9 dolog, amit az éttermek nem tisztítanak meg olyan alaposan, mint gondolod!

Mit gondolsz, mi a legpiszkosabb egy éttermi asztalon? A menü, a sószóró vagy a poharad? Íme, a válaszok! Csodálkozz, moss kezet és ne sózd annyit az ételt!

Amikor étterembe mész, a rendelés előtt kezet mosol, vagy kézfertőtlenítőt használsz? Erről a szokásodról semmiképp sem szeretnénk lebeszélni, de tudd: távolról sem mondhatjuk, hogy kiiktattad a baktériumok nagy részét...

Mosogatószivacsok, törlőrongyok

Szinte biztos, hogy ettél már olyan helyen, ahol előtted törölték le az asztalt egy nem túl bizalomgerjesztő mosogatószivaccsal, ronggyal. Tény, ilyenkor a morzsa lesöprése a cél, azonban minden ilyen alkalommal csak még több kórokozó kerül az asztalra.

Kesztyűk

Azt gondolod, ha kesztyűben főznek egy étteremben, az garancia a higiéniára? A kesztyű sokszor hamis biztonságérzetet adhat a szakácsoknak, és az is előfordulhat, hogy nem cserélik olyan rendszerességgel, mint kellene. Ha a szakács kesztyűben dolgozza fel a húst, de közben a salátához is hozzáér, az ugyanúgy nem higiénikus, mint amikor a pénztárgép vagy a szemetes után nem mos kezet valaki.

Só- és borsszórók

Amikor az Arizonai Egyetem kutatói az éttermi asztalok legszennyezettebb részeit keresték New York-i és Ohio-i éttermekben, a só-és borsszórók előkelő helyeken végeztek. A kutatók még E. coli baktériumokat is találtak, ami nem kevés betegség alapja lehet. Vagyis, nem árt, ha nem viszed túlzásba a só és a bors használatát!

via GIPHY

Menü

Sajnos, a menük sem patyolat tiszták – bár, ezt talán sejtettük. A kutatás során a menü nyerte el a legszennyezettebb címet, de ami döbbenetes az viszont az, hogy dr. Chuck Gerba, az Arizonai Egyetem kutatójának megállapítása szerint közel százszor több baktérium telepedhet meg egy éttermi menün, mint egy átlagos WC-ülőkén. Persze, ha belegondolunk, hogy hányan, milyen kézzel fogják meg a menüt, és pláne, hogy azt miként tisztítják (leginkább sehogy), nem is olyan meglepő.

Salátás kanalak, villák és salátabár

A svédasztalos reggelik, ebédek, vacsorák jó ár-érték aránnyal bírnak, de nem árt megnézned, milyen helyre fizetsz be. Ha a tartókat, amikben az ételt, a salátát tárolják, és akanalakat, villákat ritkán cserélik(vagy egyáltalán nem), rengeteg baktérium hemzseg rajtuk. Megfázásos időszakban, influenza szezonban inkább hanyagold ezeket a helyeket.

Poharak

Gondolj bele, hogy amikor a pincérek a tálcára teszik a poharakat, nem egyszer a peremüknél fogják meg – akkor is, ha ez nem szabályos. Így, azok a baktériumok, amik a addig a kezükre tapadtak fizetéskor, vagy a kilincs megfogásakor, már a poharad szélén csücsülnek.

via GIPHY

Székek

Az éttermi székek körülbelül 70 százalékán van E. coli baktérium. Persze, ez függ attól, hogy mennyire forgalmas a hely, milyen gyakran tisztítják a székeket, de szinte biztos lehetsz benne, hogy sehol nem törölgetik át még a könnyen tisztítható borítással rendelkező ülőalkalmatosságokat sem napi szinten fertőtlenítőkendővel…

Jégkészítő gép

ADaily Mail számolt be egy olyan kutatás eredményéről, ami után nem garantáljuk, hogy mindig ragaszkodni fogsz a jéghez. Az Egyesült Királyságban 10 gyorséttermet teszteltek, aminek sorána jégben 60 százalékkal több baktériumot találtak, mint a WC vizében!Ennek oka az lehet, hogy a jégkészítő gépeket sok helyen nagyon ritkán tisztítják.

Mosdó vs. konyha

Sokszor hallani azt a mondást, hogy akkor tudod meg igazán, milyen helyen jársz, amikor belépsz a mellékhelyiségbe. Sajnos, abból, hogy milyen egy vendéglátóegység mosdója, arra is következtetni lehet, hogy néz ki a konyhája. Tény, hogy egy nagy forgalmú étteremben sokan megfordulnak, de ha szíved szerint inkább nem használnád a mosdót, az étlapról inkább csak egy vizet rendelj, és menj máshová!

+1 Náthás dolgozók okozta fertőzések

Ugyanúgy, ahogy mindenki, a szakácsok, felszolgálók is megfáznak. Ha viszont az, aki az ételeket készíti, nem otthon gyógyul, hanem a munkahelyén dolgozik, nem lesz olyan eszköz, étel, amit ne fertőzne meg. Persze, sokan nem kedvtelésből, hanem a fizetés miatt döntenek úgy, hogy betegen is bemennek a munkahelyükre, így azonban könnyedén megfertőzhetnek bárkit.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

viaés via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk