Illatos tekercsek a hétvégi reggelihez

A hétvégében az egyik legjobb dolog a ráérős reggeli. A hűvös időben tökéletes választás egy friss meleg kelt tészta - például az amerikaiak kedvence, a pekándiós csiga!

Azt hiszem, a kakaós csiga volt az első kedvenc péksüteményem. A gyerekek jó szokásához híven hűséges voltam - évekbe tellett, míg megkóstoltam valami mást. A nagymamámmal minden héten csütörtökön mentünk a fehérvári útra az SZTK-ba. Nem miattam, ő járt valami felülvizsgálatra, amit összekötött a kötelező nyári gyerekvigyázással. Én alig vártam, hogy végre csütörtök legyen, és mehessünk - nem mert szívtelen voltam, vagy mert jó volt a nagyit vérvételre vinni, hanem mert minden alkalommal kaptam egy kakaós csigát az SZTK melletti piacon. Egy idősebb bácsi árulta egy lakókocsi-pékségből, és én imádtam - olyan vastag kakaós cukorréteg volt megbújva a kanyarokban, hogy azóta is csodálkozom, hogy nem vették el tőlem az orvosnál.

A Ragacsos pekándiós tekercsek receptjéért kattints a fotóra!

A nagyi egyébként - aki köszöni, azóta is jól van, szerencsére - gyakran megörvendeztetett saját készítésű kakaós csigával. Ő a leveles helyett vastag, rusztikus kelt tésztából készítette, de legalább annyira megcukrozta-kakaózta, mint a pékségben. Muszáj volt neki, ott álltam mellette, és lestem, nem csalja-e el az adagot. A másik nagymama specialitását legalább annyira szerettem, mint kakaós csigát - ő diós csigában volt bajnok. Nem a leveles vagy kelt tésztás, hanem a nagyon vajas külsőbe rejtett tojáshabos darált diós változattal kedveskedett minden alkalommal, ha kértem.

Nem is óhajtom tovább taglalni a csigamániát, de legyen elég annyi, hogy a mai napig 10/9 arányban győz a kakaós csiga, ha péksütivásárlásról van szó. Kakaós csigát viszont nem sütnek az országhatáron túl, ami nem probléma addig, ameddig csak pár hétig tart a látogatás, hosszabb idő elteltével azonban már komoly elvonási tüneteim vannak. Persze elkészíthetem magamnak, de tudja fene, szívesebben kísérletezek helyi specialitásokkal.

A Ragacsos pekándiós tekercsek receptjéért kattints a fotóra!

Itt Amerikában például a pecan vagy sticky bun-nal. A szabad fordításban pekándiós zsemle vagy ragadós zsemle tulajdonképpen nagyon jól kiváltja a hiánycikknek számító kakaós csigát. A klasszikus péksütemények nagy része vagy olasz vagy francia vagy kelet-európai közvetítéssel érkezett ide, de gyanítom, hogy a ragacsos csigák távoli ősének titkát a skandináv közösségek hozták magukkal, és ők is terjesztették el. A fahéjas, fűszeres, kardamomos tekercsek, mint a rugelash, vagy a dán fahéjas csiga nagyon népszerűek - a ragacsos csigák pedig nagyon hasonlítanak rájuk. Rengeteg változatban készítik őket, van, ahol édes sajtkrém kerül bele, vagy extra adag cukormáz a tetejére - esetleg mindkettő. Természetesen a pekándión felül.

Nekem az enyhén - a helyi ízléshez képest mindenképpen - karamellás, de valóban elég ragacsos változat a kedvencem - így ehhez próbáltam receptet keresni. A netes receptkísérlet nem mindig sül el jól, ez most egész egyszerűen tökéletes lett. A tészta annyira puha lett, hogy legközelebb valami mást is készítek belőle - például valamilyen kalácsot. Ha véletlenül nem jutna rá időm a közeljövőben, átadom nektek a próba jogát - de aztán mindenképpen tessék róla beszámolni!

Hozzászólások (3)

Kaddu-Laḍḍu

A recepted alatt a lényeget már összegeztem...A mániákról: nálam kicsi koromban is megnyilvánult már a változatosságra való törekvés, mert ugyan voltak mániáim, de egy id? után mindig más lett "a" mániám. És ezt sosem tudták az ?sök követni, persze...:-D Én is édesreggeli-párti vagyok, általában kásaszer? képz?dményekkel kezdem a napot. De egy ráér?s napot persze lehet kezdeni valami munkásabb csemegével. Apropó, melaszos nádcukrot hol lehet kapni és mennyiért?

Dacota

Szia Juli, H?.. a Culinarisban biztosan...egyébként nem muszáj hozzá azt választani, bármilyen cukort használhaszt. Itt San Franciscóban viszonylag jó áron kapom, így azt használom, de az eredeti recept is sima cukor kívánt, csak én csökkentettem és variáltam át. :) szép estét! Üdvözlettel, Nóra

Törölt felhasználó

Te jó ég, Nóri, ez valami iszonyat jól néz ki!!! És úristen, milyen finom lehet... De mivel nem ehetek ilyeneket, ilyenkor szoktam a diabetius változattal kísérletezni. Csakhát, van aminél ne érdemes! És ez olyannak t?nik :) Amúgy király a blog, szoktam olvasni :) Niki

Dacota

:) Köszi! Igen, ennek nem nagyon áll jól a cukormentes alapanyag...:( A világ nem tökéletes. ne haragudj, de így jelszó alapján nem tudlak biztosan beazonosítani...Jóska? :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek