Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jópofa a csúnya karácsonyi pulcsi? Igen, de durván káros a környezetre nézve

Kemény környezetszennyezéssel jár a ronda karácsonyi pulcsik birtoklása. Ráadásul, ha évről évre újra új darabokkal gyarapítjuk a gardróbunkat, csak súlyosbítjuk a helyzetet. 

Nyakunkon az ünnepek, és szép sorjában a boltok polcait és a mi szemünket is elárasztják a flitteres karácsonyfákkal, fényes rénszarvasokkal és néha még világító hóemberrel is felszerelt csúnya pulcsik. Az egész világon szinte meghatározhatatlan mennyiségű, csak Nagy-Britanniában pedig 12 millió ilyen színes és csili-vili darab kerül az üzletekbe – írja a Guardian. Ez őrületes mennyiség, főleg, ha azt vesszük, mennyi tornyosul fel egyetlen ember szekrényében, ha minden karácsonykor egy új télapós pulcsiban szeretne parádézni. 

A brit szakértők felmérése szerint ezeket a pulcsikat egy szezonban is csak párszor viselik a gazdái, a 35 évnél fiatalabb britek jelentős része, egyharmada egyetlen alkalmat szán rá, hogy megmutassa magát benne. Ezzel annyi ünnepi tematikájú ruhadarab végzi a szekrény mélyén, ami már bőven eléri a pazarlás, de a környezetszennyezés szintjét is. 

Érdemes elkerülni a fast fashion márkák kínálatát, 108 vizsgált darabnál ugyanis kimutatták, 95%-a műszálból (azaz műanyagból) van, a különféle egyéb díszek miatt ez lényegesen több, mint egy sima pulóver esetében. 

Sokkal egyszerűbb megoldás, ha szüleink szekrényében keresünk valami nem is csúnya, de igazán menő retró karácsonyi darabot, egészen biztosan akad valami a fiók mélyén. Vagy second hand üzletekben is nézelődhetünk, így legalább nem vásárolunk új darabot. 

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!