Így tartsd tisztán a toastsütőt!

Korábban írtunk a tűzhely és a mikró takarításáról, de többen jeleztétek, hogy érdekelne titeket a toast- és gofrisütő tisztítása is. Íme tippjeink - közkívánatra!

Almás-sajtos melegszendvics

Amit soha ne tegyünk

 • Soha ne tisztítsuk a sütőt, míg teljesen ki nem hűlt!
 • Természetesen – talán mondanunk sem kell – ne tegyük a sütőt a mosogatóba.
 • Ne használjunk fém- vagy durva szálú súrolópárnát illetve súrolószert a tisztításkor.
 • Szintén mellőzzük a kést és egyéb hegyes tárgyakat a sütő tisztításakor. Még akkor is, ha meggyőződésünk, hogy nem fog sérülni a felülete.
 • Mielőtt nekiállnák a pucolásnak, mindenképp olvassuk végig a használati útmutatót. Ha ez nincs a birtokunkban, menjünk fel az adott márka oldalára, hátha találunk hasznos információkat gépünkről.
 • Hacsak a gyártó másképpen nem írja, ne használjunk szappant vagy mosószert a tisztításhoz, hiszen ezek a szerek az ellenségei lehetnek a tapadásmentes felületeknek. Nem úgy az olaj, ami valóban hatékony a tisztításban, miközben egy védőréteget képez a sütőlemezeken, így segít fenntartani a tapadásmentességet!

Két fajta sütő létezik, az egyik, amelynél a tapadásmentes lapok kivehetőek, és aminél nem. Következzenek tanácsaink mindkét esetre:

Beépített sütőlap

 1. Először is töröljük szárazra a betétet egy papírtörlővel úgy, hogy lehetőség szerint minden olaj- vagy zsírmaradékot itassunk fel róla.
 2. Egy kefével – ez lehet egy puha sörtés fogkefe is – távolítsuk el a morzsákat a gépből.
 3. Ha az ételmaradék megtapadt a felületen, egy gumispatulával óvatosan távolítsuk el. Ha nagyon makacs a szennyeződés, öntsünk rá egy kevés olajat, várjunk pár percig, amíg az olaj beissza magát a tészta- vagy sajtmaradékba, így jóval könnyebb dolgunk lesz az eltávolításában. Végül papírtörlővel töröljük le.
 4. Ezek után egy nedves törlőronggyal tisztítsuk meg a sütőlapokat.
 5. A burkolatot úgy tisztíthatjuk meg, hogy áttöröljük a házat és a markolatot egy nedves ruhával.

Variációk melegszendvicsre

Cserélhető lapos sütő

Ezeknél a következőképpen járhatunk el: a lapokat kipattintjuk a helyükről, majd könnyedén leöblíthetjük vízzel, de ebben az esetben se használjunk mosogatószert, és még véletlenül se tegyük be a mosogatógépbe! Ha makacs szennyeződéssel van dolgunk, a beépített sütőlapos trükköket használhatjuk itt is.
Ügyeljünk, hogy csak a teljesen száraz sütőt csukjuk össze, és tegyük a szekrénybe!
Ha van rá lehetőség, továbbra is tartsuk szem előtt, hogy mit ír a használati utasítás a megfelelő tisztítási módszerrel kapcsolatban!
Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.