Az ukrán határon főz menekülteknek a világhírű spanyol sztárséf

José Andrést itthon nem sokan ismerik, pedig a világszerte ismert spanyol származású séf nevét érdemes megjegyezni, ő ugyanis az az ember, aki, bár harminc étterme van szerte a világon, szabadidejében (és nem csak akkor) nyaralás helyett inkább olyan helyekre megy, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre.

José Andrés a világ egyik legismertebb spanyol séfje, neve azonban nemcsak különleges ételei miatt lett ismert, hanem azért is, mert az elmúlt 10 évben több katasztrófa sújtotta országban segített ételhez jutni a rászorulóknak saját jótékonysági szervezete, a World Central Kitchen (WCK) által. A spanyol séf, bár közel 30 éttermet vezet szerte a világban, az elmúlt 10 évben több millió olyan embernek segített ételhez jutni, akiket valamilyen természeti katasztrófa által értek veszteségek.

José Andrés még 2020-ban (Fotó: Paul Morigi/Getty Images)

José Andrés ételadományokkal és főzőkurzusokkal segített a 2010-es, Haitit sújtó földrengés károsultjainak, ott volt Puerto Rico-ban a 2017-es pusztító Maria hurrikán átvonulását követő napokban, a 2019-es amerikai kormányzati leállás idején mintegy háromszázezer adag ételt juttattak el szervezetével a hirtelen fizetés nélkül maradt közalkalmazottaknak, de a szervezet által több millió adag ételt osztottak szét világszerte akkor is, amikor a koronavírus miatt minden bezárt, és emberek százezrei veszítették el munkájukat.

José Andrés a napokban az ukrán-lengyel határon főzött együtt szervezetével. Az alábbi videóban a látottak és hallottak szerint a WCK nemcsak a Lengyelország és Ukrajna mentén található hét határátkelő helyen biztosít ételt a menekülteknek, a szervezethez és a #chefsforukraine mozgalomhoz csatlakozó önkéntes csapatok a moldovai, a román és a magyar határon is igyekeznek minél többeket meleg ételhez juttatni.

A World Central Kitchen szervezetnek ma már több száz partnere van, akik segítenek azokon a helyeken, ahol a legnagyobb szükség van az emberek támogatására, így van ez a mostani helyzetben is, amikor a WCK több étteremmel egyetemben vonul ki a határokhoz. A Today.com riportja szerint bár ez az első olyan eset, hogy a szervezet egy háború sújtotta ország közvetlen közelében segít (és nem természeti katasztrófa sújtotta területen), a spanyol séf számára nem volt kérdés, hogy odautazzon. Mindeközben a szervezet több olyan ukrajnai étteremmel is partneri kapcsolatban van, akik jelenleg is igyekszenek ellátni meleg étellel honfitársaikat.

Ez itt Aleksander Yourz séf…a Yourz Space Bistro csapata ma 1000 ételt főzött az Odesszában rekedt lakosoknak és a várost védő ukránoknak

Az 52 éves José Andrés Spanyolországban született, néhány évtizeddel ezelőtt pedig mindössze 50 dollárral a zsebében utazott ki Amerikába. Andrés a molekuláris gasztronómia egyik legismertebb követője, a szintén világhírű Ferran Adriával még közös gasztrofizikai szemináriumot is tartottak a Harvard Egyetemen. Andrés 2020-ban harminc étterem tulajdonosa volt, két évvel ezelőtt a World Central Kitchen 13 országban 45 ezer önkéntessel évi 15 millió adag ételt osztott szét a rászorulók között. A spanyol séf tavaly 100 millió dollárt kapott Jeff Bezos-tól humanitárius tevékenysége miatt (a pénz ugyancsak a WCK alapjába ment, hogy segítsen visszaszorítani a globális klímaválság miatti éhínséget), 2019-ben pedig Nobel Béke-díjra is jelölték. A World Central Kitchen nonprofit szervezetként segíti a bajbajutottakat, olyan támogatókat maga mögött tudva, mint az egykori amerikai elnök Bill Clinton vagy a Time magazin tulajdonosai, Marc és Lynne Benioff.

Forrásaink voltak; Címlap: Paul Morigi/Getty Images


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek