Keksz: gondold tovább!

Gyermekkoromban sokkal kevesebbféle édességet lehetett kapni, mint manapság. Ha kihúztam a fiókot, egyben azért bízhattam: háztartási keksz mindig volt benne.

Tömegkeksz

Ma már több gyártótól is beszerezhető az a bizonyos háztartási keksz, amely nélkül az 1970-es, 1980-as években tényleg nem létezett háztartás. Száraz, semleges ízű, kerek, lyukacsos korong. Alapanyagnak azonban nagyon is bevált. A háziasszonyok és gyerkőcök fantáziája teljesen beindult, mindenki kialakította a sajátos kekszfeldolgozási eljárásait.

{node=139684}

A kisebbek simán kakaóba mártogatták, áztatták. Én nagymamám isteni baracklekvárjával kentem meg jó vastagon egyet, majd ráfordítottam egy másikat, és betettem a hűtőbe. Másnapra megpuhult és valódi sütiszerű íze lett. Nagyon szerettem, így sokszor készítettem.

Az anyukák rendre különböző, sütés nélküli receptúrákat dolgoztak ki. Így jöhetett létre a csodálatos kókuszgolyó. Nálam is ez jelentette a nagy áttörést. Elég korán belemélyedtem a sütés-főzés rejtelmeibe, aztán amikor kiderült, hogy ezt a finomságot csak össze kell keverni, kókuszreszelékbe forgatni és már kész is, akkor nagyon boldog voltam. Az egyetlen gondot a várakozás okozta. Nehezen bírtam ki, hogy ne essek neki azonnal a fincsi kókuszgolyóknak, pedig hűtve sokkal finomabb, ezt most már tudom!

A cheesecake nem pite!

Gyermekeinknek már egészen pici korukban vettünk angol nyelvű könyveket. Rajzosakat, fotóval illusztráltakat, meséseket vagy csak szótanulásra valókat. Néha még én is találtam bennük olyan kifejezéseket, amelyekkel korábban nem találkoztam. Számomra leghasznosabbnak azonban egy gyönyörű rajzokkal illusztrált, a különböző nemzetek legismertebb ételeit és azok elkészítését bemutató könyvecske bizonyult. Az olasz oldalon bolognai spagetti és nápolyi pizza, a francián hagymaleves és ratatouille, az amerikain pedig hamburger és New York cheesecake receptek díszelegtek a városok legfőbb látványosságairól készült fotók társaságában.

{node=139687}

Amikor a gyerekeknek ebből a könyvből olvastam és meséltem, bevallom, folyamatosan hangosan és nagyokat nyeltem. Tulajdonképpen az összes receptet ismertem, egyedül sajttortát nem készítettem még. Fektetés után első dolgom az volt, hogy felderítsem, milyen hozzávalók vannak otthon, amelyekből azonnal elkészíthetem a tortát. Krémsajtom persze nem volt, így túró került bele. Botmixerrel krémes állagúvá varázsoltam egy perc alatt. Így olcsóbban kihozható, mint sajtkrémből és ugyanolyan fincsi. Sokan vízfürdőben sütik, és ügyelnek minden egyes mozdulatra, én nem körülményeskedem vele sokat, egyedül a fehérjét habosítom külön. Így is remekül megsül. Korpás keksz helyett azonban szeretek zabkekszet használni.

{ GALÉRIA = 5,6,7,8,9,10,11,12 }

Azóta többféle recepttel kísérleteztem már, de egyik sem hozott jobb eredményt, mint a gyermekkönyvben talált. Ami egyszer bevált, azt soha ne akarjuk felcserélni egy másikra!

Egybesült Amerika

Tudtad

Ez a túrókrémes finomság egy nagyon régi zsidó recept alapján készül. Jól behűtve a legfinomabb, ezért készítsük el a felhasználás előtt egy nappal.

Jövő héten a pörköltek világába utazunk, addig is készítsünk kekszből desszerteket!

Gréti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.