Jaksity Kata, imád sütni és főzni!

Jaksity Kata műsorvezető, édesanya. Nagyon szeret főzni, úgy véli, ha valamivel le lehet venni a férfiakat a lábukról, akkor az ételekkel biztosan. Otthon két kisfiú édesanyjaként ezt bizton állítja!

Mit tanultál a konyhában a nagymamádtól és az édesanyádtól?

Anyukámtól tanultam sokat, de arra nem emlékszem, hogy olyan lettem volna, mint most a fiaim, akik nagyon szívesen jönnek segíteni, a kicsinek ez egyfajta játék. Én inkább idősebb koromban segédkeztem, amikor édesanyám nagy összejöveteleket rendezett. Akkor szívtam magamba a tudást, de még most is előfordul, hogy felhívom, ha segítségre szorulok.

Legkedveltebb gyerekkori étel?

Nagyon szerettem, amikor édesanyám marhahúslevest csinált, jó gazdagon és külön a főtt marhahúshoz készített egy céklás-tejszínes-tormás szószt, de isteni a libasültje lilakáposztával, az oroszkrém tortája és a híres, titkos, csokis rétese, ezeket mind én is a mai napig elkészítem. De mindig azt mondja, hogy ő feleannyira sem tud sütni-főzni mint a nagymamám, akit én sajnos nem ismerhettem. Állítólag világhírűen jó receptjei voltak, anyu tőle tanult, én meg anyukámtól.

Mikor ragadtál először fakanalat? Mi volt az első étel?

A tojásos rizs. Általános iskolás koromban sokszor előfordult, hogy anyunak nem volt ideje főzni, ezért egy idő után rákaptam nagyon a tojásos rizsre, mint az egyik legegyszerűbb ételre, ami még nekem is sikerült. Igaz, már tízéves korom előtt is tudtam tojásfélét készíteni.

Melyik a kedvenc?

Japánban, Tokióban voltam az 1990-es évek elején, egy divatbemutatón – modellkedtem –, és ott ettem először kukoricakrém-levest, aminek elhoztam az ízét magamban. Évekkel később, amikor kezdtem háziasszonnyá válni és a férjemmel összeköltöztünk, akkor el is készítettem. Azóta ez az elsőszámú kedvenc itthon, a fiaim naponta meg tudnának enni belőle több tányérral. A másik pedig a vörösboros-paradicsomos marhahús.

A heti menüben minek kell mindig szerepelnie?

Amit mindig csinálnom kell – ami az egyik kedvencem nekem is –, az a túrós csusza, a gyerekek kedvence, kötelező hetente, de legalább kéthetente biztosan. Nálunk az igazi túrós csusza titka a házi tejföl, a házi túró, a házi tészta, a házi szalonna! És volt már, hogy a tésztát is magam gyúrtam.

Ha összejöttök a barátokkal, családdal, akkor mit szoktál nekik főzni?

Biztosan készítek egy könnyebb ételt – körbe vagyok véve ex-modellekkel –, salátafélét, például narancsos-currys csirkesalátát. Ha pedig nagyobb evészetre érkeznek hozzánk, akkor például grillezünk, szeretek különféle pácokat kitalálni. Vagy különféle krémeket készítek: padlizsános, avokádós vagy juhtúrós. A kenyeret ilyenkor mindig én sütöm (nem kenyérsütővel!). És mindig van nálunk édesség, az kihagyhatatlan!

Ha már itt tartunk, kedvenc édesség?

Madártej!!! Amúgy szeretek mindig újdonságokat kipróbálni és recepteket begyűjteni, például karácsonykor minden évben új ételeket készítek – standard a libamáj és a bejgli –, amiket a megelőző hónapokban kísérletezek ki. Gyakran előfordul, hogy valahol eszünk étteremben, akkor azt megpróbálom analizálni és utána otthon elkészíteni, az édességekkel is ugyanígy vagyok. Nemrég sikerült egy étteremből megszerezni egy isteni mascarponés sütőtökkrém-torta receptjét, amit tovább is fejlesztettem a mi ízlésünk szerint, most ez a sláger. Ja, és a saját készítésű bonbonjaim.

Húsvétkor mi kerül az ünnepi asztalra?

A fiam nemrég mondta, hogy hamarosan itt a húsvét, kemény tojással és sonkával reggelire, amihez én fogom sütni a fonott kalácsot. Süteményben még nem gondolkodtam. Lehet, hogy valami gyümölcsös lesz, például amit most szeretnék kipróbálni: a piskótán vaníliakrém, a tetején gyümölcszselé sok gyümölccsel, a végeredmény pedig egy könnyű gyümölcsös kocka.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!