8+1 jótékonysági szervezet, aminek adományozhatsz karácsonyra

A december nemcsak, hogy az év legsűrűbb időszaka, de egyúttal ilyenkor a legnyitottabbak az emberek az adakozásra. Ha te is szívesen segítenél a nélkülözőkön ebben az időszakban, adunk 8+1 ötletet, hol tudod ezt megtenni.

Az ünnepi készülődés, a menü megtervezése, az ajándékok beszerzése és a lakás feldíszítése közben az ember gyakran teherként éli meg az egész felhajtást. Vannak azonban, akiknek ebből semmi nem jut – nemcsak a szervezéssel járó stresszből, de az ajándékokból, a megterített asztalból és a finom falatokból sem. Az év vége és a karácsonyra való készülés mindig egy jó időszak arra, hogy megálljunk és értékeljük azt, amink van, egyúttal segítsük azokat, akik nálunk kevésbé szerencsések, akár élelmiszerrel, ruhával vagy ajándékokkal. Az alábbiakban 8+1 szervezetet gyűjtöttünk össze, ahol lehetőséged van valakinek a karácsonyát egy kicsit szebbé tenni.

8+1 jótékonysági szervezet, ahol adományozhatsz karácsonyra

Fontos! Az adakozás nem egyenlő a lomtalanítással, tehát már használhatatlan holmiktól semmiképp se ilyen módon szabadulj meg.

MikulásGyár

Talán az egyik legismertebb karácsonyi adománygyűjtő kezdeményezés a MikulásGyár, ahol az első és legfontosabb cél, hogy karácsonykor mindenki asztalára jusson étel, tekintet nélkül származásra, etnikumra, nemzetiségre, vallásra, nemre, életkorra. Ennek szellemében elsősorban tartós élelmiszert várnak, így a legjobb, ha konzervet, tésztát, lisztet, cukrot, rizst, krumplit, almát, olajat, ivóvizet, édességet viszel a gyűjtőpontjukra, de természetesen tisztító- és tisztálkodási szereket is szívesen fogadnak december 1. és 21. között.

Cipősdoboz akció

Valószínűleg a Baptista Szeretetszolgálat által szervezett Cipősdoboz akciót sem kell senkinek bemutatni, de azért érdemes nem megfeledkezni róluk sem. December 18-ig több mint 400 ponton lehet leadni az adományokat. Hogyan? Nem kell semmilyen extra csomagolásra gondolni, pusztán egy (kezdetben) üres cipősdobozt kell megtölteni olyan apróságokkal, amik mosolyt csalhatnak egy hátrányos helyzetű gyermek arcára 0 és 18 éves kor között. Mik is lehetnek ezek? Játékok, gyerekkönyvek, higiéniai felszerelések, édesség és ha gondolod, néhány kedves sort is írhatsz egy képeslapra.

Ha pedig semmi időd összeállítani a dobozt, online is támogathatod a kezdeményezést. Ilyenkor kiválaszthatod, hogy milyen értékben szeretnél ajándékozni, és kinek szánod (hány éves, fiú vagy lány) a meglepetést.

Katolikus Karitász

A Katolikus Karitásznál többféle módon is tesznek a nélkülözőkért: Egymillió csillag a szegényekért címmel szolidaritási akciót szerveznek, emellett karácsonyi ünnepségekkel csempésznek egy kis melegséget a készülődés időszakába. Emellett tárgyi adományokkal is tudod segíteni munkájukat: gyűjtenek karácsonyfákat adományozás céljára, de az Angyalbatyu révén előre elkészített ajándékcsomagokat továbbítanak gyerekeknek. Ez a Cipősdobozhoz hasonlóan működik, egy üres dobozba kell összeválogatni az ajándékokat, és mellé írni, hogy pontosan kinek is szánod azt. Játék, pipere, édesség, könyv, iskolai felszerelés mind kerülhet bele (de használt ruhanemű például nem). Ha összeállítottad, csak egy gyűjtőponton kell leadnod a dobozt, de az sem baj, ha nincs csomagolás, zacskóban is elviheted, sőt, ha több édességet, vagy játékokat ajánlanál fel, azt is vidd el, és majd ott összeállítanak belőle egy ajándékcsomagot.

Nagycsaládosok Országos Egyesülete

A NOE 2006 óta működteti az Angyali Csomagküldő Szolgálatot, amely azóta több ezer család karácsonyát ragyogta be. Idén december 17-ig lehet angyalnak jelentkezni a szervezet honlapján található űrlap kitöltésével. Ennek keretében többféle módon is segíthetsz egy másik családnak. Egyrészt küldhetsz utalványt, ilyenkor először meg kell nézned a számodra dedikált család lakóhelyéhez milyen nagyobb üzletek találhatóak, hogy ott fel tudják használni a kapott utalványokat. Emellett ajándékcsomagot is küldhetsz, amibe a megszokott módon tartós élelmiszer kerülhet, akárcsak játékok, meglepetések a gyerekeknek. Ne aggódj, előre tudni fogod, hogy milyen korúak és neműek a gyerekek, így a legmegfelelőbb meglepetést választhatod ki nekik.

Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület

December 16-án lesz a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület Magyarországon élő külföldiek integrációját támogatja már több, mint 25 éve egyéni tanácsadással, szociális munkával, közösségi programokkal, ingyenes magyaroktatással. Idén is lesz Karácsonyi bulijuk a Kesztyűgyárban, és bár itt nem vesznek át csomagokat, és csak pénzzel tudod támogatni a munkájukat, kiemeljük őket, mivel az adományozás tombola formájában történik, ami szerintünk egy szuper módszer erre a célra.

Adománytaxi

Az Adománytaxi egész évben gyűjti az adományokat, de ha eddig még nem adományoztál, a december egy remek alkalom lehet erre, a legjobb pedig, hogy ki sem kell mozdulnod a lakásból, hiszen házhoz jönnek a csomagokért. Hogy milyen adományokat várnak? Szinte bármilyen a kicsitől a nagyig: játékokat, ruhákat, ágyneműt, konyhai eszközöket, tartós élelmiszert, tanszert is le lehet adni, ezen felül pedig a működőképes háztartási nagygépeket is eljuttatják a rászorulóknak, de még az ágyakkal is tudnak mihez kezdeni.

Utcáról Lakásba Egyesület

Talán eszedbe sem jutott volna, hogy a megunt, már nem használt (de még használható állapotban lévő) bútorokat, lakberendezési tárgyakat is eladományozhatod, vagy ha eszedbe jutott, lehet eddig nem tudtad, hogyan is adhatnád tovább, hogy értéket teremts, akkor most segítünk.

Az Utcáról Lakásba Egyesület különlegessége, hogy a pénzbeli adományon túl fogadnak bútorokat és egyéb tárgyakat, hogy egy másik család új fejezetében töltsenek be fontos szerepet.

Budapest Bike Maffia

A Budapest Bike Maffia hosszú évek óta igyekszik megkönnyíteni az utcán élők mindennapjait, ezért élelmiszerekkel és az utcai élethez szükséges egyéb elengedhetetlen eszközökkel segítik a hajléktalanokat. Ugyan egész évben lehet nekik tárgyi adományokat juttatni vagy pénzzel támogatni a missziójukat, a hideg hónapok különösen nehezek az utcán élőknek, ezért jól jön az extra segítség. Az élelmiszeren (vitamin, gyümölcs, édesség, szendvics, tea) túl a téli időszakban ezeken túl nagy haszna van a polifoamnak, melegen tartó fóliának, takarónak. Ha van a szekrény mélyén vagy a garázsban ezekből ezekből, ahelyett, hogy nálad porosodnának, juttasd el oda, ahol valódi változást jelenthet egy-egy ilyen tárgy!

+1) NOS & Babogyó Óvoda

A Babogyó Óvodától minden évben személyesen visznek adományokat hátrányos helyzetű gyerekeknek, így idén az Ózd melletti Sajóvárkonyi-Táblai Összevont Óvoda Virág Úti Tagóvodáját ajándékozzák meg. A gyűjtésben a NOS vintage bolt is részt vesz, így könnyen el tudod juttatni csomagod, hogy Budapesttől több száz kilométerre tegye szebbé egy apróság ünnepét. Elsősorban az alábbiakat várják: jó állapotban lévő gyerekruhák és cipők, valamint játékok. December 14-ig van még időd leadni szeretetcsomagodat a NOS-ba.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További tanácsok a sikeres ajándékozáshoz:

Címlapról ajánljuk

4 jel, hogy ideje lecserélni a vágódeszkád

Egy jó minőségű vágódeszka tényleg lehet befektetés: sok évig használhatjuk konyhánkban, természetesen megfelelő odafigyelés és ápolás mellett. Azonban még így is eljöhet az a pont, amikor be kell látnunk, hogy eljött a csere ideje – az erre utaló jelek alant következnek.

Lakos Benedek

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.