Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért dühösek a vegánokra az emberek

Nem mindenkinek megy fel a vérnyomása, ha azzal szembesül, hogy embertársa nem fogyaszt állati eredetű termékeket. De sokaknak igen.

Bár a vegetáriánusok és a vegánok aránya viszonylag elenyésző, mégis ők azok, akik a legtöbb lehetőséggel élnek, hogy hirdessék táplálkozási formájuk előnyeit. Azonban az, hogy néha kicsit idegesítőek, vagy majdhogynem erőszakosak, még nem indokolja a velük szemben felmerülő zsigeri dühöt.

Mivel ez a düh egy pszichés reakció, a magyarázata semmiképpen sem egyszerű és egyértelmű. A sok lehetséges ok közül az első, hogy a média nagyrészt negatív módon festi le a vegánokat és vegetáriánusokat, mondván, hogy megkérdőjelezhetetlen butaság, amit csinálnak. Ennek az lehet az oka, hogy a húsevő szerzők ilyen módon dolgozzák fel a lelkiismeretfurdalásukat, amiért úgymond „ártatlan” állatokat esznek meg. Ha valaki nem vállalja fel, hogy nem érdekli az állatok és a bolygó sorsa, akkor a húsevéssel szinte biztosan morális hátrányba kerül.

Azért a kérdés nem ilyen egyszerű: tegyük fel, hogy a vegán étkezés káros hatással van az emberi szervezetre. A vegánok ezt persze hevesen tagadják, de sok olyan történet létezik, melyben egy vegánnak nem sikerült magához vennie a szükséges tápanyagokat, és mindenféle kellemetlen tünettel kellett szembesülnie. Vagyis, ha a vegán étrend nagy tömegeknek és hosszútávon esetleg nem fenntartható, akkor állatok élethez való joga áll szemben az emberekével. Így az erkölcsi felsőbbrendűség pozíciója elveszik, de mivel a legtöbb vegán nem ismeri el, hogy az embernek lehetséges, hogy jót tesznek az állati eredetű ételek, ezt a vitát nehéz lefolytatni, így a húsevők eleve defenzívából indulnak.

Egy másik lehetséges ok, hogy a veganizmus, mint relatíve új táplálkozási mód, szimbolikusan a társadalmi normák és az állatok az emberhez képest a természetben elfoglalt helyét kérdőjelezi meg. Évszázadokig nem volt kérdés, hogy eszünk-e húst vagy nem, és akkor megjelentek olyan emberek, elsősorban ráadásul nők, akik egy alapvető változtatás lehetőségét vetették fel. Mondjuk úgy, hogy a társadalmi többség nem igazán kedveli a forradalmi jellegű változtatásokat, különösképpen, ha azokat kisebbségek próbálják meg megvalósítani.

Visszatérve a lelkiismereti kérdésekre: nehéz amellett érvelni, hogy a sertést meg lehet enni, a cicákat pedig nem. Látjuk, hogy a világ egyes pontjain az emberek más-más állatokat esznek meg, a kínaiak például a napokban jutottak el oda, hogy betiltják a kutyák elfogyasztását. Egy átlagos európainak felfordul a gyomra a gondolattól, hogy cuki kutyákat egyen, ugyanakkor, ha a cukiság lenne az alapja annak, hogy az állatokat a 'nem ehető' kategóriába soroljuk, akkor egyrészt valószínű, hogy kategóriahibát követnénk el, másrészt például azonnal abba kéne hagynunk a kacsa fogyasztását is. Illetve lehetne érveket felhozni amellett is, hogy a sertés nem csak nagyon okos állat, de valamilyen módon cuki is.

Mindenesetre a vegánok, akik nem csupán az állatok érdekeit védik, hanem egyéb erőszakellenes ideológiákat is magukévá tettek, talán pont azért, mert a módszerük az elérendő cél nehézségéből és követőinek kis létszámából adódóan militáns, sokszor negatív érzéseket váltanak ki. Sajnos azonban már a húsevési kérdés „elméleti” része is túl sokrétű ahhoz, hogy mindenkire érvényes megoldás legyen rá, a vegán életmód gyakorlati megvalósítása pedig szintén nem egyszerű feladat.

De érdemes indulatok nélkül is elgondolkodni rajta.

Ezeket olvastad már? 

via

via

Címlapkép: Getty 

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pikowoman
Pikowoman / pikowoman Tue, 2020-03-03 19:27

Tőlem mindenki azt eszik amit akar, de azt nehezen viselem amikor undorkodnak attól amit én eszem és lelkiismeretfurdalást igyekeznek kelteni bennem, hogy még érezzem is rosszul magam. Elfogadom, ha valaki vegetáriánusként/vegánként érzi jól magát - bár lehet, hogy még életében nem evett finomat és nem is tudja miről mond le -, de azt már nevetségesnek tartom, hogy egyszerre mindenki zöld lett és aggódik a bolygóért.
Vajon nekem, mint átlagembernek nagyobb az ökológiai lábnyomom vagy a Forma 1-nek, netán az Oscar díjas celebeknek, akik néhány éve még magánrepülőjükkel mentek állati prémből készült bundákat vásárolni? :)