Sajnos manapság az eper már ritkán éri el azt az árfekvést, amikor sokaknak gondolkodás nélkül megengedhetővé válik, ennek fényében pedig (ha nem akarunk teljesen lemondani a zamatos szemek édes élvezetéről) be kell osztanunk, hogy mit készítünk a nyár első falatjaiból. A bogyós gyümölcs egy sor édesség alapját adhatja, ezek pedig igen változatosak nehézség, elkészítési idő és megkívánt epermennyiség szempontjából is. Ha idén mindezen faktorokat a legjobb oldalról fognánk meg, válasszuk az alábbi epres-leveles sütemények egyikét: gyorsak, maceramentesek és kevés gyümölccsel is fantasztikus, átható és élvezetes eperízt közvetítenek. Nem okoznak majd csalódást, lássuk őket!

Az édes habroló, ami versenybe száll a sajtossal
Nagyobb elismerést kéne adnunk azoknak a süteményeknek, amelyek egyszerre készülhetnek sósan és édesen is. Nem könnyű így egyensúlyozni a két oldal közt, egyeseknek mégis sikerül: ilyen sütemény a roló is.

Itt azonban nem teljesen kiegyensúlyozott a terep: jóval több figyelem irányul a retró büfék és restik sajtos-besameles vajkrémmel töltött, reszelt sajtos szélekkel csábító, sós rolója felé, míg a légies, édes krémekkel töltött verziókat hajlamosak vagyunk hanyagolni.
Pedig nincs is jobb kombináció, mint a lemezesre sült leveles tészta és a könnyed, szájban olvadó tejszínkrém. A mascarponéból és tejszínből kevert habot bármilyen gyümölccsel ízesíthetjük, ilyenkor, májusban azonban nem is kérdés, hogy a rolókba epres töltelék kerül.
TIPP: figyeljünk arra, hogy mielőtt lehúznánk a kisült rolókat a csőformákról, hagyjuk hűlni őket kissé. 10 perc elteltével enyhén megszilárdulnak és egyszerűen lecsusszannak majd a fémről.
Itt az epres habroló teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Cukrászdákat leköröző, toronymagas epres krémes
A krémesről elterjedt egy alaptalan hiedelem, miszerint a légies sütemény házi elkészítése igencsak macerás. Ahelyett azonban, hogy beadnánk a derekunkat és elhinnénk ezeket a mendemondákat, tapasztaljuk meg inkább a saját bőrünkön a valós nehézségi fokot és ismerkedjünk meg a házi krémesek készítésével.

Érdemes lehet az egyik egyszerűbb verzióval kezdeni, mondjuk ezzel az impozáns epres krémessel. Míg az olyan klasszikusok, mint a francia krémes egyszerre több komponenst is kérnek tőlünk (cukrászkrém, tejszínhab, tészta, karamellréteg), itt mindössze két réteg leveles tésztát kell kisütnünk és egy lágy eperhabot elkészítenünk.
A töltelék ismerős lehet: hasonló lesz, mint a habrolónál, annyi különbséggel, hogy itt nagyobb mennyiségben készítjük el, hogy toronymagasan megtölthesse a két tészta közt tátongó üres teret. Az összeállítás után pedig már csak várni kell, hogy szinte magától elkészüljön az édes, gyümölcsös nyalánkság.

TIPP: a felső réteg tésztát előre vágjuk szeletekre, ezzel megkönnyítve a krémes felvágását. Minél többet pihentetjük, a sütemény annál finomabb lesz.
Itt az epres krémes teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Francia cukrászélmény otthon: íme, a legegyszerűbb mille-feuille
A franciák gyakorta rárobbantanak a világra újabb és újabb cukrászkölteményeket, ami néha már úgy is tűnhet az átlagembernek, mintha csak az arcunkba akarnák dörgölni, hogy „ezt próbáljátok utánunk csinálni”. Szerencsére ma már mind a tudás, mind a különböző alapanyagok elérhetőbbek, így a francia édességek világába vezető belépési küszöb is egyszerűbben megugorható.

Kiváló példája ennek a mille-feuille, ami első ránézésre az egyik legnehezebben elkészíthető édességeknek tűnik, azonban, ha néhány lépéssel közelebb megyünk a lemezes rétegekhez, megláthatjuk, hogy igazából nincs is semmi turpisság az egészben.
A sütemény alapszerkezetét két tepsi közt aranybarnára sütött levelestészta-lapok adják: a technika lényege, hogy az összezárt térben egyrészt nem puffadnak fel, másrészt kellemesen karamellizálódnak a lemezek. A tökéletes végeredmény érdekében ne felejtsük el villával megszurkálni őket: így a gőz a tészta belsejéből is könnyebben távozhat majd.
TIPP: a süteményhez érdemes kisebb szemű, egyforma méretű epreket használni: ha kell, vágjunk le a szemekből vagy szeleteljük őket, nehogy instabillá váljon a torony.
Nézd meg videón is az epres mille-feuille elkészítését:
Itt az epres mille-feuille teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Pite még nem sült meg ilyen gyorsan: szaftos epret takar a tészta
A piték abszolút nem arról híresek, hogy olyan gyors sütemények lennének: ezt szinte csak úgy érhetjük el, ha kivesszük a fázisok egyikét. Az meg úgy mégis milyen pite lenne? Hát...leveles: ha a tésztakészítést nem magunk végezzük, rengeteg időt lefaraghatunk a receptből.

Nem kell aggódni persze, minden, amit egy gyümölcsös pitében imádunk, ezekben a leveles verziókban is ugyanúgy megmarad. A tészta aranybarna és ropogós lesz, míg a töltelék szaftos és aromás: ezek kontrasztja szül ellenállhatatlan süteményt. Mindez pedig nagyjából fél óra alatt lehet a miénk.
TIPP: válasszunk akkora sütőedényt, amit teljesen megtölt az eper, különben lesz egy üres rész a tészta és a töltelék közt. Mindenképpen biztosítsunk lélegzést a tölteléknek: szurkáljuk meg a tésztát, hogy a gőz szabadulhasson.

Itt az epres leveles pite teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, receptek és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár: