Ez az oka, hogy lyukak vannak a kekszeken

A legkülönbözőbb sós nassolnivalók minden családi vagy baráti összejövetelen kötelezőnek számítanak – de megnéztük már valaha közelebbről ezeket, egészen pontosan a kedvenc krékereinket?

A sós kekszek, vagy úgynevezett krékerek, igen nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen csak úgy „etetik magukat” és szinte lehetetlen leállni velük. Remekül beillenek sörkorcsolyának, de egy borkóstolóra is ideálisak, vagy csak úgy, egy beszélgetés mellé is szívesen fogyasztunk ilyesmit. Annak ellenére azonban, hogy viszonylag gyakran eszünk ilyesmit – kivéve persze, ha a diétánk tiltja –, lehet, hogy még sosem vizsgáltuk meg alaposan ezeket a ropogtatnivalókat.

Ez az oka, hogy lyukak vannak a kekszeken

Ha közelebbről megnézzük ezeket a kekszeket, láthatjuk, hogy lyukak vannak rajtuk.

Akadnak olyan típusok, amelyeken több, amelyeken kevesebb, valamelyiken rendben sorakoznak, másokon pedig össze-vissza vannak – de mindegyiken megtalálhatók. Kevesen tudják, hogy ezek megléte egyáltalán nem esztétikai funkciót tölt be, sokkal inkább gyakorlati hasznuk van.

Ezeknek az apró lukaknak köszönhető ugyanis, hogy a krékerek felszínén nem jelennek meg buborékok. És ez sem csak azért fontos, hogy a kekszek jobban mutassanak: ha nem lennének a lyukak, akkor könnyebben előfordulhatna, hogy a kis krékerek nem sülnek meg rendesen. A lukakon keresztül ugyanis a gőz könnyebben tud távozni, így a keksz lapos marad, ahelyett, hogy sütiszerűen felemelkedne.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...