Jó ég! Kimutatták, hogy szegény növények hallják, ahogy megeszik őket

Kutatók szerint a növények hallják a környezetük hangjait, és különböző védelmi mechanizmusokkal reagálnak - mondjuk arra is, ha éppen őket rágcsálják.  

A Missouri egyetem kutatói felfedezték, hogy amint bizonyos növények meghallják, ahogy a leveleiket hernyó rágcsálja, mustárolajat szabadítanak fel, ami elriasztja az élősködőt.

A mustárolaj-glikozidok főleg káposztafélékre (mustár, retek, torma, kerti zsázsa, brokkoli stb.) és hagymafélékre jellemzőek. Ezek a vegyületek kéntartalmuknak tulajdoníthatóan okozzák az erős, csípős ízt.

Korábban már vizsgálták, hogyan reagálnak a növények az akusztikára, a zenére, de ez a kutatás az első, ami saját környezetükkel kölcsönhatásban vizsgálta a növények védekező képességét.

Egy kísérletben növények egy csoportjának hernyók rágásának rezgéshangját játszották le, míg a másik csoportot csendben hagyták - miután rájuk engedték a hernyókat, a lézeres vizsgálat kimutatta, hogy az első csoport növényei jóval több mustárolajat termeltek, ami elijeszti a támadókat.

Külön érdekesség, hogy azok a növények, amelyeket mondjuk szél vagy más rovarok mozgásának rezgéseinek tettek ki - de valamelyest hasonló rezgéseknek, mint amit egy hernyó rágó mozgása kelt - , nem termeltek ilyen védekezésre való kemikáliát. A növények tehát képesek különbséget tenni a különféle vibrációk közt.

...ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

viaunilad

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk