadt részeket. Ezt öntsük a szószhoz, hogy egy csepp íz se vesszen kárba.
Kelkrémes-kolbászos kagylótészta: tészta kelkáposztás szósszal és sült kolbásszal
A kelkrémes-kolbászos kagylótészta receptjéért kattints a képre!

Itt a kelkrémes-kolbászos kagylótészta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A hónap gyors és olcsó receptje sorozatounk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek