Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ilyen nagy hó volt 100 éve Budapesten - Varázslatos, mesebeli hely volt régen a hófödte főváros

Felismered az Oktogont, az Andrássy utat és a Kodály köröndöt? Nosztalgiázz és nézegess régi képeket a téli Budapestről!

Az 1907-es tél különösen nagy havat hozott Budapestre is, ami mesebeli fotókat eredményezett. A tömeg és dugó nélküli Budapest még egészen másként festett a 20. század elején. Szeretnivaló, csodás hely volt a fővárosunk.

1907-ben még a régi Erzsébet hidat örökítette meg a fotós, szemben a Rudas gyógyfürdővel. A hatalmas télben a Duna is befagyott, és a különös csendélet egészen elképesztő látványt nyújt.

Városliget már anno is népszerű találkozóhely volt, ha beindult a korcsolyaszezon. Elegánsan öltözött kalapos urak, szoknyás hölgyek, csinos kisasszonyok és gyerekek népesítették be a jégpályát.

Az Oktogonban rejlő hirdetési lehetőségeket már 102 évvel ezelőtt is felfedezték. Igaz, akkor még csupán egy whiskeymárka logója díszítette az egyik ház tetejét.

Hatalmas hókupacokat lapátoltak a munkások az V. kerületben a régi Városház téren. Háttérben a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia, a Kígyó utca felől.

Felismernéd a hatalmas, ember nagyságú hófalak övezte Vörösmarty teret? 102 éve még Gizella térnek hívták, jobbra a Haas palota, szemben a Váci utca torkolata látható.

Ilyen békésnek sem láthattad még az Andrássy utat. A nagy hóban csak néhányan sétálnak, a Hősök terére vezető sugárút varázslatos látványt nyújt.

A Deák Ferenc tér, és szemben az Erzsébet tér is egészen másként festett 102 éve. Mintha egy képeslapot néznénk: az úton egy lovaskocsi, balra, a kép szélén egy gesztenyeárus, az előtérben a gyerekek pedig épp hógolyózni készülnek.

Talán a Kodály körönd őrizte meg leginkább a régi formáját. A hóval vastagon borított fák csak tovább fokozzák a hely egyébként is mesés hangulatát.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!