Sajnos hiány lesz idén a legsárgább nyári gyümölcsből

A tavalyi súlyos aszályban nagyon meggyengültek a gyümölcsfák, ezért kevesebb termésre számíthatunk idén.

A kajszifák egyik fő tulajdonsága, hogy általában kevesebb virágot bontanak annál, mint amit elvárnak tőlük a termesztők. Ezen a helyzeten az sem segít, hogy a tavalyi aszályban minimális tápanyaghoz jutottak, így nagyon meggyengültek a fák – számolt be a kajszifák kedvezőtlen helyzetéről a Sokszínű vidék.

Kevesebb lesz a kajsziból idén

A gyér virágzás nagy valószínűséggel a szárazság következménye

Azokon az ültetvényeken, ahol nem tudtak öntözni a gazdák, a faállomány kisebb-nagyobb része el is pusztult.

Kellő nedvesség híján kevés tápanyaghoz jutottak a növények, ezért most sok mozdulatlan, alvó rügyet hordoznak az ágak

– mondta Füle Zoltán, nagykőrösi gyümölcstermesztő.

A meggy is megsínylette a szélsőséges időjárást

Mint kiderült, a meggyfák termésének egy része szintén kárba ment. Tavaly ugyanis sokan a fákon hagyták a szárazság miatt elaprósodott szemeket, ám ezek annyira megterhelték a szomjas fákat, hogy egész törzsek száradtak el.

Így a homokhátsági gazdaságokban főleg a cseresznye és az őszibarack ígérete vigasztalja most a termesztőket.

A termés mennyiségéről azonban még senki sem tud biztosat mondani. Részben azért, mert márciusban és áprilisban még pusztíthatnak fagyok, a gazdák a fagy ellen pedig szélgéppel tudnak védekezni. Azok a termesztők, akik még nem rendelkeznek ilyen berendezéssel, ültetvénytámogatási pályázat keretében tudnak hozzájutni.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...