Kaják, amiket gyerekkorunkban anyánk minden héten megfőzött

Mert az anyák egy idő után besokallnak, és megragadnak pár jól bevált receptnél, ami minden héten asztalra kerül, rotációban - vagy örülünk neki vagy nem.

"Mit főzzek?" - szerintem a "Mi volt a suliban?" után a legtöbbet hallott kérdés ez volt gyerekkoromban. Szegény anyukám minden áldott nap bajban volt. A leggyűlöltebb válasz pedig nyilván a "mindegy" volt, amit bátyámmal általában rávágtunk - ráadásul kamu is, mert a mindegyet követő anyai döntés általában baromira nem arra esett, amit aztán megkívántunk. Így alakult ki, hogy általában 10-15 féle étel ismétlődött a családban apróbb csavarokkal. Voltak bejáratott húsfélék (nálunk a csirke vagy a pulyka, másnál pont a marha vagy a sertés), és pár bevált recept. És ki hibáztatná az anyákat - vagy az apákat, nyilván kinél ki főzött...

Házias ízek:
Nálatok mi volt a leggyakoribb anyakaja?

"Nálunk csirkepörkölt volt nokedlivel, minden egyes héten. Nagymamámtól jött a friss csirke, a pörkölt meg pont olyan étel, amivel "levan a kaja" egy hétre előre akár. Amit külön utáltam, hogy rajta volt a bőre - nyilván ma már tudom, hogy ettől jó a szaft.Ja, és apám anyósánál mindig volt nyúlhús, de apám nem volt hajlandó megenni, ezért anyósa csirkeként reklámozva etette meg vele." / Gréti, szerkesztő

"Nálunk ezek a kaják rotálódtak: brassói, rántott hús, húsleves, paradicsomleves, rakott kel, csirkepörkölt, meg apa lecsója. És mindenhez krumplipürét ettünk." / Kodi, újságíró

Costa Rica krumplipüré

"Nálunk minden héten volt halászlé, mert mohácsiak vagyunk, és apám nagy halészléfőző, de én még így sem untam meg. Ja és szombaton általában olcsóbb ételeket főztek anyuék, mondjuk csirkefarhátot sütöttek meg volt spenót főtt krumplival, vasárnap meg rántott hús." / Andris, főszerkesztő

"Lecsó. Télen-nyáron volt nálunk, hiába tudjuk, hogy nem szezonális. Ez az étel az, amit apum - rizzsel - bárhol bármikor megiszik. Ezen kívül a mákos guba. Amit anyum még sokszor készít, az a nyírségi gombócleves krumpligombóccal, de ezt imádjuk. Ami a csórókaja volt, az a tojáspörkölt (fujj), és amit mindig követeltünk, az a hortobágyi húsos palacsinta, mert a mellé anyukám mindig sütött édeset is. Ez a mai napig favorit." / Juci, szerkesztő, újságíró

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek

10 csodás köret újkrumpliból

Végre fogyaszthatunk friss és zsenge újburgonyát, melyből rengeteg fantasztikus ételt készíthetünk. De először egy jó krumpliköretet varázsoljunk belőle!