A tökéletes buggyantott tojás titka

Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és kész is az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos húsvéti reggeli. Tanuljunk meg buggyantott tojást készíteni!

Zöld is és tojásos is, ez a Húsvét két szimbóluma – na jó, hivatalosan csak a tojás az, nem hiába játssza ebben a receptben is a főszerepet, a zöld avokádó csak a hangulati aláfestés. A recept pofonegyszerű, tulajdonképpen csak az időzítésre kell odafigyelnünk. Az egyetlen, amihez egy kevés gyakorlat is szükséges, az a tojás buggyantása, de ebben talán segítenek a képek.

Nekem megvan a technikám a nem-olyan-tökéletes-de finom buggyantott tojáshoz, amit havonta legalább egyszer elkészítek kevés hollandi mártással és kanadai baconnel. Most viszont úgy döntöttem, kipróbálok három különböző technikát nyerjen a legjobb alapon. Mindhárom esetben ugyanolyan hőfokú, ecet és só nélküli vízben főztem a tojást, hiszen mindkét ízesítő a fehérje összeállásában segít, ami attól viszont kicsit keményebb, gumisabb lesz. Mivel én krémesebb állagra vágytam, kihagytam mindkettőt, és felforralt, majd épphogy csak gyöngyözőre visszahűtött vízbe engedtem a tojásokat. Igen, engedtem, nem ütöttem vagy dobtam, hiszen a szépségért szenvedni kell...

Avokádós toast buggyantott tojással recept

Mindig egy kis tálba ütöttem a tojást, onnan került a vízbe, és minden esetben pontosan 3 percig hagytam főni, hogy a sárgája még folyós legyen. { GALÉRIA = title:Hagyom%C3%A1nyos%20m%C3%B3dszer, 1,2,3,4 }

1. Hagyományos módszer

Először minden előkészület nélkül a vízfelszín tetejéről a mélybe engedtem a tojást. Utána kicsit megpiszkáltam ugyan, hogy nehogy leragadjon, de alapvetően békén hagytam.

2. Merőkanálban

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A második technika a formában buggyantás volt. Nekem nincs külön formám, azonban létezik ilyen, és aki biztosra akar menni, érdemes is kipróbálni. Most egy merőkanálban tartottam a tojást, majd a főzési idő végén kis segítséggel ugyan, de egyszerűen kiemeltem belőle. { GALÉRIA = title:Mer%C5%91kan%C3%A1lban, 5,6,7 }

3. Örvényes technika

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A harmadik tojást pedig az örvényes módszerrel készítettem el: egy kanállal megkevertem a vizet, majd az örvény kellős közepébe öntöttem a tojást, hogy a forgás majd szépen „becsomagolja” a fehérjével a sárgáját. Máskor jobban sikerül, most kevésbé. { GALÉRIA = title:%C3%96rv%C3%A9nyes%20technika, 8,9,10,11,12 }

Mondanom sem kell, hogy a formában lett a legszebb, de érdemes gyakorolni, akár sóval, ecettel is, és mindenkinek megtalálni a számára legszimpatikusabb módszert. A toasthoz visszatérve pedig még csak annyit: egy jó karéj kenyéren elhelyezett 4 szelet érett avokádó soha nem fog itélkezni, hogy hogy néz ki a buggyantott tojás. Akár örvényes, akár formában készült, a lényeg a 3 perc főzési idő, a folyós sárgája és a napsütés.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ennyivel növekedtek egy év alatt az élelmiszerárak

Részletes beszámolót készített a Központi Statisztikai Hivatal arról, hogyan változtak az árak az elmúlt egy évben. Hétről hétre egyre több helyen olvasható az, milyen ütemben növekednek az élelmiszerárak, most pedig az is kiderült, mennyivel drágább ma ételt vásárolni, mint egy évvel ezelőtt.

Nosalty

További cikkek