Cook for Ukraine: orosz és ukrán szakácskönyvírók fogtak össze a bajban

#CookForUkraine névvel több elismert szakácskönyvíró is mozgalmat indított a háborúban rekedt ukrán lakosok számára. Egyre több mozgalom és márka áll össze, akik pénzzel vagy étellel segítenek a rászorulókon.

Tegnap reggelig bezárólag már több mint 22 ezer angol font (kb. 10 millió forint) gyűlt össze a Cook for Ukraine nevű mozgalom által, melyet elismert szakácskönyvírók alapítottak az orosz-ukrán háborúban rekedt emberek megsegítésre.

A Cook for Ukraine mozgalmat több neves szakácskönyvíró alapította Londonban. Olia Hercules, Alissa Timoshkina és Zuza Zak ötletét a Cook for Syria inspirálta, amely 2016 óta több mint 1 000 000 fontot gyűjtött a Unicef közreműködésével a háború sújtotta közelkeleti ország megsegítésére. Az alapítók szerint legyen szó bármilyen háborús helyzetről a világban, az emberek hamar bele tudnak fáradni a folyamatos aggodalomba, hajlandóak elhatárolódni a körülöttük történő eseményektől.

Olia Hercules szerint ilyenkor fontos, hogy empatikusak és humánusak maradjunk egymással, a főzés pedig kitűnő megoldás arra, hogy összehozza az embereket. Az elismert szakácskönyvszerző Dél-Ukrajnából származik, így mindig is fontos volt számára, hogy széles körben népszerűsítse a nagyon sokszínű és izgalmas ukrán gasztronómiát.

Dr. Alissa Timoshkina, a gyűjtésben résztvevő orosz séf az INews-nak elmondta, hogy a Cook for Ukraine a 2016-os szíriai krízishelyzethez hasonlóan most is szorosan együttműködik az Uniceffel annak érdekében, hogy a pénz oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Az Unicef és a Cook for Ukraine adatai szerint akár több mint hét és félmillió gyermek lehet jelenleg Ukrajnában, akiknek a háború miatt nélkülözniük kell.

A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és más vendéglátóipari egységek által gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, d az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket. Erre hívja fel a figyelmet a világhírű séf és könyvszerző, Yotam Ottolenghi is:

A Cook for Ukraine kezdeményezéséhez Steiner Kristóf is csatlakozott, aki több budapesti, bécsi és pozsonyi étteremmel is kollaborált már. A #KristofAndNimi jelzéssel ellátott fogások teljes bevételét ebben a hónapban Kristófék a UNICEF-nek ajánlják fel, segíteni azonban bárki tud, Kristófék még egy külön videót is feltöltöttek, amiben arra sarkallnak másokat is, hogy lehetőség szerint segítsenek a bajba jutottakon.

Magyarországon is számos olyan megmozdulás indult útjára, amely igyekszik segíteni az Ukrajnában maradt lakosoknak. A teljesség igénye nélkül, de a Lidl a napokban 7 kamionnyi élelmiszert küldött a határra, Erdélyi Róbert, a Tuning Burger tulajdonosa pedig nemcsak hogy saját food truckot és több ezer hamburgert küld az ukrán-magyar határra, további vendéglátós szakmabelieket keres, akik szívesen felajánlanák segítségüket a határon való ételosztásra.

Az Etesd.hu csapata a Kifli.hu-val és a KOMÉTÁVAL karöltve 3 raklap gyorsan elkészíthető ételt illetve készételt, kávét, gyümölcslevet, ásványvizet, mézet, teát, 50-féle tartós élelmiszert és felvágottat juttatott el a Beregszászi Mentőállomásra, ugyanitt pedig az Országos Mentőszolgálat rengeteg orvosi eszközt, kötszert, fertőtlenítőt és fájdalomcsillapítót küldött nekik.

Forrásunk volt; Címlap: Instagram/alissatimoshkina