Ezért jársz jobban, ha kapszulás kávét főzöl presszó helyett

Amennyiben minden reggelt feketével indítunk, nem árt, ha kicsit többet megtudunk arról, milyen hatásai is vannak a rendszeres kávéfogyasztásnak. A Tudatos Vásárlók kutatásából kiderül, milyen következményekkel jár a kávéfőzés – a bolygónk és a kávégépünk szempontjából. Mert egyáltalán nem mindegy, milyen kávét főzünk, hányszor és milyen gépen.

Sok jó gondolat született már egy jó erős fekete mellett, sokaknak be sem indul a kreativitása a reggeli koffeinadag nélkül. Szeretjük, függünk tőle, sok fogy belőle, ezért a környezetünkre is hatással van. Érdemes hát rátekinteni a témára a fenntarthatóság szempontjából is. Elsőre meglepő lehet, de nem az eszpresszógép gyártása vagy energiafogyasztása van a legnagyobb hatással a környezetre, hanem a kávé előállítása. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Forbrugerrådet Tænk dán fogyasztóvédelmi szervezettel partnerségben egy életciklus-elemzésen keresztül vizsgálta a kávézás fenntarthatósági vetületeit. 

Ezért jársz jobban, ha kapszulás kávét főzöl presszó helyett

Nem csupán egy csésze kávé

Amikor egy csésze eszpresszót elkészítünk, az a környezetre több szempontból is hatással van. Először is a készülék gyártását és szállítását kell figyelembe venni. Ezen kívül elektromos áramot, vizet és kávét használunk a főzéshez – ezek mind különböző módon hatnak a környezetre. Ennek megfelelően a Forbrugerrådet Tænk életciklus-elemzése alábbi paraméterekből indult ki: 

  • Évente 1133 csésze eszpresszót főzünk, ami napi 3,1 csészének felel meg. 
  • Kilenc gramm kávét használunk egy csésze eszpresszóhoz. 
  • Egy eszpresszógép élettartama öt év és hét hónap. 
  • A teljes kávéfogyasztás a gép élettartamára 57,09 kg. 
  • A teljes vízfogyasztás a gép élettartamára 253,71 liter. 
  • A teljes energiafogyasztás a gép élettartamára 165,94 kWh. 

Az eszpresszógépek életciklusának elemzése azt mutatja, hogy ha öt és fél éven keresztül naponta 3,1 csésze eszpresszót készítünk, és csészénként kilenc gramm kávét használunk, akkor a kávé a teljes környezeti hatása 86 százalékát teszi ki, míg az eszpresszógép gyártása 9 százalékot! 

Az eszpresszógépek környezeti hatásai / Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Ebből kiindulva azt mondhatjuk, hogy ha korlátozni szeretnénk a kávéfogyasztásunk környezeti hatását, a legjobb megoldás az, ha kevesebb kávét iszunk, vagy kisebb mennyiségű kávét használunk fel egy csészéhez. 

Az eszpresszógép egyébként kiváló választás a filteres kávégépekkel szemben, mert jellemzően nem pazarolunk, hanem az összes elkészített kávét megisszuk. 

A fenti elemzés csak a feketén fogyasztott eszpresszóra vonatkozik, nem szerepel benne az esetlegesen hozzáadott tej környezeti hatása. Pedig sokan melegített tejjel vagy forró vízzel hígítva isszák a kávéjukat. Nyilvánvaló, hogy egy tejeskávé környezetterhelőbb, mint egy tiszta eszpresszó, mivel a tej felmelegítéséhez energiára van szükség, és maga a tej is meglehetősen nagy környezeti hatással bír. 

A kávé a legnagyobb költség is 

Bár a teljesen automata eszpresszógépek drágák, a kávé ára rövid idő alatt meghaladhatja a gép árát, attól függően, hogy mennyire drága kávét fogyasztunk. 

Ha naponta körülbelül három csésze eszpresszót készítünk, kilenc gramm kávéval, akkor ez évente 30.000 és 120.000 forint közötti költséget jelent, attól függően, hogy olcsó vagy drága eszpresszókávét használunk. Az alábbi grafikon a kávéra költött éves összeget szemlélteti, a számítás alapja az évi 1133 csésze eszpresszó elfogyasztása. 

A presszó éves fogyasztásának költsége / Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Ha az átlagos kávéfogyasztás több vagy kevesebb, mint napi három csésze kávé, a költségek természetesen változnak. 

A kávébab és az eszpresszógép árához képest az energiafogyasztás nem jelent nagy anyagi terhet. Az energiafogyasztást tekintve az éves költség 70 Forint/kWh ár mellett 650 és 2500 forint között van, a gép energiafogyasztásától függően, ha naponta körülbelül 3 csészét készítünk. 

Mit tehetek a fenntarthatóbb kávézásért? 

Íme a 7 leghatékonyabb dolog, amelyet fogyasztóként megtehetsz a fenntarthatóbb kávéfogyasztás érdekében: 

1. Vásárolj tanúsított kávét Fairtrade minősítéssel: Fogyasztóként a kávétermesztés kedvezőtlen társadalmi és környezeti hatásainak csökkentését úgy valósíthatjuk meg leghatékonyabban, ha minősített kávét vásárolunk. A Fairtrade védjegyről ma már sok információ elérhető itthon is. 

2. Tanuld meg, hogyan kell helyesen adagolni a kávét: még mindig jobb, ha kapszulát használsz, mintha túladagolnád a kávét, ugyanis a kapszula lábnyoma a széndioxid-lábnyom 8%-át teszi ki, míg a kávé 50%-ának elpazarolása 30%-kal növeli a széndioxid-lábnyomot! 

3. Annyi kávét készíts, amennyit megiszol, hogy elkerüld a pazarlást. 

4. Kevés tejet adj a kávéhoz, vagy ne használj tejet, de a legjobb, ha áttérsz a növényi tejekre: a növényi tejek környezeti lábnyoma kisebb, mint a tehéntejé.  

5. Mosd ki a csészédet hideg vízzel, vagy tedd a mosogatógépbe (amit csak teljesen megtöltve indíts el!): a csésze elmosása, ha kézzel, forró vízzel mossuk, a kávéfogyasztás teljes széndioxid-lábnyomának akár a negyedét is kiteheti! 

6. Válassz olyan kávéfőzőt, amely kevesebb áramot fogyaszt! A jó választáshoz, ami a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszi használhatod a Tudatos Vásárlók kávéfőző tesztjét

7. Kerüld a túlzott kávéfogyasztást (ez jót tesz az egészségednek és a pénztárcádnak is!): és a klímaváltozás miatti változásokra is készülj fel, melyekről  ITT olvashatsz. 

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – 31 ínycsiklandozó tavaszi fogás márciusra, a csodás...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Mivel március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, ezért most tavaszváró illetve húsvéti finomságok következnek! Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

10 éves a Food Truck Show – 15 millió adag...

Bizony, tíz éve annak, hogy először vehettünk részt Food Truck Show-n. A guruló éttermek 2014 óta mintegy 1 millió kilométert megtettek az ország területén, körülbelül 6 millió vendéget kiszolgáltak, és hozzávetőlegesen 15 millió terméket eladtak. Az őszi, belvárosi 100. Food Truck Show-t pedig a Duna-parton szervezik!

Nosalty

5 elképesztő húsvéti csokitojás, ha nem a kommerszet vennéd

Aki nem mai csibe, bizony vacak húsvéti tojásokon nőtt fel. ‘90 előtt, de még a ‘90-es években is olcsó tömegcsokoládéból öntötték a nyuszikat, kiscsibéket, tojásokat. Nagy dolog volt, ha valamelyik nagy gyártó kommersz, de márkás termékét rejtette a kert vagy a kis ajándékkosarak, és nem az íztelen no name tojásokat. Ma már olyan csokitojások kaphatók, amikhez csak afféle ürügy a húsvét: top minőségű desszertek, amelyek ajándéknak is kiválók.

Nosalty

További cikkek