Januárra elfogyhat a magyarok kedvenc köretalapanyaga

A szakértők szerint 2024 elejére elfogyhat a hazai termesztésű étkezési burgonya, és importkrumplit is drágábban vásárolhatunk majd.

A Sonline.hu-nak nyilatkozó Horeczki László, kadarkúti burgonyatermelő arról beszélt, hogy az idei termésük nagyon gyenge volt, és azt is eladták már szeptember végére. A termelő szerint ennek az lehet az oka, hogy nagyon magasak a termelési költségek, ráadásul a hatékony permetszereket folyamatosan kivonják a forgalomból.

Januárra elfogyhat a magyarok kedvenc köretalapanyaga

Az enyhe télen nem fagynak ki a kártevők, a sok csapadék miatt pedig nagyon elszaporodtak a gombabetegségek

– jegyezte meg Horeczki László.

Varga György, a berzencei Solanum Kft. ügyvezetője hasonlókról számolt be, aki hozzátette, hogy sok termelő elgondolkodik azon, hogy abbahagyja a termelést.

A lap megkereste Kulich Évát, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferensét is, aki a kérdésre válaszolva közölte, a burgonya termőterülete tovább csökkent, a kereskedelmének pedig nem tesz jót a jelenleg érvényben lévő árszabályozás. A gazdák által említett problémákkal egyetért a sajtóreferens, aki szerint, ha nem hoz fordulatot az ágazatban egy célzott támogatás, tovább szűkülhet a krumpli vetésterülete.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense szerint az idén a betakarítási adatok ismeretében a terméshozam jobbnak bizonyult a tavalyinál, de import­árura szorul az ország jövő év elején.

Amikor az import francia vagy német burgonya felváltja a hazait a boltok polcain, mindig drágul is, az áremelkedést az euróárfolyam és a szállítási költségek is befolyásolják

– mondta.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sütés nélküli sütemények húsvétra

Remélhetőleg jól fognak jönni ezek a sütés nélküli sütemények húsvétra: nagy szolgálatot tehetnek, ha a sütő bekapcsolása nélkül úsznánk meg az idei ünnepet. Mert így is lehetséges.