Itt az EU-s jelentés: sajnos a brokkoliban van a legtöbb méreg!

Legyen tél vagy nyár, zöldségekből mindig van választék a piacon, vagy a szupermarketekben. De félnünk kellene, hogy lassan már, ami egészségesnek mondott mérgező?!

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) április közepén közzétett jelentése alapján az élelmiszerek majdnem fele növényvédőszer-maradványt tartalmazott. Összességében 220-féle vegyszert találtak a termékekben. Az áruk 69 százaléka Európából származott, 5 százalék, vagyis 4146 minta esetében viszont meghatározhatatlan volt, honnan érkeztek. Az eredmény meglepő!

Az iparilag előállított, nagy mennyiségben termesztett zöldségeket és gyümölcsöket mind kezelik valamilyen vegyszerrel. A legtöbb citrusfélén található tartósítószerre már az áruházak is felhívják a figyelmet. Egy, a napokban nyilvánosságra hozott uniós vizsgálat eredménye, hogy:

  • az Európában forgalmazott élelmiszerek majdnem fele szennyezett,azonban csak a termékek 3%-ánál tapasztaltak egészségügyi határérték-túllépést!
  • minden második banán tartalmazott kemikáliát
  • egyes szőlőmintákban 19-féle szer maradványát fedezték fel

De megnyugodhatunk, mert 97%-uk elfogadhatót mértékben volt szennyezett, illetve egyáltalán nem tartalmazott (kimutatható mértékben) növényvédő szereket, így a hatóságok állítása szerint, fogyasztásuk egészségügyi kockázata továbbra is alacsony.

Azonban a vizsgáltak közül egyszerre több vegyszer nyomait is megtalálták, ráadásul egyes termékek jócskán az eltértek fenti átlagtól:

  • a szőlő esetében 77% volt szennyezett
  • a banán többszörösen is szennyezett

A kutatás alapján a legszennyezettebb termékeknek a brokkoli számít, amelynél a minták 3,4%-ban találtak vegyszermaradványt. Utána jön a szőlő és a paprika.

Nálunk szerencsére nem annyira vészes a helyzet!

A Magyarországról származó 1881 termékből 1172 termék (62%) bizonyult mentesnek, és mindössze 48 darab (2,5%) minősült határérték felettinek.

A piszkos tizenkettő

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző hatóság, vagyis a FAD (Food and Drug Administration) is minden évben kiadja azoknak a zöldségeknek és gyümölcsöknek a listját, amelyek a legszennyezettebbnek minősülnek, ezt hívják "Dirty Dozen"-nek, vagyis a piszkos tizenkettőnek.

Idén ennek a listának az élén az eper áll. A teljes 2017-es listát itt megtalálod.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) teljes eredeti jelentését itt tudod elolvasni.

Senkit nem akarunk a zöldségfogyasztástól elriasztani, inkább szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mindig biztos forrásból származó, ellenőrzött élelmiszert vásároljunk!


Ezeket olvastad már?

forrás:agrárszektor

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 természetes talajtakaró a gazok ellen

Ha nem szeretnél vesződni a gaz irtásával, pláne nem vegyszerrel, akkor válaszd a természetes talajtakaró növények egyikét. Szemnek jóleső, zöld, praktikus és olcsó: íme, 4 talajtakaró növény, ami nem engedi felszínre törni a gazokat.